Odmítl se setkat se Zemanem, velebí knížete: O Schwarzenbergovi u nás všichni mluví hezky, hlavně ti starší. Ty řeči o šlechtě, cizácích, zaprodancích...

26.10.2015 11:37

ROZHOVOR „Karel Schwarzenberg je srdcem strany, Miroslav Kalousek jejím mozkem,“ říká místostarosta Písku za TOP 09 Josef Knot. Ten se s knížetem, který má své kořeny právě na Písecku, nejednou potkal. Josef Knot promluvil nejen o Schwarzenbergovi, ale také o Zemanovi, se kterým se při prezidentově návštěvě jižních Čech naopak setkat odmítl. „Osobně se domnívám, že i řada občanů, kteří ve své naivitě dali Zemanovi svůj hlas, teď svého činu hořce litují,“ říká Josef Knot.

Odmítl se setkat se Zemanem, velebí knížete: O Schwarzenbergovi u nás všichni mluví hezky, hlavně ti starší. Ty řeči o šlechtě, cizácích, zaprodancích...
Foto: TOP 09
Popisek: Josef Knot, místostarosta města Písek

Anketa

Prezident Zeman řekl, že uprchlíci používají své malé děti jako živé štíty. Vadí vám toto prohlášení?

3%
97%
hlasovalo: 13250 lidí

Co říkáte na to, že se Karel Schwarzenberg rozhodl odejít z čela TOP 09?

Každý musí vědět, kdy přichází ten správný čas předat pomyslný štafetový kolík zase někomu mladšímu. A Karel Schwarzenberg toho ve svém věku zvládl tolik, na co by leckomu nestačilo ani několik životů. Má právo přenechat vedení strany, které obnáší řadu zatěžujících jednání, rozhodnutí, administrativních úkonů a cest po regionech, zase někomu jinému. Je ale na něm jasně vidět, že politikou se stále baví a že o jeho vtipné glosy určitě nepřijdeme – a není tak podstatné, zda je bude pronášet z pozice lídra pražské kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny nebo čestného předsedy...

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Co myslíte, že to pro TOP 09 bude znamenat? Neutrpí tím tak trochu v následujících volbách?

Jak už jsem řekl předtím. Nejsem vůbec přesvědčený, že Karel Schwarzenberg dokáže být bez politiky a je vůbec otázkou, zda dokáže být česká politika bez Karla Schwarzenberga. Strana vznikla na dvou pilířích – na Miroslavu Kalouskovi a Karlu Schwarzenbergovi. Pilíře stále stojí. Ale stranu přeci netvoří jen tito dva „otcové zakladatelé“. Máme řadu jmen nejen v celostátní politice, ale i v té komunální.

Vedení strany zřejmě připadne Miroslavu Kalouskovi. Toho ale spousta lidí "nemusí". Nebude to tedy pro stranu tak trochu krok zpátky?

Zatímco Karel Schwarzenberg je srdcem strany, Miroslav Kalousek je jejím mozkem, stratégem, rétorem s velkým přehledem. Často se nebojí použít ostřejší slovo, to ale v čase přehnané politické korektnosti také potřebujeme. Ale uznávám, že ne každému musí jeho styl nutně sedět.

Jak vy se vůbec díváte na to, že by Kalousek vedl TOP 09? A myslíte, že se tím stanou ve straně nějaké změny?

Nevidím důvody pro nějaké zemětřesení, ať už personální či programové. Je mi jasné, že Miroslav Kalousek bude dál akcentovat ekonomická témata, která mu sedí. TOP 09 už ale není dávno stranou dvou tváří a řada našich politiků se vyjadřuje k celé řadě témat a je jedině dobře, že strana nehovoří jen dvěma jazyky.

Setkal jste se s Karlem Schwarzenbergem osobně? Jak na vás působí nejen jako politik, ale jako člověk?

S Karlem Schwarzenbergem jsem se setkával nejen při kampaních a politických jednáních, ale i neformálně, jako s člověkem. Rád totiž jezdí do Písku a rád se i setkává s lidmi, baví se s nimi a zajímá se o ně. S oblibou navštíví i nějaký ten koncert pořádaný na jeho počest. Karel Schwarzenberg má na rozdíl od celé řady vysoce postavených osobností osobní kouzlo, entuziasmus a charisma. Hraje čestně a nesahá po zbraních toho nejodpudivějšího kalibru. Mohli jsme to vidět i v prezidentské kampani, kdy Karel zakázal svému týmu reagovat stejně na sprosté pomlouvačné útoky, které patří do politické žumpy. Snadno by je takto odrazil, ale poklesl by na úroveň svého oponenta. A já si proto na panu knížeti vážím, že pro zachování cti, důstojnosti a lidství raději riskuje i porážku.

Dá se říci, že právě on je vaším politickým vzorem?

To bezesporu. I když jeho styl je tak osobitý, a proto jen těžko napodobitelný...

Má kořeny v jihočeských Čimelicích. Mluvil jste někdy s lidmi tam, jaký na něho mají názor?

Ano. Karel Schwarzenberg rád mluví o létech před emigrací, kdy na Čimelicku pobýval, a řada, hlavně těch starších, ráda mluví o něm. U Karla Schwarzenberga totiž nemusíte rozlišovat, zda s vámi hovoří jako politik, kníže nebo člověk, každého musí oslovit jeho ochota nedělat mezi lidmi žádných rozdílů.

Schwarzenberg řekl, že z politiky úplně neodchází a že ho k tomu motivuje Zeman a Babiš. Jak si toto jeho vyjádření vysvětlujete?

Duo Zeman a Babiš by nemělo nechat klidným nikoho z nás. Oba ztělesňují minulost, které bohužel cinkáním klíčů neodzvonilo. Oba jsou politici, kteří nemají úctu k demokratickým zásadám, neštítí se používat všech mocenských nástrojů, aby prosadili svou. Nejsou ochotni vést solidní debatu, která by respektovala zásady korektnosti, uchylují se naopak k osobním výpadům, pomluvám a mstám. Ještě jednou musím zopakovat, že takoví lidé neztělesňují budoucnost, ale minulost, minulost, ke které bychom se už vracet rozhodně neměli.

Jaké byly vaše pocity, když v prezidentských volbách vyhrál nad Schwarzenbergem Zeman? A jak si tuto výhru vysvětlujete?

Už jsem to vlastně nakousl. Karel Schwarzenberg nebyl ochoten používat stejně nízkých a laciných útoků jako jeho soupeř. Chtěl vést debatu na úrovni a dostávalo se mu za to podpásovek, které probouzely ty nejhorší národní stereotypy o cizácích, šlechtě, zaprodancích. To si člověk, který byl se svou rodinou donucen odejít do exilu, a přesto na svou rodnou vlast nezanevřel a všemožně podporoval disent, opravdu nezaslouží. Je patrné, že Karel Schwarzenberg je politik velkého formátu, který přerůstá hranice naší malé země, jež žel často trpí malostí. Porážku Karla Schwarzenberga jsem proto nesl velmi těžce. Moje nejhorší obavy se navíc naplnily krátce po uvedení Miloše Zemana do úřadu. Po léta budovaný obraz České republiky jako dědice odkazu T. G. Masaryka a Václava Havla vzal velmi rychle za své tím nejhrubším a nejsprostším způsobem. Osobně jsem se proto i odmítl setkat se Zemanem, když obrážel Jihočeský kraj a zastavil se i v Písku. Osobně se domnívám, že i řada občanů, kteří ve své naivitě dali Zemanovi svůj hlas, teď svého činu hořce litují. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…