Nechci dělat jen užitečného idiota, prohlásil režisér a zamířil k Okamurovi

22.09.2013 20:49

Režisér Pavel Přemysl Ries je nepřehlédnutelný nejen svým bohémským zevnějškem, ale také výsledky své práce. Kromě desítek filmů a dokumentů má za sebou perné měsíce bojů za záchranu lázní Kyselka. První výsledky zdánlivě marného boje jsou konečně vidět. Nyní se pustil do boje dalšího. V Karlovarském kraji se stal lídrem kandidátky Okamurova Úsvitu přímé demokracie.

Nechci dělat jen užitečného idiota, prohlásil režisér a zamířil k Okamurovi
Foto: Archiv PR
Popisek: Pavel Ries

Prozradíte nám, co vás přimělo, že jste se na "stará kolena" dal na politiku? Byl to úspěch v boji o záchranu Kyselky, kdy jste se společně s kolegy postavili Goliáši?

Zviklalo mne poslední korupční dění v nejvyšších patrech politiky a to, co nám předváděli poslanci, především z vládní koalice, před rozpuštěním sněmovny. Úspěšný boj za záchranu Kyselky s mým rozhodnutím vstoupit do politiky souvisel jen nepřímo. Přímo mne do politiky přivedla idea přímé demokracie, prosazující radikální změnu systému.

V Kyselce a předtím u Karlova mostu jsem měl možnost si ověřit, že lze lidi přimět k deseti tisícům podpisů u velkých kauz a tak si myslím, že by to fungovalo i při přímé demokracii, kdyby politici byli odpovědní za své činy a voliči by je mohli odvolat, pokud by se chovali tak, jak nám předvádějí. Prostě neobjevit se zde hnutí Úsvit přímé demokracie, zřejmě bych k volbám poprvé od roku 1989 nešel. Dělat užitečného idiota, připuštěného k urně jednou za čtyři roky a pak nemít šanci s těmi oligarchy nic dělat, toho jsem měl už opravdu dost.

Jakou roli hrála při Vašem rozhodování osobnost Tomia Okamury?

Nijak velkou. Mne zaujala idea přímé demokracie, se kterou jsem se již seznámil asi před rokem v knize ekonoma Pavla Kohouta. Tomia Okamuru beru jako člověka, který tuto myšlenku dobře uchopil a dává hnutí svoji známou a nezkorumpovanou tvář. Lidé se daleko snáze identifikují s osobností a pak teprve s ideou, kterou hlásá. Při zvažování, kam dát hlas, což mnozí dělají až na poslední chvíli, nemusí přemýšlet, co je to za hnutí. Vidí Okamuru a je u mnohých rozhodnuto. Předpokládám, že u většiny kladně.

Vaše hnutí prosazuje řadu podobných věcí jako například Strana svobodných občanů. Například co se týká našeho členství v  Evropské unii. Není to ale s ohledem na vaše úsilí o záchranu památek poněkud kontraproduktivní? Mnohamiliardové dotace by mohly pomoci právě třeba lázním Kyselka.

Kyselka nepotřebuje dotace EU. V Kyselce sedí multimiliardář, který své miliardy vydělal na našem přírodním bohatství. Kyselku může tedy opravit kompletně on. Ostatně slíbil, tehdy ještě před Klausem, že do ní nalije čtyři sta milionů. Zkuste ho trochu popíchnout a zeptejte se ho příležitostně, kdy hodlá svůj veřejný slib splnit? Zatím poskytl slabých dvacet milionů. 

Co vy osobně, jako kandidát do Parlamentu, považujete za největší problém kraje? Všichni léta hovoří o nutnosti dostavby R6, snížení nezaměstnanosti, podpoře lázeňství a cestovního ruchu a výsledkem je, že se situace spíše zhoršuje?

Za největší problém považuji vládu sociálních demokratů spolu s KSČM pod vedením hejtmana Novotného, sedícího na dvou židlích. Na hejtmanské a poslanecké. Víte, jakou má pan hejtman docházku do sněmovny za rok? Jednapadesát procent. Z toho plyne, že Karlovarskému kraji se věnuje na 49 % a to již téměř pět let. Je to vidět. Není-li kocour doma, myši mají pré. Za zmanipulované podvodné zakázky z fondu EU zaplatí Karlovarský kraj pět set padesát milionů korun. Na každého občana kraje včetně dětí a nemluvňat to vychází na částku dva tisíce. A pan hejtman beze studu opět usiluje ve volbách o druhou židli.

A je velmi pravděpodobné, že uspěje. Jak odhadujete výsledky voleb v Karlovarském kraji vy?

Myslím, že tyhle mimořádné volby jsou těžko odhadnutelné, což ukazují kolísavé preference renomovaných agentur, kdy se například Úsvit přímé demokracie pohybuje od jednoho a půl do devíti procent. Chci věřit, že lidé konečně prohlédnou a budou volit radikální změnu a tu přináší především hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. 

Pokud to tak dopadne a vy budete zvolen poslancem, budete se snažit, aby došlo ke změnám zákonů, které nyní umožňují zahraničním firmám drancovat naše přírodní zdroje a nekontrolovatelně bohatnout na úkor ČR?

Samozřejmě! To zejména, ale také bych se chtěl věnovat zákonu o památkách, aby nebyl tak bezzubý a lépe naše památky ochraňoval před takovými kořistníky jako je pan Pasquale a jemu podobní. V neposlední řadě bych se chtěl věnovat lázeňství, které Karlovarský kraj charakterizuje a je potřeba dostat pohled na něj do úplně jiného světla, než jej vnímá Ministerstvo zdravotnictví a podnikatelé v lázeňství typu prezidenta Svazu léčebných lázní. Lázně považuji za národní kulturní dědictví. A jestliže může stát dotovat sport, měl by minimálně, a to plně, dotovat lázně pro léčení dětí. VZP má fond na prevenci.

Nějak si na Ministerstvu zdravotnictví nevšimli toho, co věděli naší předkové tisíc let dozadu, a to, že lázně opravdu léčí a jsou výbornou prevencí zdraví - navíc při využití přírodních zdrojů, které není třeba draze vyrábět a testovat, mnohdy mnoho let. Tisícileté používání je otestovalo dostatečně. Místo toho tu evidentně vítězí farmaceutická lobby. Proč asi? Není to tím, že „všimné“ za prosazování drahých zahraničních léků dobře plní stranické pokladny? Po Hegerově omezující vyhlášce přišly lázně o více než čtyřicet procent pacientů s úhradou z VZP. To je zločinná likvidace národního kulturního dědictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…