Němcová odškrtávala, s kým vším nikdy nepůjde. Nakonec zbyla jen TOPka

03.10.2013 21:31

ROZHOVOR Jednička ODS Miroslava Němcová odmítá po volbách spolupráci nejen s ANO nebo Úsvitem, budoucnost Ostravska pak vidí také v IT technologiích. Právě o Moravskoslezský region je v těchto dnech velký zájem nejen kvůli krizi v hornictví. Prezident ho navštívil v souvislosti s jeho aktuální návštěvou Moravskoslezského kraje, bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová tu zase pokračovala s předvolební kampaní.

Němcová odškrtávala, s kým vším nikdy nepůjde. Nakonec zbyla jen TOPka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslava Němcová v Ostravě

Při návštěvě centra Nová Karolina poskytla bývalá předsedkyně sněmovny rozhovor redakci ParlamentníchListů.cz.

Proběhla informace, že po volbách pro Vás nepadá v úvahu spolupráce s některými politickými stranami, jako jsou kromě komunistů také ANO nebo Úsvit. Která z politických stran by pro Vás byla přijatelná?

Vždycky před volbami se těžko vymezuje, s kým ano a s kým ne. Já jsem si to zjednodušila a rozdělila jsem si strany na ty, s kterými rozhodně nemůžeme nikdy spolupracovat, protože programově nemáme k sobě ani milimetr blízko, to jsou například komunisté, byť jsou v Parlamentu od začátku, ale s nimi spolupracovat nikdy neumíme. Druhou stranou té mince jsou nesystémové strany, ani to strany nejsou, jako je ANO a jako je Úsvit Tomia Okamury. Pak do jisté míry Jana Bobošíková, která má kolem sebe teď konglomerát lidí zprava do leva a nedává to žádný smysl, protože tohle uskupení se při nejbližším složitém rozhodování rozpadne a nic z této síly nebude.

Do jisté míry jsou to pro mě i zemanovci, kteří jsou pro mě nesystémoví proto, poněvadž jsou řízeni přímo prezidentem a nezdá se, že by to byla strana, která vnitřními demokratickými principy řídí sama sebe, ale naopak si do toho nechá mluvit z Hradu. To je další riziko, které mě vede k tomu, že řeknu, že s těmi spolupracovat nechci.

Každopádně například TOP 09 pro vás asi stále přijatelná je, na tom se asi nic nezměnilo, že?

Topka je nám nejbližší programově, to je jasné. První kritérium, s kým ano, je kdo je blíž programově, protože slepit koalici za cenu dramatických kompromisů, ať už personálních, nebo programových, zadělává na velký malér uvnitř politické strany. Musíme počkat, až bude po volbách, kdo se skutečně do sněmovny dostane, a potom teprve budeme schopni říct, za jakých podmínek a s kým budeme schopni spolupracovat.

Jak vnímáte Stranu svobodných občanů, cítíte je třeba jako konkurenci?

Vidím je, jako stranu, která tříští pravicové politické spektrum. Jako konkurenci je nevidím, protože se nikdy nedostali přes nějaké procento, které by nás ohrožovalo. Je fakt, že případné hlasy, které bychom mohli získat, ubírají, ale tak to prostě je.

V současné době roste důvěra lidí v prezidenta. Část veřejnosti by potěšilo, pokud by se jeho pravomoci posílily, co Vy na to?

Pokud jde o pana prezidenta, já tu důvěru, kterou mají občané nesdílím, protože vidím, jak deformuje politické prostředí v České republice, jak autoritativně soustřeďuje moc do svých rukou a jak dělá bezostyšně kampaň pro jednu politickou stranu, přitom tvrdí, že to je jen oficiální prezidentská návštěva v krajích. Mou důvěru rozhodně nemá.

Jsme v Ostravě, kde je hlavním problémem současná krize v hornictví a problémy kolem OKD, hrozba tisíců nezaměstnaných lidí. Jaký je Váš názor na hospodaření pana Bakaly? ODS přijala v roce 2010 dar na volební kampaň právě od něj, vzali byste tyto peníze i dnes?

Nebudu se bavit o darech na kampaň. My jsme dar přijali v době, kdy žádný problém s panem Bakalou nebyl. To je normální, nebyli jsme jediní. Druhá věc je, že tady existuje problém, který se týká tisíců lidí. Na druhé straně jsme byli na Ostravské univerzitě, kde rektor říkal, že kraj se musí adaptovat na jiný život ve 21. století, že nemůže zamrznout jenom v hornickém kraji, že musí hledat naopak směr například přes IT technologie a na tom budovat novou elitu regionu. V tomto já vidím budoucnost Moravskoslezského kraje, v žádném případě ho nevidím jen jako někdo, kdo povrchně říká: „No jo, tam jsou jenom ti horníci a tam je to sociálně složité.

Jaký jste měla program v Ostravě?

Jsme v kampani a jako jednička v ODS mám za povinnost objet celou republiku, také jsem to slíbila mým kolegům, že do každého kraje zajedu, abych je v kampani podpořila. Program začínal na Ostravské univerzitě, kde bylo slavnostní zahájení akademického roku a bylo to velmi příjemné, protože si člověk uvědomí, že Ostrava není jen to, co člověk vidí v televizi v souvislosti s nějakými špatnými ekonomickými podmínkami, ale že je tu spousta talentů a šikovných lidí. Byli jsme se podívat také na radnici v Moravské Ostravě, kde jsme se bavili o sociálních tématech a o sociálně vyloučených lokalitách. Pak jsme přijeli do centra Nová Karolina, kde jsem se setkala s kandidáty do voleb za ODS. Teď se projdeme po provozu a pak máme na programu Janáčkovu akademii a návštěvu města Příbor.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…