Mladý pravičák o bídě ODS, vyhlídkách pravice i koblížcích z ANO

27.01.2014 13:48

ROZHOVOR Přestaňme paušalizovat, že mladí lidé, studenty nevyjímaje, „sedí“ jen u počítačů a surfují po netu a přes Facebook se nedostanou k reálnému životu. Jsou takoví, které aktuální dění v naší republice velmi zajímá. A mají i své, mnohdy ostré, názory. Jedním z nich je student Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni Jakub Kylián. Jako hodně pravicově orientovaného mladého člověka jsme jej požádali o komentování aktuální situace.

Mladý pravičák o bídě ODS, vyhlídkách pravice i koblížcích z ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra volí předsedu ODS na 24. kongresu

Anketa

Jakého výsledku dosáhne ODS ve volbách do Evropského parlamentu?

85%
9%
3%
2%
1%
hlasovalo: 12109 lidí

Jak vidíte jako mladý člověk a příznivec pravice její blízkou i vzdálenější budoucnost?

Pravice to v ČR nikdy neměla a nebude mít jednoduché. Těch 41 let komunismu se přeci jen na občanech muselo podepsat. Budoucnost české pravice je bohužel těžko odhadnutelná. ODS si sama vykopala hrob za minulých vlád a Strana svobodných občanů má zatím jen minimum příznivců. Žádnou jinou pravicovou stranu v ČR nevidím. TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem a bývalým „zeleným“ Karlem Schwarzenbergem rozhodně není  tou pravicí, jak ji nazývají média, a ANO už vůbec není pravicovým subjektem. ODS jakožto bývalá nejsilnější strana pravice zradila svůj program, zradila své voliče a je jen na ní, jak se z této šlamastiky, toho hrobu, dokáže zvednout, vzpamatovat.

ODS doplatila na minulé vlády společně se zelenými, KDU-ČSL a TOP 09. Jen málo lidí si však uvědomuje, že ODS nevládla sama. KDU-ČSL dnes bude vládnout po boku levice, zelení jsou pryč a TOP 09 zastávala za minulé vlády ta nejdůležitější ministerstva, na kterých bylo nejvíce problémů. Je strašně jednoduché ukázat jen na jednoho. Tím nechci ODS omlouvat, tato strana dostala od voličů silný mandát a měla si za svým programem stát, což bohužel neudělala. Petr Nečas a celé bývalé vedení ODS za nynější situaci své strany nesou plnou zodpovědnost, což se ukázalo na posledním kongresu v Olomouci, kdy delegáti „odstřihli“ úplně všechny bývalé vedoucí činitele. To jsem ale odbočil.

Petr Fiala má před sebou strašně velkou výzvu, jejíž plný rozsah si možná ještě teď neuvědomuje. To on musí svým voličům ukázat, že se nemění jen tváře, ale že ODS bude dodržovat svůj program, za kterým si za každé situace bude stát a necouvne. ODS má pořád dost voličů, kteří v posledních volbách jen natruc volili ANO, a tito lidé čekají, jak ODS zareaguje. ODS musí zareagovat s plnou parádou, ukázat, že se mění, že to skutečně myslí vážně. Strana se musí spojit, nehrát si na jednotlivce, ale táhnout společně za jeden provaz. Pokud se toto Petru Fialovi podaří, tak vyhrál. Rok 2014 bude pro ODS klíčovým, strana to ví. Záleží však jen na ní, jak zareaguje.

Pokud se ODS začne chovat jako jednotná strana, bude táhnout za jeden provaz, tak v budoucnosti strach o pravici na české politické scéně nemám. Pokud se však strana bude nadále drobit a fungovat tak jako doteď, tak to nevidím moc dobře. Svobodným zatím nedávám moc šancí, ale čas ukáže. Poslední volby přece jasně ukázaly, že stačí mít dobrou propagaci a cesta k nejvyšším místům je otevřená - viz raketový vzestup koblížků jménem ANO. Tudíž záleží na Straně svobodných občanů, jak naloží se svojí propagací a s oslovováním potencionálních voličů. Pravicové strany se však musí spojit a nebojovat proti sobě, ten nepřítel je totiž někde jinde.

Patříte k těm, kteří oceňují a hluboce si váží Václava Klause. Myslíte, že se do ODS už nikdy nevrátí, třeba i jako „ideologický spasitel“?

