Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZams), jehož správní rady jste předsedkyní, vydalo tiskovou zprávu, ve které označuje současná opatření proti koronaviru pro restaurace a jídelny za téměř likvidační. Proč je situace tak vážná?
Důvodů je několik. Vycházíme-li z odhadu Institutu oceňování majetku Vysoké školy ekonomické v Praze, že celý sektor restaurací, jídelen a kantýn dosahuje ročních tržeb okolo 153 miliard korun, pak každý měsíc znamená výpadek skoro 13 miliard. Pokud by uzavření restaurací trvalo pouze do 24. března, hovoříme o přímé ztrátě v hodnotě cca 3,5 miliardy korun.
První otázkou jsou fixní náklady, nájmy, energie, výplaty. Další je naskladnění surovin. Věřím, že se tohle dá zvládnout, navařit, rozprodat alespoň za náklady. Ale co třeba pivo? To se prostě zkazí a můžete ho vylít.
Možnost odnést si jídlo s sebou či si jej objednat k sobě domů, kterou zákazníkům provozovny nabízejí, tedy restaurace a jídelny nezachrání?
Tahle možnost není pro každého. Určitě trochu pomůže zavedeným restauracím s polední nabídkou. Komu ale vaří, když lidé jsou doma? Pomůže, ale nezachrání. Podle našeho dotazování se propadly příjmy restaurací v prvních dnech o 90 procent. Podobně to vyšlo jedné ze stravenkových společností, a sice Edenredu. Fixní náklady ale o 90 procent nespadly. Po deseti dnech si dovoluji tvrdit vzhledem k faktu, že zavírají i továrny, kde je řada poskytovatelů hromadného stravování, že pokles zde bude obdobný.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
koronavirus
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: Jonáš Kříž