Mladý komunista napadl Sobotku: Koalice s ČSSD by nás velmi poškodila

26.09.2013 8:52

ROZHOVOR Třicetiletý Pavel Janeček kandiduje za KSČM a nebere si servítky v hodnocení politických matadorů. Pravicová vláda, ale i ČSSD podle něho způsobily naší zemi obrovské škody především kupónovou privatizací, ze které se prý Česká republika bude sbírat ještě padesát let. Prozradil také, jaké trable jsou spojeny s tím, když chce v dnešní době mladý člověk kandidovat za komunisty.

Mladý komunista napadl Sobotku: Koalice s ČSSD by nás velmi poškodila
Foto: Archiv PJ
Popisek: Kandidát KSČM do Poslanecké sněmovny Pavel Janeček

Pane Janečku, je vám 30 let a jste inženýr. Tedy poměrně mladý s vysokoškolským vzděláním. To jsou parametry spíše pravicového voliče, přitom jdete do voleb jako trojka na kandidátce KSČM v Královéhradeckém kraji. Co vás vedlo k tomu, že jste přijal členství a kandidujete za tuto stranu?

Jsem přesvědčen o tom, že parametry pravicového voliče se v čase výrazně mění, čím dál tím více mladých lidí pociťuje krutost středověkého kapitalismu, projevující se kromě jiného i v naprosto bezkoncepčním zřizování soukromých i veřejných škol bez jakéhokoliv uplatnění na trhu práce. Na druhé straně je v likvidaci učňovské školství, jehož absolventi na trhu práce naopak chybí.

Přijetí členství a kandidatura do sněmovny je motivována snahou o zlepšení postavení mladých lidí ve společnosti a dále i snaha o nápravu všeho toho, co se tady za dvacet let napáchalo.

Jak reagovali vaši vrstevníci, nejbližší okolí, když jste se jim představil jako volební kandidát a člen komunistů?

Reakce okolí má široké spektrum, od vyslovené podpory a nabízené pomoci až po urážky a vyhrožování. To je úděl politiků, zvlášť těch mladých.

Jak si představujete typického voliče KSČM?

Typický volič KSČM se podle mne rekrutuje z obecného pohledu z občanů, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou ani podnikat, ani zastávat lukrativní pracovní pozice. Jedná se převážně o důchodce, lidi se zdravotním postižením, případně občany s nižším stupněm vzdělání.

Na druhé straně čím dál tím víc mladších a vzdělaných lidí přichází na to, kam tento stát pod vedením pravice a ČSSD dospěl, přichází na to, že takto to již dál nejde, že středověký kapitalismus je již brzdou ekonomického růstu a žádají ekonomické a sociální změny uvedené ve volebním programu naší strany.

Máte v rámci strany nějaké ambice? Ptám se proto, že „staré kádry“ nové tváře nahoru příliš nepouštějí? Nemyslíte se, že by straně prospěla určitá generační výměna?

Moje ambice jsou prosazovat takové změny ve společnosti, které by vedly ke zlepšení postavení všech poctivě pracujících občanů a důchodců, zamezit rozkrádání státu, zlepšit zdravotní a sociální podmínky života. Uspět chci kvalitou své práce. Nemyslím si, že by straně prospěla radikální generační výměna, podle mě by to vedlo ke ztrátě voličů i kreditu strany. I v politice platí, že vedle zkušených harcovníků by měli odborně vyrůstat mladí a tím zajistit politickou i odbornou kontinuitu. Mladí lidé mohou přinést pluralitu názorů, což je projev demokracie ve straně.

Co je největší slabinou a naopak nejsilnější stránkou komunistů?

O žádné výraznější slabině nevím a nejsilnější stránkou je bezpochyby absence korupčních skandálů, absence účasti v systému tunelování státu a dalších zvěrstev pravicových stran a ČSSD, páchaných na občanech tohoto státu.

Už za měsíc budou voliči rozhodovat v předčasných volbách o novém složení Poslanecké sněmovny. Pravice vytáhla mimo jiné téma „strašáka“ komunismu. Co na to říkáte, je nutné se obávat sílícího politického vlivu komunistů?

Rozumím pravicovým stranám v tom, že se obávají sílícího politického vlivu komunistů, z jejich pohledu je to oprávněná obava, protože naše strana se zasazuje o odstranění všech forem rozkrádání státu a toto naše úsilí je pro ně skutečně „strašákem“. Poctivě pracující a jednající člověk naopak ve stále větší míře tento vliv vítá, po dvaceti letech již dokáže rozlišit, kdo skutečně škodí této zemi.

