Nezvykle ostrý vzkaz z TOP 09 do USA ohledně Islámského státu: Co jste si rozbili, to si spravte

31.07.2015 15:13

ROZHOVOR „Amerika má jako světová velmoc bezesporu svůj výrazný podíl na celkovém dění ve světě a je zcela logické, že se musí rozhodujícím způsobem podílet i na opatřeních proti Islámskému státu,“ tvrdí starosta Čeladné a místopředseda TOP 09, Pavol Lukša, v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz. Vyjadřuje se v něm i k imigrantům: „Jsem pro komplexní řešení problematiky migrantů i za cenu zvýšené ostrahy státních hranic, protože evropské země nejsou připraveny na neomezený příliv uprchlíků,“ či Řecku: „Dohoda eurozóny s Řeckem je pouze krátkodobým řešením a tedy fakticky prodlužováním agonie Řecka.“

Nezvykle ostrý vzkaz z TOP 09 do USA ohledně Islámského státu: Co jste si rozbili, to si spravte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Pavol Lukša

V reakci na výrok vašeho kolegy, místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška, jste na svém facebookovém profilu napsal: „Babička mne učila, že to, co jsem rozbil, bych měl spravit. Takže jestli to Američany stojí 10 milionů USD denně (boj proti Islámskému státu), tak napravují něco, co se stalo, a stát se nemělo.“ Jak jste to myslel?

Myslel jsem to přesně tak. Amerika má jako světová velmoc bezesporu svůj výrazný podíl na celkovém dění ve světě a je zcela logické, že se musí rozhodujícím způsobem podílet i na opatřeních proti Islámskému státu.

Považujete Islámský stát za největší hrozbu současnosti? A měl by útok proti němu být razantnější (tedy s nasazením pozemní armády, protože z letadel se asi porazit nedá)?

Jedná se bezesporu o velkou hrozbu, a možná paradoxně z jiné strany, než si myslíme: přímo od našich občanů. Vždyť kolik stovek, a dnes už možná i tisíců, obyvatel západní Evropy dnes bojuje v řadách Islámského státu? Podobnou situaci jsme ještě nezažili. Nevíme, co se stane, až se začnou vracet domů.

Nejsem vojenský expert a netuším, jestli budou proti Islámskému státu vhodnější pozemní, nebo letecké útoky. Ale jedno vím jistě: mnohem více se musíme začít věnovat našim obyvatelům a zejména dětem – v rodinách, ve školách, v obcích a městech… Je v silách Evropy zabránit šíření radikálního islamismu na svém území, který často vzniká z frustrace a pocitu vykořeněnosti mnohdy nezaměstnaných mladých lidí (povětšinou potomků přistěhovalců), čehož náboráři islamistů využívají, přesněji řečeno zneužívají?

Na řešení tohoto problému by se měly podílet nejen evropské státy, ale i světové velmoci, a to především zlepšením ekonomické situace zemí, ze kterých tito přistěhovalci původně pochází. A samozřejmě to souvisí s předchozí otázkou – nebezpečí nehrozí jen od přistěhovalců, ale také od našich lidí, zejména mladých „ultra“, ať už pravicových nebo levicových. Řekl bych, že to není na státu a politicích, ale doslova na každé rodině, jak si své děti vychová.

Ohradil jste se i proti výroku Matěje Hollana (Žít Brno), který v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz uvedl, že stavět ploty (v souvislosti s imigranty) je hloupé, a řekl jste, že vy pro ty ploty jste. Proč?

Jsem pro komplexní řešení problematiky migrantů i za cenu zvýšené ostrahy státních hranic. Evropské země, včetně České republiky, nejsou v žádném případě připraveny na neomezený příliv uprchlíků. Se „stavbou plotů“ samozřejmě musí jít ruku v ruce přípravy na začlenění těch uprchlíků, které oficiálně přijmeme. Abychom si nevytvořili nová ghetta, což by situaci ještě mnohonásobně zhoršilo.

Jak vlastně podle vás současný imigrační problém účinně řešit? Nabízí se navracet takzvané ekonomické uprchlíky, ale jak?

Jediným možným řešením podle mne je, aby jak Evropa, tak i světové velmoci pomohly ke stabilizaci a zlepšení podmínek života lidí ve státech, odkud tito tzv. ekonomičtí uprchlíci přicházejí.

Na závěr se zeptám na Řecko. Tamní situaci jste popsal tak, že jasně ukazuje, že na dluh se žít nedá... Jak vidíte poslední dohodu eurozóny s Řeckem. Může vyřešit tamní situaci, nebo jde jen o prodlužování agónie?

Nejhorší jsou rychlé soudy, nicméně tady mám za to, že dohoda eurozóny s Řeckem je pouze krátkodobým řešením, a tedy fakticky prodlužováním agonie Řecka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…