Měli jsme s tou nájezdnickou hordou naprostou pravdu. A řvali na nás, že jsme fašisté. Poslanec Fiedler prozradil, jak se nakládá v parlamentu s návrhy, které se nelíbí

04.06.2017 16:57

ROZHOVOR „Dobrodruzi z Bruselu a Štrasburku útočí hlavně na Maďarsko a Polsko. ČR je spíše díky slizkému premiérovi Sobotkovi v alibistickém zákrytu,“ promluvil ohledně kvót a přijímání migrantů poslanec Karel Fiedler. Řekl také, co si myslí o nedávném útoku v Anglii i o tom, jak funguje nebo nefunguje Schengen. „Jádrem problémů není samotná existence Schengenu, ale že nefunguje ochrana vnějších hranic Schengenu,“ míní Karel Fiedler.

Měli jsme s tou nájezdnickou hordou naprostou pravdu. A řvali na nás,  že jsme fašisté.  Poslanec Fiedler prozradil, jak se nakládá v parlamentu s návrhy, které se nelíbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Karel Fiedler

Zatímco minulý rok byla média plná zpráv o uprchlících, migrantech, v posledních měsících se zdá, že se tomu už nikdo až zase tak moc nevěnuje. Jak si to vysvětlujete? Je možné, že se uprchlická krize „uklidňuje“, jak se některá média snaží naznačovat? Jak vy vidíte v současné době situaci kolem uprchlíků, migrantů?

Nesleduji tolik zahraniční média, takže nebudu a nemohu soudit, zda pomyslný pokles zpráv o uprchlících se týká jen médií našich, nebo i zahraničních. Domácí politická scéna byla v posledních měsících zaměstnávána hlavně komedií o vládní demisi – nedemisi a pokryteckou klauniádou se zdaněním – nezdaněním korunových dluhopisů.

Odpor značné části veřejnosti a malé části politiků (a poslanců) pak přece jen přiměl politické lídry omezit vstřícnost proti nájezdníkům (nesprávně řečeno „uprchlíkům“), takže stavy zadržených migrantů se dlouhodobě snižují, a toto téma tak ztratilo prioritní pozici. Migrační krize (spíše migrační válka) se vůbec neuklidňuje, nyní se pouze „dohřívá“ pod pokličkou tlakového hrnce. Podle četnosti sdílených zpráv ze zahraničí si přece jen nemyslím, že informace v zahraničních médiích se snížily nebo vymizely. Tam přece jen oproti nám více sklízejí hořké plody politiky především Francie a Německa.

Ministr vnitra Milan Chovanec promluvil v médiích v těchto dnech opět o přijímání migrantů, a to zejména o kvótách kolem uprchlíků. Řekl mimo jiné, že přestože eurokomisař pro migrace stále útočí na ČR nebo třeba i Polsko a Maďarsko, evropští politici nám začínají dávat za pravdu. Ukazuje se totiž, že v zemích, které uprchlíky v roce 2015 přijaly, už žádní zase nejsou, protože odešli za sociálními dávkami do Německa nebo Rakouska. Co na to říct?

Dobrodruzi z Bruselu a Štrasburku útočí hlavně na Maďarsko a Polsko. ČR je spíše díky slizkému premiérovi Sobotkovi v alibistickém zákrytu. Ano, ukazuje se, že nás pár opozičních poslanců, dříve označovaných i premiérem za fašisty, mělo pravdu. Je to malé zadostiučinění. Kolik Evropanů bude muset ještě zahynout, aby ti známí Evropští „vítači“ prozřeli úplně? …

Realita nám dává za pravdu, že ti opravdu pomoc potřebující uprchlíci jsou (zůstali) v Sýrii a i jinde v dané válkou zachvácené oblasti. To, co se stále valí do Evropy, je horda nájezdníků organizované války proti Evropě a evropské kultuře a civilizaci. Tvrdím stále to stejné.

Dnes už si ani náš premiér nedovolí používat termín fašisté nebo fašizující. Myslím, že by se nám za své dřívější výroky měl omluvit.

Milan Chovanec také řekl, že odmítá ustupovat z tvrdého kurzu bezpečnostních prověrek lidí, kteří mají přijít do ČR. Souhlasíte s ním a pomohou opravdu tyto bezpečnostní prověrky, aby se k nám nedostali lidé, kteří by mohli znamenat nějaké nebezpečí?

Ano, naprosto s tím souhlasím. Důsledné bezpečnostní prověrky nemohou být sice absolutně spolehlivou ochranou. Jsou však bezesporu tím nejlepším a prvořadým, co dělat. Problémem však zůstává děravá vnější hranice Schengenu a volný pohyb všech osob v jeho rámci. Tenhle problém způsobený naivitou západních politiků bude obtížně řešitelný. Jediný možný způsob je výrazné omezení prostupnosti i vnitřních hranic, a do toho se zatím nikomu nechce.

Kvóty prý považuje ministr Chovanec za nesmyslné. Má pravdu?

Ano. Jak už jsem řekl v předchozí odpovědi – pokud zůstane volný pohyb osob v Shengenu, nemá to žádnou logiku. A co si především Německo a Francie nadrobily, ať si také samy vyřídí. Pokud by šlo pouze o problém skutečných uprchlíků, nebylo by třeba žádných kvót. V naprosté většině případů jde o ekonomické migranty s minimální ochotou pracovat a žádnou vůlí asimilace.

Ministr Chovanec se také vyjádřil v tom smyslu, že i když ve vládním ANO zaznamenává názory v duchu „tak té EU vyhovme“, on to dělat nemíní. Co na to říkáte?