Řada kritiků tvrdí, že se komunisté dostatečně nedistancovali od své totalitní minulosti, nezměnili například název strany. Naposledy se velice kriticky v tomto duchu vyjádřil místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který v nedávném pořadu Partie označil KSČM za přímou nástupkyni KSČ. Uvedl také, že komunisté prý několik desetiletí škodili naší zemi a dodnes se z toho zotavujeme. Jak byste na pana Pospíšila reagoval?

Za předlistopadové éry se držela zásada vyrovnaného rozpočtu a nezadluženosti státu i za cenu regulace životní úrovně, po listopadu se pod taktovkou ODS pomocí kupónové privatizace odstartoval dvacetiletý proces rozkradení a zadlužení tohoto státu, z toho se budeme zotavovat padesát let.

Podle posledních průzkumů preferencí se KSČM umisťuje téměř pravidelně na druhém místě hned za favorizovanou ČSSD. Věříte v takový reálný volební výsledek komunistů?

Volebním průzkumům příliš nevěřím, jejich výsledky často korespondují s tím, kdo hradí náklady na takovýto průzkum. Nicméně zkušenosti z dřívějších voleb ukazují, že v případě KSČM se snoubí jednak to, že se hodně lidí bojí otevřeně přiznat podporu KSČM a jednak to, že výběr respondentů průzkumu probíhá v prostředí, ve kterém se příznivci KSČM moc nepohybují. Z toho se dá vyvozovat, že skutečné výsledky voleb nebudou pro naši stranu horší než ukazuje průzkum, spíše naopak.

Obsáhlý archiv průzkumů na serveru ParlamentníListy.cz:

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už předem avizoval, že pokud jeho strana vyhraje volby a bude se ohlížet po případném koaličním partnerovi, s komunisty na vládní úrovni určitě spolupracovat nebude. Bojí se prý toho, že by sociální demokracii taková koalice poškodila. Co na to říkáte?

K tomu lze říci pouze tolik, že koalice s ČSSD by poškodila KSČM, protože by na sebe převzala morální odpovědnost za privatizační hrůzy, na kterých ČSSD s pravicí spolupracovala. Dále by převzala odpovědnost za vytvoření korupčního prostředí a dalších neduhů posledních dvaceti let

Sobotka také uvedl, že je po volbách možná jednobarevná vláda ČSSD s podporou komunistů. Je tato varianta pro vás přijatelná?

Tato varianta je pro mne přijatelná v případě, že to bude jediná cesta, jak zabránit vládě pravice. V takovém případě by ale KSČM měla v maximální možné míře prosazovat svůj volební program, jednat s ČSSD tvrdě, ale korektně.

Jaký máte pocit z Rusnokovy vlády?

Tato vláda má specifické postavení, nemůže prosazovat strategické záměry apod. Úkoly, které převzala, tak podle mne zajišťuje velmi dobře, vyváženě. Má v čele nesmírně chytrého ekonoma, který na všech postech, na kterých působil, byl hodnocen kladně bez politického zabarvení.

Dále je v této vládě řada zkušených odborníků, kteří v rámci časových dispozic odstraňují chyby svých předchůdců. Dovedl bych si představit, že někteří z těchto skutečných odborníků by pokračovali na svých postech i v budoucí vládě.

Rozhodl prezident Miloš Zeman správně, že dal přednost úřednickému kabinetu před pokračováním vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM pod vedením Miroslavy Němcové?

Prezident rozhodl jediným možným způsobem, on jinou volbu neměl, když ČSSD odmítla převzít odpovědnost. Jiné řešení nepřicházelo v úvahu.

Němcová jako šéfka Poslanecké sněmovny srovnávala předčasné volby s rokem 1968. Prý to bude podle ní ztráta demokracie. Narážela tak právě na to, že prezident nedal možnost pokračovat koalici, i když měla údajnou podporu „stojedničky“ ve sněmovně. Co tomu říkáte?

Výrazy vrcholných představitelů pravice o ztrátě demokracie chápu, oni si demokracii představují v tom, že se může beztrestně krást ve velkém a ztráta takovéto demokracie by pro ně byla velkou ztrátou. I jejich úvahy o svobodě si lze vykládat různě, obecně i individuálně. Paní Němcová o roce 1968 nic neví a ti, co jí našeptávají, také ne.

