Modrý poslanec: ODS by měla skončit, povolat Klause a zeptat se lidu

19.06.2013 16:24

ROZHOVOR Podle poslance Evropského parlamentu za ODS Hynka Fajmona by se ODS neměla pokoušet udržet ve vládě, ale měly by být vypsány předčasné volby, neboť současná sněmovna podle něho ztratila politickou legitimitu a důvěru lidí. Policejní razii nepovažuje za kriminalizaci politiky. Důvěryhodnost ODS by podle něho mohl vrátit Václav Klaus.

Modrý poslanec: ODS by měla skončit, povolat Klause a zeptat se lidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Fajmon

Vy jste ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz uvedl, že nejlepším řešením stávající politické situace by byly předčasné volby. Proč si to myslíte?

Myslím si, že sněmovna ve stávajícím složení nemá dostatečnou veřejnou podporu a legitimitu k tomu, aby dále pokračovalo její funkční období.

Nemyslíte si, že by to poslední aféře a policejním zásahu ODS ve volbách hodně schytala?

Já myslím, že je potřeba především se dívat na zájem republiky, a zájmem republiky je mít důvěryhodné ústavní instituce. A instituce, ze které je už dnes x poslanců v base, ve vazbě nebo obviněných, legitimitu nemá, a je potřeba, aby lidé opět projevili svou demokratickou vůli.

Vaši kolegové odmítající předčasné volby namítají, že by jejich uskutečnění znamenalo nástup komunistů a socialistů k moci, a chtějí tomu zabránit. Současně chtějí využít zbylý čas do řádného termínu voleb, aby se ODS dala dohromady, získala zpět část důvěry, aby nedostala tak velký výprask. Jak byste se vypořádal s těmito argumenty?

Já to považuji za naprostý nesmysl. Lidé mají dost rozumu, aby zvolili správně. Předpokládat, jak budou volit lidé, je drzost. Lidé mají svůj rozum a mají nejvyšší právo a pravomoc rozhodnout dle svého nejlepšího uvážení, a já věřím, že rozhodnou správně, a věřím, že lidé dobře rozlišují, kdo je kdo a kdo si zaslouží, aby do poslanecké lavice zasedl a kdo si to nezaslouží.

Myslíte si, že v ODS je pro předčasné volby dostatečná podpora či se vám podaří kolegy přesvědčit?

Vůbec nejde o to, kolik z nás v ODS si přeje předčasné volby. ODS o tom nerozhodne. Pokud se najde i většina mimo ODS, tak volby prostě budou. Dnes jednala TOP 09 s ČSSD a přestože tvrdí, že se nedohodly, tak ODS nemá dostatek hlasů, aby dohodě ostatních stran o předčasných volbách zabránila. A pokud bude propadat vnitřním svárům, jak tomu teď je, bude si nárokovat věci toho typu, že okamžitě chce premiéra, na což nemá žádný nárok, tak ti ostatní se mohou bez problémů na předčasných volbách rychle domluvit a ODS skončí zcela mimo hru a ještě s ostudou totálně znevěrohodněného subjektu. A to já si nepřeji.

Jak hodnotíte současnou kauzu zásahu policie v nejvyšších patrech politiky. Mirek Topolánek to označil za policejní převrat.

Já to tak nevnímám. Myslím si, že především dochází k rozkladu bezpečnostních a zpravodajských služeb, a je evidentní, že Vojenské zpravodajství, BIS a další nejsou schopny plnit své úkoly. Nejsou schopni zjistit, že jsou sledováni. Nejsou schopni ochránit premiéra před sledováním. To jsou přece všechno skandální věci, které by přece v normální zemi okamžitě vedly k tomu, že ředitelé těchto služeb by byli okamžitě postaveni mimo službu. Já myslím, že se ještě dočkáme řady zajímavých skutečností, které vyplavou na povrch. Ale to, že jedna složka státu dokáže sledovat tajnou službu, aniž ta tajná služba o tom cokoli ví, to je do nebe volající. To ukazuje, že ty služby jsou naprosto neprofesionální. Nejsou schopny plnit to, co mají plnit.

Čili podle vás není problém, že policie konala, ale že se Vojenské zpravodajství nechalo nachytat...

Ano. Ukázali, že nejsou schopni zajistit svou elementární bezpečnost, natož pak bezpečnost státu. Je neuvěřitelné, že nedokázali operovat, aniž by byli sledováni.

Když se podíváme na kauzu rebelů, není to podle vás kriminalizace politiky? Když se například vytváří koaliční vláda a její program, tak se také za podporu různých politických priorit rozdělují funkce.

Určitě je rozdíl mezi legálním politickým obchodem a nelegálním politickým obchodem. Tu hranici nyní musí stanovit soud. Ale pokud někdo přijme takzvanou trafiku a jsou v tom ještě nějaká peněžní plnění – a já nevím, jestli tam byla, nebo ne – tak to korupce je.

Peněžním plněním myslíte peníze nad rámec mzdy vyplývající z funkce?

Ano. Pokud tam jsou nějaké takové věci a pokud se ukázalo, že někde leží v sejfech nějaké peníze, zlato či jiné cennosti určené případně pro tu trojici poslanců, tak to korupce je. Takovéto typy takzvaných dealů prostě korupcí jsou.

A pokud nedošlo přímo k finančnímu uplácení, ale jenom k obdržení funkcí, tak má tedy podle vás rozhodnout soud, zda to bylo trestné, či nikoli. Chápu to správně?

Přesně tak. To určí soud. Tam se posoudí důkazy a co za co bylo přesně poskytnuto. Podle důkazů se ukáže, jak to bude klasifikováno. Já jsem na to sám zvědavý, ale odmítám tezi, že to je kriminalizace politiky. Není.

Petr Nečas skončil ve funkci premiéra a předsedy ODS. Jak byste ho jako politika zhodnotil?

Na to, jak se Petr Nečas zapsal do české politiky, se budou muset lidé podívat s nějakým časovým odstupem. Já jsem s těmi věcmi, které v loňském roce prosadil, zásadně nesouhlasil. Nesouhlasil jsem s daňovým balíčkem, církevními restitucemi a ani s druhým pilířem důchodové reformy. A shodou okolností všechny tyto tři věci prošly tím způsobem, který je nyní předmětem vyšetřování.

Co by měla udělat ODS, aby získala zpět svou důvěryhodnost, a kdo by ji měl nově vést?

Kongres musí zvolit vedení, které stojí zcela mimo nynější kauzu a není s ní nijak spojeno.

Máte nějaké favority?

Já si myslím, že jedním z lidí, kteří by mohli ODS pomoci znovu nalézt nějakou důvěryhodnost, by byl Václav Klaus. Ale je otázka, jestli on sám by o to měl v této situaci zájem.

Otázka je také, jestli by ho někteří občanští demokraté chtěli...

To je samozřejmě také otázka, ale ODS nemá příliš možností na výběr, aby si diktovala a vybírala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…