Jako poslanec sněmovny vidím dnes a denně „v přímém přenosu“ rozpor mezi tím, co ANO hlásá, a jak pak jeho poslanci a ministři konají a hlasují.  ANO je nejvíce populistický a kontroverzní subjekt na naší politické scéně.

Rozpor mezi slovy a činy však určitě platí i pro Chovancovu ČSSD. Předseda ANO Babiš se k tomuto tématu vyjadřuje velmi opatrně a zdrženlivě. Omezuje se pouze na výroky o ochraně vnější hranice Shengenu. Pro mě dost málo, abych si udělal představu o jeho skutečném postoji k tomuto tématu, kterému se spíše vyhýbá.

Velký poplach a velkou diskusi vyvolal v těchto dnech případ, kdy u Boleslavi vlak narazil do zřejmě podřezaného stromu. Údajně tam měl být nápis, že Alláh je veliký. Mluví se o možném teroristickém útoku... Co si o tom myslíte?

Nerad se vyjadřuji ke spekulacím. Ale obecně naprosto vážně – v dané konstelaci v Evropě je to jen otázka času, kdy k něčemu takovému dojde i u nás...

Hrozivý teroristický útok se odehrál nedávno v Anglii na koncertě. Tentokrát se oběťmi staly i velmi malé děti. Je to podle vás určitý vzkaz, že tentokrát šel útok na ně (že se teroristé nezastaví vůbec před ničím), nebo to prostě bylo proto, že na jednom místě bylo tolik lidí?

Teroristé, zejména ti z islámského světa, se nezastaví vůbec před ničím. Důkazů už o tom přece máme dávno více než dost. Je to způsob války proti Evropě a další ukázka toho, že pro ně žádná pravidla neplatí.

Útok měl před časem plánovat také 17letý Syřan, který údajně chystal atentát v Německu. Toho po zatčení ale druhý den zase pustili. Co na to říct?

Ukázkový případ nefungování dosavadního systému opatření. Nové nájezdníky je nutné již do Evropy nepouštět a odsunout zpět. Co dělat s těmi, kteří ničí evropskou kulturu a společnost a jsou již druhou, třetí generací dříve příchozích, bude pro země, které si je nabraly, velmi obtížně řešitelné.

„Jen člověk naprosto zaslepený může nevidět tu vlnu teroristických útoků a kriminality. Jádrem těchto problémů je Schengen,“ řekl v těchto dnech v Plzni Petr Mach. Má pravdu?

Jádrem problémů není samotná existence Schengenu, ale že nefunguje ochrana vnějších hranic Schengenu. A jak už jsem řekl v předcházejících odpovědích, a s tím bych tedy také souhlasil, Schengen pak umožňuje snadné šíření.

Petr Mach v této souvislosti zmínil například případ uprchlíka, který si měl minulý rok z Německa z uprchlického Tábora zajet loupit do Česka. Muž je už více než rok na útěku před českými úřady, zmizel i z uprchlického tábora... Vlastně nikdo netuší, kde je... Jak tedy funguje, nebo spíš nefunguje Schengen? Řeší tyto věci nějakým způsobem Poslanecká sněmovna? Můžete jako poslanec něco v tomto směru podniknout?

Anketa

Je Donald J. Trump pro Evropu nespolehlivý partner, jak naznačuje Merkelová?

hlasovalo: 4386 lidí

Velmi děkuji za tuto otázku. Řešit a vyřešit něco může pouze většina v Poslanecké sněmovně. A tu většinu mají (a důsledně ji „využívají“) strany vládní koalice – tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Využívají ji k prosazení svých zájmů a potlačení toho, co nechtějí nebo není pro ně prioritní. Poslanec má výsostné (a lidé si moc neuvědomují, že ale také vlastně jediné) právo něco navrhnout. Prosadit to může pouze většina a vláda. Samotný poslanec nezmůže (neprosadí) nic.

Pokud občané mají názor, že v této věci se koná málo, mohou ho vyjádřit ve volbách – budou za chvíli. Obzvláště politiků ANO by se měli ptát více na jejich názory na toto téma a proč tolikrát hlasovali ve sněmovně proti tomu, abychom se tím zabývali?

Petr Mach se zmínil i o agentuře Frontex. Mluvil o tom, že tato agentura, která byla zřízena k ochraně hranic, vysílá lodě ke břehům Libye, kde nabírá migranty ze člunů na lodě. Jak uvedl po dlouhém čekání na svou otázku, jak je to možné, dozvěděl se, že k ochraně hranic přibylo poslání „provádět na moři záchranné operace“. Co si o tom myslíte a co to bude v rámci uprchlické krize znamenat? A co říct na to, že podle Petra Macha byly tyto operace prováděny ještě před rozšířením pravomoci Frontexu?

Tak jako nefunguje EU, nefunguje ani Frontex. Frontex Evropu nechrání, ale neplněním svého poslání spíše ohrožuje. Řada věcí je ve skutečnosti jinak, než je vykládána a prezentována. Jsme ve válce. V ní jsou nejen přímí útočníci, ale i záškodníci a sabotéři.

Petr Mach promluvil i o rozpadu EU. Skončí podle vás Evropská unie?

EU je na nejlepší cestě ke svému rozpadu. Se současnými europolitiky určitě. Představa, že Juncker, Schulz a Merkelová znovu postaví Evropu na nohy, je stejně absurdní jako v minulosti, že Jakeš a Štrougal postaví na nohy skomírající socialistické Československo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…