Mluvčí cestovních kanceláří: Zapomeňte na stoprocentní bezpečí v zahraničí. I tyto země mohou být časovanou bombou

22.07.2015 20:20

ROZHOVOR Chcete vědět, kde v zahraničí je nejbezpečněji? S touto možná poněkud triviální otázkou se ParlamentníListy.cz obrátily na místopředsedu pro vnější vztahy Asociace cestovních kanceláří České republiky Jana Papeže. Odpovědi vás možná překvapí, protože podle něj nikde není stoprocentní jistota.

Mluvčí cestovních kanceláří: Zapomeňte na stoprocentní bezpečí v zahraničí. I tyto země mohou být časovanou bombou
Foto: ČT
Popisek: Mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež

V souvislosti se současnými událostmi na Blízkém východě i v severní Africe, které destinace jsou podle vás opravdu bezpečné?

Severní Afrika prožívá již několik let velký var. Všechny vlády se snaží mít situaci pod kontrolou, ale ne vždy se to daří. Zbraně uvolněné rozpadem Libye putují po územích nikoho, na hranicích jednotlivých pouštních států a snadno se dostanou do rukou kohokoliv, kdo je ochoten zaplatit. To samozřejmě destabilizuje celý prostor. Odpovědět v této souvislosti na otázku, zda jsou státy v severní Africe bezpečné, není tak jednoduché. Jsou místa, kde bezpečno je, a jsou místa, kde rozhodně bezpečno není. Cestovní kanceláře ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí musí neustále monitorovat jednotlivá místa a rozhodovat se, kam mohou nebo nemohou klienty poslat.

Organizují cestovní kanceláře také zájezdy do Libanonu? Nebo se spíš jedná o individuální turistiku?

Libanon není běžnou součástí nabídky cestovních kanceláří.

I přes velká bezpečnostní opatření – především v Egyptě je možnost útoku nebo únosu poměrně velká. Hovoří se o tom, že destinace jsou bezpečné – ale případ v Tunisku ukazuje, že nikde není stoprocentní jistota. Čeho by se měl podle vás český turista v těchto oblastech především vyvarovat?

Stoprocentní jistotu nemáte ani v Londýně, v Paříži, v New Yorku. Na stoprocentní jistotu prostě musíme v dnešním světě zapomenout. Obecně platí, že by se turista měl seznámit s podmínkami v zemi, do které se chystá. Zjistit si, kde jsou nebezpečná místa a těm se vyhnout. Klienti cestovních kanceláří v tom mají trochu výhodu, protože všechny informace dostanou. Určitě bych se vyhýbal všem lokalitám, kde se konají nějaká shromáždění.

Další nepříliš bezpečnou, i když jistě velmi krásnou destinací, je Albánie. Co byste uvedl k bezpečnostní situaci v tomto státě?

Jeden kriminální čin nemůže znamenat odmítnutí celé destinace. Albánie má z hlediska evropského cestovního ruchu velký potenciál. Je to krásná země s nádhernou přírodou, památkami a mořem. Zaslouží si pozornost.

Může nastat, že Islámský stát výrazně omezí cestování právě třeba do severní Afriky? Zvyšuje se podle vás bezpečnostní riziko?

Islámský stát je nebezpečím pro turistiku nejen na severu Afriky a Blízkém východě. Pokud bude nadále úspěšný, může být vzorem pro jiná uskupení v zemích, ve kterých se zneužívá islámu k politickým a mocenským účelům. Z tohoto úhlu pohledu mohou být časovanou bombou třeba i Thajsko, Indonésie, Malajsie, ale i USA.

Na některých řeckých ostrovech je „díky“ utečencům svízelná humanitární situace. Cestovní kanceláře přesto uvádějí, že v jejich hotelech či u smluvních partnerů je vše v pořádku. Nicméně množí se – i v zahraniční – hlasy, že situace je neudržitelná. Další věcí je i zdejší ekonomická krize. Co byste uvedl k Řecku jako takovému?

Řecko má věrnou klientelu, která přesně ví, kam letí, co může očekávat. Na mnoha ostrovech je absolutní klid. A i na těch ostrovech, které jsou nějak zasaženy vlnou imigrantů, se místní snaží, aby turistika zasažena nebyla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…