Miroslava Němcová promluvila ke kauze Nagyová. A samozřejmě k Babišovi a Zemanovi

05.09.2017 8:01 | Zprávy

ROZHOVOR Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dělá podle předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslavy Němcové kolem svého vydání k trestnímu stíhání takový humbuk, protože věří, že když teď nebude vydán, po volbách si sám zařídí, aby už nebyl vydán nikdy. „Proč zrovna jemu by mělo být umožněno v politice pokračovat navzdory všemu, když ostatní museli odejít pro daleko menší prohřešky?“ ptá se bývalá šéfka Poslanecké sněmovny v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz a připomíná některé kauzy politiků v minulých letech.

Miroslava Němcová promluvila ke kauze Nagyová. A samozřejmě k Babišovi a Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Věříte, že Poslanecká sněmovna dá na doporučení mandátového a imunitního výboru a vydá představitele hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání?

V minulosti to bylo tak, že Poslanecká sněmovna v naprosté většině dala na doporučení mandátového a imunitního výboru a podle jeho doporučení hlasovala. Samozřejmě, že to dopředu nevím, ale očekávám, že budou vydáni.

Překvapil vás obrat hnutí ANO, když v minulosti Andrej Babiš i členové hnutí ANO říkali, že se poslanci nemají schovávat za poslaneckou imunitu, že mají být vždycky vydáni k policejnímu vyšetřování, a najednou – když jde o jejich nejvyšší představitele – hledají záminky, proč budou hlasovat proti jejich vydání k trestnímu stíhání?

Trochu jsem očekávala, že se budou – lidově řečeno – cukat a budou hledat důvody, proč své vrcholné představitele k trestnímu stíhání nevydat. Ale zároveň mne překvapila ta kruhová obhajoba, jak se celé hnutí ANO semklo kolem Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka jako jeden muž. Během minuty všichni zapomněli na všechny sliby, které dávali ohledně toho, jak žádní poslanci nejsou nadlidi, že mají být vydáni, aby rozhodovaly spravedlivé soudy. A že to nemá být na politicích, aby rozhodovali o něčí vině nebo nevině, protože tím, že svého kolegu nevydají, říkají, že má nadstandardní podmínky než kdokoli jiný. Ta bezskrupulóznost, s kterou překročili od prvních stanovisek, když vstoupili do Poslanecké sněmovny, že mají být vydání všichni bez výjimky, až po to, že se chovají úplně jinak, když jde o ně samotné, mne překvapila. 

Ale může být něco jednoznačnějšího pro zbavení imunity poslance než případ, kterého se zákonodárce dopustil během svého podnikání a ještě dávno před tím, než vstoupil do politiky, takže je zřejmé, že to s politikou nijak nesouvisí? 

Nevím, jaký jasnější případ by poslanci hnutí ANO ještě potřebovali. Ukazuje se, že měří dvojím metrem. Něco jiného platí pro Babišovu sektu a něco jiného pro všechny ostatní. Oni to nechtějí vidět, důkazy ani argumenty nechtějí slyšet, prostě si zacpali uši a nasadili si brýle, aby neviděli fakta, a s tím se nedá nic dělat. Když si někdo takhle přeprogramovává mozek, tak s tím nic neuděláte.

Není to tím, že s majitelem hnutí ANO Andrejem Babišem stojí a padá celé hnutí, takže poslanci vlastně bojují nejen za Babiše, ale svým způsobem za sebe? Protože kdyby Babiš v politice musel skončit, skončila by i jejich nadějně rozjetá politická kariéra?

Hnutí ANO není demokratická strana, nemá žádnou normálně fungující členskou základnu, která demokraticky rozhoduje. Celé je postaveno na hierarchii šéfa podniku hnutí ANO, který řídí svoji parlamentní divizi Agrofertu jako svoji firmu, takže oni jsou v pozici zaměstnanců a musí slepě poslouchat. A pokud nemají názor, jaký si pan majitel přeje, není pro ně místo. Samozřejmě, že s Andrejem Babišem všichni stojí a padají, jsou si toho vědomi a tomu přizpůsobují své chování. 

Překvapilo vás, že i ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán, který by měl hájit principy právního státu, prohlásil, že trestní stíhání ze strany policie je účelové a politicky motivované? Když má navíc v gesci státní zastupitelství, které žádost o vydání obou poslanců ANO posvětilo? Ostatně i Unie státních zástupců se proti výroku ministra Pelikána vymezila.

Nejen Unie státních zástupců, odborná veřejnost, ale i laická, občané, cítí, že je něco hodně špatně, když ministr spravedlnosti zpochybňuje práci justice, práci všech orgánů, které v hledání spravedlnosti fungují. Ať už je to v té části policejní, části soudní, jakékoli. Jestliže ji zpochybňuje ministr spravedlnosti, je to nejotřesnější. Když jsem se jako předsedkyně mandátového a imunitního výboru dostala k faktům, které pro mne prokazují, že šetření policie bylo v pořádku, potvrzuje to také státní zástupce, tak nevím, jak si mohl troufnout takhle vystoupit ministr spravedlnosti. Ukazuje se, že je naprostým vazalem Andreje Babiše, že je ochoten v jeho službách popřít všechno, co náleží k jeho funkci, a dokonce kopnout samotnou spravedlnost do zad a pošlapat ji nejhorším možným způsobem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…