Samozřejmě, že vláda, která sama složí funkci „pro ztrátu důvěry“, tak nemůže pokračovat znovu s tím, že faktický předseda vlády zůstává. Jejich „stojednička“ se rozplynula jako „pára nad hrncem“, jen co se zatopilo.

Co říkáte třeba na exministra financí a 1. místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska? Miloš Zeman našemu serveru v srpnovém rozhovoru řekl, že: „Kalousek způsobil České republice výrazné národohospodářské škody." Podle Zemana je totiž Kalousek spojován s četnými zbrojními zakázkami, které Česko stály desítky miliard korun. Uvedl přitom jako příklad repasy tanků na T-72 či zakázku na bitevníky L-159.

Veškeré kroky tohoto politika jak napříč resorty, tak napříč politickými stranami, jsou provázeny různými pochybeními těchto resortů, nehospodárnými nakládáními s veřejnými prostředky a jinými záležitostmi. Vyvrcholením těchto kroků byl výkon předsedy vlády od r. 2010, která měla základní program „chudým brát a bohatým dávat“. Na toto heslo vyhrála pravice volby s tím, že to cudně zabalila do názvu „podpora soukromého podnikání“.

Našel by se podle vás někdo v minulé nebo dnešní vládě, kdo vás zaujal? Pro kterého politika byste našel pozitivní slova?

V předcházející pravicové vládě mě pozitivně zaujal bezpartijní ministr školství, to je skutečný odborník. V současné vládě vysoce hodnotím práci ministra vnitra, dopravy, zemědělství, financí, životního prostředí a především předsedy vlády.

Určitě jste zaregistroval dění v Moravskoslezském kraji, kde probíhají hornické protesty proti uzavření Dolu Paskov? Co na celou situaci říkáte?

Situace v této firmě je výslednicí „slavné kupónové privatizace“, nejsem zastánce názoru, že by stát měl firmu odkoupit. Obávám se, že takových firem může být v budoucnu více a toto není řešení problému. Samozřejmostí by mělo být postarat se o zaměstnance a jejich rodiny, ale určitě by se neměla řešit sociální situace pana Bakaly.

Nyní ke Královéhradeckému kraji, ve kterém kandidujete: Jak hodláte přesvědčit voliče, aby vás zvolili do sněmovny?

Jednoduše, vycházím z volebního programu strany, mého odborného zaměření a jejich aplikace na konkrétní problémy kraje.

Co lidi na Královéhradecku nejvíce pálí a jakou konkrétní pomoc jim nabízíte?

Je to nedostavěná dálnice, bránící přílivu investorů a tím i ekonomického růstu, dále hrozící zničení životního prostředí (břidlice), udržení a zlepšení dopravní obslužnosti. Ve své oblasti se chci zaměřit na zajištění důstojných pracovních a sociálních podmínek zaměstnanců ve firmách zahraničních vlastníků v rámci kraje, zlepšení zaměstnanosti, sociální postavení mladých lidí a jejich uplatnění na trhu práce

Jak byste se chtěl v případě volebního úspěchu angažovat v Poslanecké sněmovně?

Moje zaměření by mělo být široké: zlepšit životní, pracovní a sociální perspektivy mladých lidí; vytvořit důstojné pracovní podmínky a odměňování pro zaměstnance; podílet se na potlačování nezákonného a pro stát škodlivého „švarcsystému“ a zaměstnávání na černo a dohlížení na dodržování pracovněprávních předpisů.

Profese politika je v dnešní době čím dál více negativně vnímaná veřejností. Jste připraven i na případné negativní reakce?

Takovéto reakce zažívám již nyní, nutno s tím počítat. Na druhé straně lze hodně vykonat proto, aby se takovýto obraz politika v očích veřejnosti změnil k lepšímu.

Ing. Pavel Janeček, kandidát za KSČM, nominován na 3. místě za Královéhradecký kraj, 30 let, absolvent Vysoké školy bankovní v Praze a University v Irsku, v obojím případě hodnocen nezi nejlepšími absolventy, plynně hovořící anglicky a španělsky, částečná znalost dalších tří jazyků včetně čínštiny, asistent ve velké nadnárodní společnosti, případné zaměření ve sněmovně na oblast problematiky mladých lidí, zaměstnanosti, pracovněprávních vztahů a dalších navazujících programových cílů strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…