Odvážný politik nám popsal zákulisí zakázek a vlivů v Brně

16.02.2014 22:00

ROZHOVOR Určitě je to sportovní stadion za Lužánkami, některé městské zakázky v oblasti informatiky, současné udělování zákazů a výjimek provozování výherních automatů, aktualizace územního plánu. Z těch starších kauz v minulém období zmiňme hlavně výstavbu aquaparku v Kohoutovicích, řekl ke sporným zakázkám města Brna člen politické strany Republika Jiří Vítek.

Odvážný politik nám popsal zákulisí zakázek a vlivů v Brně
Foto: Republika
Popisek: Jiří Vítek

Před několika dny jste pro ParlamentníListy.cz uvedl, že po neúspěšném puči v ČSSD primátor Roman Onderka, stojící na straně rebelů, zmizel. Kam a proč, můžete to přiblížit?

Onderkovo mediální zmizení a mlčení souvisí se ztrátou důvěryhodnosti. Ztrátou tváře. Primátor je v situaci, kterou již není schopen realisticky zvládat. Na jedné straně si musí být vědom svého jednání v průběhu nezdařeného puče (primátor po dohodě s ostatními pučisty vyvolal hlasování o odvolání Bohuslava Sobotky). K tomu přidejme nenaplnění volebního programu a jednání v souladu se zájmy ODS (a je těsně před volbami) a nyní napjatou atmosféru v koalici na radnici. V posledních dnech musel žádat o podporu v kauze Amazon premiéra Sobotku, což byla velmi pikantní situace - od premiéra, kterého se snažil sesadit z vedení strany, musí žádat podporu při pokusu získat investici mezinárodní firmy. Zastupitelstvo města Brna při hlasování primátora nepodpořilo. Primátor je pod tlakem a je nervózní. A pak se není co divit zákazu facebookových stránek kritiků primátora a podobným krokům.

A k té druhé části otázky?

A kam zmizel? Od nevydařeného puče se držel ve stínu. I nyní se vyjadřuje jen v nejnutnějších případech.

I přes občasnou kritiku se Roman Onderka těší poměrně vytrvalé podpoře mezi voliči, čím si to vysvětlujete?

Je to dáno řadou paradoxů, které se dají vysvětlit velmi dobře z pohledu sociologie – krátkost paměti, kterou má veřejnost jako celek, soustředění se na pozitivní mediální výstupy a potlačování negativních informací. Poslední tři roky na brněnské radnici jsou pro něj jen udržovací. Poté, co se dohodnul na koalici s ODS, se dobrovolně vzdal dodržování vlastního programu, a tak žije tak trochu ve stylu „děkujeme za každé další ráno". Z toho může pramenit pocit veřejnosti, že primátor sice nic moc nedělá, ale je sympatický, nikomu neublíží. Přispívají k tomu i jeho pravidelné a medializované procházky se psem po městě apod.

Jak byste tedy Romana Onderku charakterizoval?

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí
Ambiciózní. Úspěšný, i když na začátku kariéry se štěstím, a poté díky popření vlastního programu. Mediálně schopný. Se ztrátou náhledu na své jednání a ztrátou - ne-li odmítáním - zpětné vazby. Ovlivňován, částečně i řízen, svým okolím.

Už jste na to narazil. Co si má volič myslet o radničním spojení ODS a ČSSD po posledních volbách?

Kdyby to člověk sledoval jako nezávislý pozorovatel, tak by se mohl dobře bavit. Pár měsíců před komunálními volbami se pan Blažek z ODS nechal slyšet, že v žádném případě se po volbách nespojí s ČSSD, jak tehdy pravily brněnské tamtamy. Vzpomeňme, že po volbách byla i jiná možnost, ale právě Blažek vybojoval i proti vedení své strany a ne nepodstatné části brněnských spolustraníků tento politický obchod. Na druhé straně dohody byl Roman Onderka. Vše bylo přesně tak, jak se již skoro rok před volbami po Brně říkalo. Ani jedna z koaličních stran nezůstala věrná svým voličům. Upřednostnily dohodu, chcete-li koaliční smlouvu, která v posledních třech letech zakonzervovala dění a rozvoj ve městě. Je to snaha o maximální utilizaci volebních výsledků jednotlivých subjektů bez ohledu na voliče.

Dokázal byste v tomto ohledu vyjmenovat konkrétní sporné zakázky či projekty spojené s brněnskou radnicí?

Určitě je to sportovní stadion za Lužánkami, některé městské zakázky v oblasti informatiky, současné udělování zákazů a výjimek provozování výherních automatů, tzv. aktualizace územního plánu. Z těch starších kauz v minulém období zmiňme hlavně výstavbu aquaparku v Kohoutovicích.

Jak byste ohodnotil náměstka primátora Roberta Kotziana z ODS, o kterém není takřka vůbec slyšet?

Schopný, opatrně se rozhodující politik. Možná je poškozen vznikem velké koalice. Jelikož s ní zřejmě příliš nesouhlasil a musel se podřídit situaci, a i když se jí samozřejmě podřídil dobrovolně a stal se nedílnou součástí tohoto politického obchodu, tak v jejím důsledku nemohl možná plně prokázat, co v něm je. Čeká na šanci, ale celorepubliková situace, poškození brněnské ODS touto velkou koalicí a jeho několikaletá „neviditelnost“ a nevýrazné vystupování mu mohou do budoucna uškodit.

Nyní k vám. Jste členem politické strany Republika, jaké jsou vaše cíle?

Přinést reálný pohled do komunální i celostátní politiky. Přenést do ní zkušenosti obyčejného člověka. Obnovit hrdost na to, že zde žijeme. Narovnat cestu pro naše děti.

Jak hodnotíte novou vládu s Bohuslavem Sobotkou v čele?

Na její hodnocení je ještě poměrně brzy. Leč rozporné personální sestavení, například Babiš, Bělobrádek, obcházení zákona při jmenování ministrů, odlišné cíle jednotlivých vládních subjektů nedávají této vládě příznivé výhledy. Je to však vláda politická. Detailnější hodnocení přinese čas a vykonané skutky.

ČSSD má silnou podporu v celém Jihomoravském kraji, vždyť odsud pochází jak Roman Onderka, tak i Michal Hašek nebo Bohuslav Sobotka. Může se na tom v budoucnu něco změnit?

Nepochybně se situace změní. ČSSD stejně jako ODS prochází krizí, kdy v důsledku dopadů vlastního jednání ztrácí podporu tradiční základny. V tomto dění je setrvačnost. Ale jednání řady představitelů ČSSD v poslední době tento odliv jen podporuje (pokus o puč, Sobotkovo trvalé bydliště a čerpání poslaneckých náhrad, studia některých čelných politiků ČSSD, nenaplnění volebního programu). Pokud se na politickém trhu začínají tyto kauzy vynášet nahoru, dochází k poškozování dobrého jména a ztrátám.

Co byste vzkázal Brňákům vzhledem ke všem letošním volbám?

Co vzkázat? Zdravý rozum. Přistoupit k volebnímu rozhodování hrdě a být si vědom, že pokud něco chceme změnit, tak změnu musí nést reální, skuteční lidé. Mající běžné denní starosti, denně chodící po našem městě, mající ten „normální" pohled na život.

Mgr. Ing. Robert Kotzian, Ph.D.

  • BPP
  • Předseda hnutí Brno+
  • zastupitel měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…