Nezapomínejte na české děti, apeluje místopředsedkyně Trikolory. Po covidu také mají dost starostí

04.04.2022 17:55 | Rozhovor

Místopředsedkyně Trikolory a bývalá poslankyně Tereza Hyťhová vítá, že do českého školství přijde více jak pět miliard, které si rezort prosadil, aby saturoval náklady spojené s válečnými běženci z Ukrajiny. „Nesmíme však zapomínat na naše české děti, které potřebují po covidové distanční výuce dohnat vše zameškané,“ upozorňuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dnes učitelka Tereza Hyťhová.

Nezapomínejte na české děti, apeluje místopředsedkyně Trikolory. Po covidu také mají dost starostí
Foto: Archiv Terezy Hyťhové
Popisek: Tereza Hyťhová

Vláda rozhodla o navýšení rozpočtu ministerstva školství o 5,2 miliardy. Tyto peníze mají pokryt náklady spojené s integraci ukrajinských dětí. Bude to podle vás stačit? 
 
Pokud chce naše vláda přijímat nové žáky do všech škol, musí zajistit dostatek personálu a financí. Těžko odhadnout, kolik bude celkem dětí a následně tedy, kolik bude potřeba financí. Nesmíme však zapomínat na naše české děti, které potřebují po covidové distanční výuce dohnat vše zameškané.
 
 
Myslíte si, že budou tyto peníze skutečně efektivně utraceny a dorazí tam, kde budou skutečně potřeba? Nemáte strach, že se "rozkutálí" ve spletenci vazeb mezi státním rozpočtem a jednotlivými školami? 
 

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
Jelikož tato vláda nemá moji důvěru, tak obavy o efektivní využití financí skutečně mám. Obávám se, aby vláda skutečně poskytla dostačující prostředky a nezůstalo to pouze u slibů. Jak je u vlády bohužel zvykem. 
 
Kde v současné době vidíte, že budou peníze potřebné nejvíce? 
 
Je potřeba zajistit překladatele na školy, finance na pomůcky, personální zajištění výuky. Vláda děti rozdělila do jednotlivých škol. To ale nestačí. Ministr školství musí zajistit dostatečné podmínky, aby se děti mohly učit český jazyk a aby výuce rozuměly. Pokračovat by měl také financovaný program ministerstva školství na doučování dětí, který dětem aktuálně pomáhá dohnat zameškanou látku po covidové době, kdy byly školy zavřené. 
 
Jak by podle vás měla vůbec probíhat integrace ukrajinských dětí do českých škol? Mají pro ně školy zřizovat speciální třídy nebo je zapojovat mezi jejich české spolužáky? 
 
To je velice těžká otázka. Co je správné, ukáže až čas. Na jednu stranu je určitě vhodné, aby se děti necítily odstrčeně a byly v kolektivu dětí. Na druhou stranu učitelé nemůžou každou vyučovací hodinu zaměřovat pouze na ukrajinské děti. Musí probíhat standardní výuka, jelikož děti při zavřených školách hodně zameškaly. Učitel potřebuje k ruce buď asistenta pedagoga nebo překladatele, zkrátka někoho, kdo mu v této hodině pomůže. Děti navíc přichází postupně a nikdo neví, kolik jich bude a zda v České republice zůstanou, nebo se vrátí zpátky na Ukrajinu. 
 
 
Velký povyk způsobilo také rozhodnutí o tom, že roušky budou povinné pro děti nikoliv ve vztahu ke školní docházce, ale ve vztahu k dosažení šesti let věku. Důvodem jsou právě děti z Ukrajiny. Co si o tom myslíte? 
 
Celá etapa s rouškami a respirátory je už velice únavná. Systém by neměl nikomu nic nařizovat, pouze doporučovat. Pokud někdo chce nosit roušku nebo respirátor – nikdo by mu v tom neměl bránit. Ale zde zaznívají neustálé příkazy, které se navíc každou chvíli mění. Dítě ve škole potřebuje hlavně dýchat, aby se mohlo soustředit na výuku. 
 
Všechny dosavadní plány uvažují jen do konce letošního školního roku. Nicméně dá se očekávat, že se více jak sto tisíc dětí nevrátí na Ukrajinu jen tak brzo. Co bude s těmito dětmi o prázdninách? A co od nového školního roku?
 
To neví nikdo. Možná jenom Bůh. Záleží na vývoji války. Osobně bych byla nejraději, a jistě nebudu sama, kdyby celá válka skončila a lidé se mohli vrátit do svých domovů a za svojí rodinou.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…