Nečasova kritika sílí: Do ODS prý zavádí bolševické praktiky. Víme proč

05.03.2013 14:36

ROZHOVOR Občanskodemokratický politik Petr Štěpánek často komentuje politické dění v zemi. Rozhodně o něm neplatí, že by se bál věci nazývat pravými jmény nebo podléhal politické korektnosti. Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil k atuálním bouřím v ODS. Petr Nečas podle něho do strany zavádí bolševické praktiky a pomáhá TOP 09.

Nečasova kritika sílí: Do ODS prý zavádí bolševické praktiky. Víme proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Vedle obecně nespokojených hlasů směrem k vedení ODS to nyní začalo bouřit i v Praze, kde byly zrušeny dvě oblastní sdružení, přičemž to na Praze 4 o tom ani předem nevědělo a nemohlo se nijak bránit. Co si o tom myslet?

Výkonná rada se zachovala jako hodinář, který si na drobnou opravu budíku vezme kladivo. Nic dobrého to nepřinese. Navíc to bylo klasické "o nás, bez nás".

Nelze se obávat, že by to v budoucnu mohlo sloužit jako precedens ke zrušení jakéhokoli oblastního či místního sdružení, které se bude k vedení stavět negativně?

Ano, lze se toho obávat. Nečas do ODS zavádí bolševické praktiky.

Kritice čelí i primátor a předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda. Poslanec Boris Šťastný mu nedávno vzkázal, že se chová jako tajemník KSČ, když ho vyzývá, aby se veřejně nevyjadřoval. Co soudíte o blízkých vazbách a vzájemné náklonnosti B. Svobody a Petra Nečase?

Primátor Svoboda i předseda Nečas jsou neštěstím ODS.

Když se podíváme na situaci ve straně celkově, jak ji vnímají občanští demokraté v Královéhradeckém kraji?

Nebudu mluvit za královéhradecký region, nýbrž jen za rychnovskou oblast. Nevím tu prakticky o nikom, kdo by Nečase podporoval. Třeba nás ale také zruší. Jak jednoduché, že?

Stále častěji se mluví o nutnosti mimořádného volebního kongresu a změny ve vedení. Je to podle vás reálné? A pokud to nedopadne, co to s ODS udělá?

Pokud ODS sama se sebou neprovede zásadní změnu, po dvou zastávkách (sněmovních volbách, jejichž výsledkem bude marginální poslanecký klub ODS, a komunálních volbách, kdy přijde o své starosty, respektive o svoji komunální základnu, která vždy tvoří jádro politické strany) se vypraví na konečnou.

ODS se v několika průzkumech propadla až pod TOP 09. Je podle vás možné, aby při stávající politice vedení vaší strany nakonec ve volbách TOP 09 dosáhla lepšího výsledku?

Ano, je to možné. Zvláště pak, když sám předseda ODS pro to dělá první poslední.

Co si myslíte o budoucnosti TOP 09 obecně? Mají šanci na parlamentní politiku poté, co jednou stranu opustí Karel Schwarzenberg?

TOP 09 není klasická politická strana, spíše šikovně manažovaný fanklub. Sám jsem zvědavý, co s touto strukturou bude, až její maskot dříve či později skončí. Miroslava Kalouska ovšem neradno podceňovat. Je to nadstandardně šikovný politik.

V neděli se na Hradě s politiky a přáteli loučil prezident Václav Klaus. Chyběl tam však premiér Nečas, který tam měl prý pronést původně i projev. Nejde ale o první případ. Nebyl ani na akci 28. října 2012 a omluvil se i z tradičního novoročního oběda. Co o tom soudíte? Bojí se prezidenta Klause?

Je dobře, že tam nebyl. Klaus ODS vybudoval, Nečas ji vede k jejímu konci. A propos, Topolánek tam byl.

Mgr. Petr Štěpánek – hudebník a spisovatel, 1958

Absolvent Pedagogické fakulty v Hradci Králové. Hrál s rockovými skupinami Spektrum, Fragment, Natural, Odyssea a Unisono. Natočil s nimi čtrnáct alb, včetně sólového CD Largo doloroso. Je autorem asi dvou set písní. Po roce 1989 se věnuje také novinařině. Stál u zrodu soukromého televizního vysílání, poté byl redaktorem České televize. Články a komentáře publikuje v tisku a na internetových serverech. Doposud vydal sedm knih. V roce 1989 v Hradci Králové spoluzakládal Občanské fórum a o dva roky později ODS. V roce 1994 byl tiskovým tajemníkem předsedy vlády Václava Klause, v letech 1994 – 2006 členem a místopředsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (v dubnu 2003 byla rada odvolána, v květnu 2007 soud odvolání zrušil jako nezákonné, v červnu 2009 byli rehabilitovaní členové rady znovu zpětně odvoláni, v červnu 2012 i toto odvolání soud zrušil jako nezákonné). V letech 2003 – 2006 měl soukromou poradenskou firmu, v letech 2006 – 2011 byl členem Rady Českého telekomunikačního úřadu. V současnosti se opět nejvíce věnuje hudbě a psaní. Je místopředsedou ODS v Královéhradeckém kraji.

¨Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…