Nemám vyšší politické ambice, říká oblíbený starosta Rubáš

11.06.2017 10:27

V exkluzivním rozhovoru, který poskytl pro ParlamentníListy.cz starosta Nýrska Miloslav Rubáš (Volba pro Nýrsko a spádové obce), jsme si povídali nejen o rozvoji města a o problémech, jež občany trápí. Prozradil, co očekává od sněmovních voleb. A nejen to…

Nemám vyšší politické ambice, říká oblíbený starosta Rubáš
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Nýrska Ing. Miloslav Rubáš

Čtyřleté období je velmi krátké pro nějaké strategické a koncepční změny. Vám se ale nejenže podařilo popáté obhájit mandát, Volba pro Nýrsko a spádové obce nyní disponuje i většinou mandátů v zastupitelstvu. Věříte, že se vám tak podaří dokončit vše, co jste si předsevzal?

Máte pravdu v tom, že čtyři roky utečou jako voda. Vzhledem k tomu, že jsem ve funkci páté volební období, vycházel náš program z reálných potřeb občanů našeho města. Proto mohu konstatovat, že převážná část stěžejních projektů bude dokončena. Navíc oproti slibům bude zahájena rekonstrukce centrální výtopny a rozvodů tepla ve městě.

Jaké výhody či negativa městu plynou z jeho geografické polohy v blízkosti hranic s Německem?

Výhodou polohy našeho města je možnost dobrého nákupu za srovnatelné ceny. Dále vyšší výdělky lidí, kteří dojíždějí do Německa za prací. Tím se pro ně otevírají větší možnosti např. pro zajištění bydlení formou individuální výstavby rodinných domků. Prakticky mizivá nezaměstnanost. Nevýhodou je naopak nedostatek pracovních sil ve službách.

Řadu pohraničních měst trápí zvýšená kriminalita. Je to i případ Nýrska? A co se ze své pozice snažíte dělat pro zajištění maximální bezpečnosti obyvatel?

Kriminalita je obecně doprovodným jevem dalších činností, které se v mnoha městech odehrávají. Mám tím na mysli např. hazard, prostituci. My máme štěstí v tom, že tyto jevy se našemu městu vyhýbají, proto ani otázka zvýšené kriminality není aktuální.

Česká republika je ze strany Německa kritizována v poslední době čím dál častěji v souvislosti s liberálním přístupem k drogám. Řešíte tento problém i vy jako starosta? A domníváte se, že by zde vláda měla zpřísnit zákony?

Oblasti užívání drog město věnuje velkou pozornost. V době, kdy mnohá města a instituce tuto otázku neřešily, město Nýrsko už spolupracovalo s příslušnými institucemi a policejními orgány. Myslím si, že legislativa pro tuto oblast je poměrně dobrá, bohužel vymahatelnost práva je minimální.

Zanedlouho nás čekají sněmovní volby. Co od nich očekáváte?

Strana, která by měla v programu každoroční zrušení 100 nesmyslných zákonů a nařízení, by mohla získat velké sympatie.

Neuvažoval jste se vy sám ucházet o přízeň voličů i na celostátní úrovni? Dostalo se vám takové nabídky?

Obecně je o mně známo, že se soustřeďuji na práci na komunální úrovni. Proto ani jiné ambice nemám.

Letošní rok se v Nýrsku nese ve znamení investic, které jsou zde nevyšší za poslední roky. Použity budou mimo jiné na stavbu nového domova pro seniory. Kdy by měl být dokončen?

Musím vás opravit. Investice jsou každoročně prakticky ve stejné výši a pohybují se okolo 50–80 mil. korun. Další nesrovnalostí je to, že se nejedná o domov pro seniory, ale o klasický bytový dům, ve kterém budou v nájemních bytech bydlet senioři. Tento model máme vyzkoušený a našim starším občanům vyhovuje.

Častým problémem bývá zajištění dostatku ubytovacích služeb pro seniory a celkově financování sociální oblasti, Jak byste hodnotil situaci v Nýrsku?

Mohu říci, že na rozsah služeb, které zajišťuje naše pečovatelská služba, se nám daří zajistit potřebné finance. Jednak z rozpočtu města, ale také z dotací Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Co nového město plánuje pro mladé?

Myslím, že neopomíjíme žádnou věkovou skupinu občanů v našem městě. Pro mladé máme celou řadu zařízení k uspokojování volnočasových aktivit. Vedle toho jednáme s developery o možnosti zainvestování dalších stavebních pozemků, které jsme v minulosti za tímto účelem nakoupili.

Otázka na závěr. Na co byste do Nýrska pozval turisty a jak významnou roli má pro město cestovní ruch?

Teď momentálně otevřeme 16. 6. rekonstruované koupaliště se slanou vodou. Z mého pohledu se rekonstrukce povedla a v nabídce koupališť doplňujeme prázdné místo.

V letošním roce slaví naše město 690 let od první písemné zmínky. V rámci tohoto projektu se koná celá řada akcí a hlavní program je naplánovaný na 23.–25. června. Návštěvníci budou moci zhlédnout řadu kulturních vystoupení, uvidí i šikovnost našich dětí, spolků a místních firem.

Cestovní ruch je jistě přínosem pro naše město a okolí. Bohužel nedostatek ubytovacích a stravovacích kapacit trochu narušuje celkový dojem návštěvníků našeho krásného města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…