Německo může být Multikulturalistán. U nás ale pojďme cestou švýcarizace, izraelizace a singapurizace. Charaktery jako Dienstbier a Pelikán nebudou zvoleni, nabádá úspěšný bloger a expolitik

08.05.2016 11:10 | Zprávy

ROZHOVOR Pokud budou čeští voliči stejní patrioti jako Švýcaři, Izraelci nebo Singapuřané, budou takoví i jimi zvolení politici a charaktery typu Jiřího Diensbiera nebo Roberta Pelikána zvoleni nebudou. Je o tom přesvědčen úspěšný bloger a bývalý krajský předseda Svobodných Josef Zbořil. Česká republika má podle něj jít svou cestou, a pokud se například za další dvě generace ze Švédska a z Německa stanou Severo-evropský a Středo-evropský multikulturalistán, tak to bude muset respektovat.

Německo může být Multikulturalistán. U nás ale pojďme cestou švýcarizace, izraelizace a singapurizace. Charaktery jako Dienstbier a Pelikán nebudou zvoleni, nabádá úspěšný bloger a expolitik
Foto: Archív Josefa Zbořila
Popisek: Josef Zbořil (druhý zleva) českým dobrovolníkem v izraelské armádě: program SAR-EL v březnu 2016

Zaujalo mě, když jste na adresu Svobodných, u nichž jste byl dokonce krajským předsedou, prohlásil, že jejich postoj k islámu je impotentní. Jaký postoj tedy měli podle vás zaujmout?

Předně, lidé se ve Svobodných mění a aktuálně je více zajímavějších ex-Svobodných osobností než těch, co nyní ve Svobodných zůstali. Ti mají zpravidla svým myšlením blízko ke stavovským Soukromníkům a nedivím se jejich logickému předvolebnímu propojení, včetně marketingově zvoleného elektorátu, aby dosáhli nad pět procent. Esence svobody a snaha zamezování žití na úkor jiného se ale již u Svobodných vytratila, a poukáži na dvě zásadní témata.

Za prvé, letos je pro Českou republiku den daňové svobody 20. června, přičemž zaměstnanci jej díky nepoměrně vyšším platbám mohou oslavit až 7. července a OSVČ jej už naopak mohly slavit 30. března.

A za druhé, přístup k islámu, který je opakem svobody. Obhájce svobodného západního světa má stejně blízko ke konstitucionalismu, jako má obhájce nesvobodného islámského světa k sunně. Takzvaný islamismus Saúdské Arábie, Islámského státu, Hammásu, Erdoganovy strany v Turecku či Muslimského bratrstva je čistějším a méně neznečištěným islámem dle Mohammedova vzoru – a Svobodní deklarováním svého ne-proti-islámského postoje opustili hodnoty, díky nimž mě, ale i jiné, oslovovali.

Václav Klaus nyní také Svobodné kritizoval s tím, že jejich předseda Petr Mach zkazil, co mohl. Jakého myšlení a názorů jsou lidé, kteří ve Svobodných zůstali?

Až na čestné výjimky je to mix myšlení živnostenského, studentsky teoreticko-nepraktického a takového, kterému v Izraeli říkají „roš katan“ – malá hlava. To znamená nežádoucí chování, kdy si člověk vykládá, jak vyřešit problémy, v tomto případě veřejných služeb a majetku, co nejomezeněji, konkrétně libertariánskými frázemi. Doplním, že opakem je „roš gadol“ – velká hlava, znamenající odpovědný přístup a řešení problémů co nejlépe s vlastním úsudkem a vyvinutím veškerého potřebného úsilí. Přičemž největší poklonou je označit někoho za „bitzu´istu“ neboli pragmatika s důrazem na výkonnost a někoho, kdo dokáže věci zdárně řídit. Svobodné lze dnes brát jako „konstruktivní nezdar“ či „inteligentní selhání“, z něhož je třeba se poučit při organizaci pravicových sil – a to na půdorysu podobnému německé AfD.

Právě delegáti sjezdu Alternativy pro Německo minulou neděli schválili programové prohlášení, podle něhož islám není slučitelný s německou ústavou. Představoval byste si, že s něčím takovým přijde někdo i u nás?

Mezi všemi proti-islámskými silami přeji úspěch nejautentičtějšímu Martinu Konvičkovi, Petru Hamplovi, Evě Hrindové a ostatním z Bloku proti islámu či předpokládané budoucí „Alternativě pro ČR“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…