To, že je pro mne Václav Klaus velkým, největším politickým vzorem, jsem se nikdy netajil a tajit nebudu. Václav Klaus toho pro ČR udělal strašně moc a mrzí mne, že spousta lidí si to vůbec neuvědomuje, nebo si to uvědomovat nechce.  Avšak téma Václav Klaus je na další dlouhý článek. Osobně si myslím, doufám, že se Klaus do české politiky vrátí, potřebujeme ho. Nejsem si však už tak jistý, jestli v barvách ODS. I když z vedení ODS byli „odstřeleni“ jeho největší kritici, nejsem si jistý, jestli by Klaus chtěl se „svojí“ stranou dále spolupracovat. Bude samozřejmě záležet na vedení ODS, jestli by chtělo svého otce zpět, a také na otci, jestli by se chtěl ke svému dítěti, které se k němu otočilo zády, vrátit. Avšak není důležité, pod jakou barvou se Klaus vrátí, důležité je, aby se vrátil.

Situace kolem petice Politruk hejtmanem a protesty proti zčervenání už tak hodně oranžového kraje, zdá se, slábnou. Proč? Myslíte, že se mladí lidé o tento problém nezajímají? Nebo jim je po odchodu Milana Chovance všechno úplně jedno a vlastně změnu ani nezaznamenávají?

Protesty rozhodně slábnou, ale ruku na srdce, kromě sociálních sítí a diskuzních fór, kde je každý „hrdina“ jak na bitevním poli, jsem nikde v Plzeňském kraji nezaregistroval žádné ohnivé, větší diskuze o tom, jestli by se měl, či neměl pan Václav Šlajs stát hejtmanem našeho kraje. Lidem je v dnešní době v podstatě jedno, kdo je kde, jakou má minulost a kdo co dělat bude. Zajímá je to až ve chvíli, kdy ten určitý člověk něco pose**.

Náš designovaný vicepremiér a ministr financí toho budiž důkazem. Jako studenta mne však nejvíce mrzí, že lidé ve stejném věku jako já nemají o politiku či politické dění vůbec zájem. Živě si dokáži představit, že tito lidé budou za 10 - 20 let nadávat, avšak ve věku, kdy s tím mohli něco udělat, nedělají bohužel nic. Spousta mladých lidí neřeší budoucnost, ale jen a pouze přítomnost, a to je prostě strašně moc špatně. Mnoho studentů ani pořádně neví, co zde bylo po roce 1948, co byla Státní bezpečnost a podobně. To je strašně smutné a zarážející zároveň, a proto se nedivím, že je spoustě lidí jedno, kdo bude ovládat nejvyšší krajský post a spousta lidí ani nezjistí, že nějaký Chovanec odešel.

…a jaký je Váš názor na Chovancovy politické předvládní „veletoče“?

Pan Chovanec je typickým příkladem kariérního politika. Důležité je především to, abych byl u koryta. Není přeci možné, aby člověk, který lhal nejdřív jednomu, pak druhému a pak se stejně přidal na stranu, na které je větší síla a moc, se stal naším ministrem vnitra. Sice z pozice hejtmana odstupuje, ale to až v pozici, kdy má jiné, větší koryto jisté. Tomuto člověku má snad někdo věřit? Tento člověk má nějaký morální kredit? K panu Chovancovi nenacházím žádná vlídná a pozitivní slova a vulgární být rozhodně nechci a proto se k jeho počínání raději dále vyjadřovat nebudu. Alespoň se ukazuje jaká vláda Andreje Babiše - pardon, Bohuslava Sobotky - nám vzniká a na co se v budoucnu můžeme těšit. Vždyť lhát a podvádět je správné, ne?

Nechtěl byste „promluvit“ jako člověk znalý situace, s dobrým všeobecným rozhledem a samozřejmě „mladou krví“ do vašeho městského zastupitelstva v Horažďovicích na Klatovsku coby potencionální kandidát do komunálních voleb? A pokud ano, za jakou stranu… Nebo jako nezávislý?

O tomto kroku jsem zatím moc nepřemýšlel. Přeci jen jsem ještě dost mladý a zatím je pro mne nejdůležitějším bodem úspěšné zvládnutí vysoké školy. Každopádně nikdo neví, co se v budoucnu může odehrát a stát. Pokud by však nastala v budoucnosti situace, že bych byl potencionálním kandidátem, nemohu nyní říci, jestli jako straník, či nezávislý. Každopádně pokud bych kandidoval za nějakou stranu, tak rozhodně pravicovou. Rozhodně bych se ale nepřidal k ANO nebo jemu podobným partajím - i když by mě to mohlo vynést výše a tím by šlo i lépe propagovat pravicové názory. Pracovat po boku Babiše či jiných populistů, ztratil bych všechny své morální kredity. Každopádně si každé město nebo obec zaslouží lepší stranu, alternativu než ČSSD či KSČM a teď už i ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…