O tom teď nikdo nemluví. Síkela vůbec. Exšéf ,,plynu”: Zásoby, zima, ceny

20.10.2022 4:44 | Rozhovor

Plné plynové zásobníky nemusejí nic znamenat, nemusí totiž být možné je z velké části vyčerpat z technických důvodů. Podle experta na oblast plynárenství a bývalého předsedy představenstva Pražské plynárenské Pavla Janečka od šéfa resortu průmyslu slyšíme jen „socialistická hlášení“. Podstatné podle něho je, že norským plynem a americkým LNG, který je prý navíc z části pravděpodobně i ruský, nelze nahradit současný ruský zemní plyn. „Údernické skupiny novinářů a komentátorů nelze brát vážně,“ konstatuje Janeček. Pro zamezení rizika nedostatku plynu v zimě nabízí řešení, které by stát mohl najít v Budapešti.

O tom teď nikdo nemluví. Síkela vůbec. Exšéf ,,plynu”: Zásoby, zima, ceny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plynový sporák, ilustrační foto

Jak je na tom momentálně trh s plynem? Zaznamenal jsem na sítích zprávy a komentáře různých novinářů, politiků a jiných komentátorů, že teď, když cena plynu na nizozemské burze klesla pod úroveň před 24. únor, tak vidíme, že trh funguje a my se bez problému obejdeme bez ruského plynu. Co na to vy jako expert?

Těmto komentářům z různých twitterových a jiných mediálních bublin se mohu jen lehce usmívat. Venku máme na druhou polovinu října neobvykle vysoké teploty. Nemluvě o tom, že by se podobně mohli lidé na Twitteru rozvášňovat ve zcela opačném duchu, tedy že lodě s LNG stojí okolo Evropy a plyn není kam vyložit. Mnohokrát jsem upozorňoval na to, že potrubní zemní plyn a zkapalněný LNG jsou zcela odlišné komodity, pokud jde o zacházení s nimi. Pro LNG neexistuje návazná infrastruktura, což se teď ukazuje jako obrovský problém. Jsem zvědavý, jestli budou tyto twitterové bubliny mluvit v lednu a únoru stejně. A hlavně jaká bude v zimě cena. 

Říkáte, že tankery s LNG stojí kolem Evropy. Takže kapacity terminálů jsou stále příliš malé a nestačí na to?

Ano, vůbec na to nestačí. Čísla jsou zřetelná. Už jsem někde říkal, že ti komentátoři, hlavně ti na Twitteru, jsou bohužel v tomto ohledu zcela ovlivněni propagandou, nerozumějí fyzice a už vůbec si nedokážou dovodit, jaké fyzikální zákony platí pro potrubní plyn a pro LNG. Často jde o mladé lidi, kteří už tu poctivou fyziku ve škole pořádně nezažili. Jejich názory spíš vyjadřují heslo „přání otcem myšlenky”. Nikdo z nás nemá z tohoto vývoje radost, přestože ceny teď opticky vypadají příznivě. Tento krátkodobý posun totiž vůbec nereflektuje hloubku problému, který tady máme. Současný pokles cen je naprosto irelevantní. Přece dobře víme, že burzy nefungují, že tam prodává jeden či dva subjekty a že se na ní de facto pouze spekuluje. Takže bych tyto údernické skupiny novinářů a jiných komentátorů vůbec nebral vážně.

Pokud jde o ruský plyn, ten se momentálně do Evropy dostává přes Ukrajinu a Turkstream, je to tak?

Do Evropy nyní proudí ruský plyn třemi způsoby. První je plynovod Bratrství přes Ukrajinu, kterým proudí kolem 40 milionů kubíků denně. Ten je spotřebováván primárně v Rakousku a Itálii. Něco málo jde snad i do Maďarska, ale rozhodně žádný plyn nekončí na Slovensku, jež by mělo být místem určení. 

Druhá cesta je Turkstream, což je potrubí, které dodává plyn do jihovýchodní Evropy a také do Maďarska, kde končí. Maďarský ministr zahraničních věcí pan Szijjártó vynakládá obrovskou aktivitu, aby zabezpečil, že plyn tekoucí touto jižní větví nebude předmětem žádných evropských sankcí. 

Třetí způsobem dodávky plynu do Evropy je možná pro některé překvapivě ruský zkapalněný plyn, který skutečně do evropských terminálů putuje. Můžeme se i domnívat, že ruský LNG tam putuje přes americké společnosti. Tedy že ho prodávají Spojené státy, ale zemí původu tohoto plynu je v některých případech Rusko.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…