Neustoupím! Skloníme hlavu jednou, skloníme vždycky. Zeman před lidmi rozmetal Brusel, který zahájil „trestní“ řízení s ČR

14.06.2017 12:55

Prezident Miloš Zeman zakončil svou třídenní návštěvu Jihočeského kraje v Milevsku, které si jeho návštěvy velmi považovalo. Nikdy je totiž hlava státu nenavštívila. Na náměstí však čekali i odpůrci s píšťalkami.

Neustoupím! Skloníme hlavu jednou, skloníme vždycky. Zeman před lidmi rozmetal Brusel, který zahájil „trestní“ řízení s ČR
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Úvodem se Zeman vyjádřil k tlaku Evropské unie ve věci migračních kvót. Evropská komise chce totiž s Českem, Polskem a Maďarskem zahájit řízení ve věci nedodržování unijní legislativy.

„Já jsem si vzpomněl na básničku Karla Havlíčka Borovského: Nechoď Vašku s pány led, dobrý příklad máme. Pán upadne a Vašek si nohu zláme. Po zkušenosti, kterou mám, nejenom s tímto případem, jsem se rozhodl neustupovat vnějšímu tlaku ve věci migrantů, protože povinností prezidenta je hájit zájmy České republiky. Výsostným národním zájmem je, že jako suverénní stát musíme rozhodnout, koho umístíme a koho neumístíme na svém území. Dnes problém migrace nespočívá v tom, že se sem přiženou z Turecka nebo z Afriky lidé, kteří se zde budou chtít usídlit. Ti lidé samozřejmě půjdou do Německa, neboť tam dostanou daleko větší sociální dávky. Problém spočívá v tom, že je to Evropská unie, jež chce, abychom tyto lidi, kteří chtějí do Německa, umístili na našem území. Je to začátek manipulace naší státností,“ řekl obsáhle Zeman. Vzpomněl i pohádku o jezinkách. „Jen dva prstíčky tam strčíme, jen se ohřejeme, hned zase půjdeme,“ podotkl.

Anketa

Je Jean-Claude Juncker dobrý předseda Evropské komise?

1%
99%
hlasovalo: 8520 lidí

Původní záměr byl podle Zemana přijetí 6200 ilegálních migrantů. „Na to byla vyčleněna částka 600 milionů korun. Ta by se podle mého názoru dala použít pro mnoho užitečnějších účelů. Jak však dodal, nikdo nemůže zaručit, že nepřijdou tisíce lidí, kteří budou kulturně slučitelní s českými a evropskými kulturními kořeny. „Dejte si na to pozor. Každá katastrofa začíná nenápadně. Když skloníte hlavu jednou, budete ji sklánět i napříště,“ uzavřel své úvodní slovo.

První dotaz směřoval k Evropské unii. „Jsem příznivec Evropské unie. Z toho prostého důvodu, že kdybychom byli malý stát nezačleněný do širokého společenství, byli bychom začleněni do manipulací, které jsme nejméně jednou v historii zažili,“ podotkl Zeman. Vadí mu však, že lidé, kteří jsou v čele Unie, nejsou schopni vizí a nejsou schopni bojovat proti nebezpečí. Severoatlantická aliance by pak měla vyrazit bojovat proti Islámskému státu. 

Prezident ve svých slovech mimo jiné také vyzval občany, aby neopomněli přijít k volbám. A řeč byla i o protikuřáckém zákonu, který prezident sice nevetoval, ale považuje jej za hloupý. Velmi radikálně pak prezident navrhl řešení financování sociálních služeb. „Redukujme počet úředníků na tu původní hodnotu, která byla za mé vlády, ze 150 tisíc na 80 tisíc, a budeme mít peníze na sociální ústavy,“ řekl jasně.

Zeman se také vyjádřil k současné situaci v ČSSD. „Prezident má vztah k premiérovi, kterého podle Ústavy jmenuje a odvolává. Kdybyste se zeptal, koho bych rád viděl na místě předsedy vlády, odpověděl bych, že kohokoliv kromě něho. Nechci se vměšovat do vnitřních záležitostí jakékoliv politické strany nebo jakéhokoliv hnutí, neboť je suverénní záležitostí každé strany, aby si vybrala svého šéfa. Ale odpovím vám. Koho bych viděl jako nejvhodnějšího nástupce v čele ČSSD po Bohuslavu Sobotkovi? Kohokoliv kromě něho,“ uzavřel Zeman.

Závěrem se pak Zeman podepsal do pamětní knihy, na prapor připevnil památeční stuhu prezidenta republiky a převzal dary z rukou vedení města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…