Okamura: Bárta uplácel za své. Jiné strany uplácí z veřejných prostředků

15.04.2012 21:00

NA HRANĚ S XAVEREM Podnikatel a případný kandidát na prezidenta Tomio Okamura okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz verdikt soudu nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, přičemž nechápe, proč nejsou odsouzeni i představitelé ostatních politických stran. Věci veřejné se totiž podle něj nechovají nijak méně korupčně než ostatní parlamentní strany.

Okamura: Bárta uplácel za své. Jiné strany uplácí z veřejných prostředků
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Rozhovor s Tomiem Okamurou vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Co říkáte na verdikt soudu nad pány Škárkou a Bártou?
Když to vezmu všeobecně, pan Bárta uplácel členy své strany, ale uplácel je za své peníze. Uplácení členů politických stran tady ale existuje posledních dvacet let. Na rozdíl od pana Bárty své členy strany neuplácí ze svých soukromých peněz, ale z veřejných prostředků. Podívejte se, kolik je na ministerstvech a ve státních firmách lidí se stranickou knížkou té či oné strany.  Kolik lidí tam má trafiku právě jen proto, že tuto stranickou knížku vlastní a jsou tam jen proto, aby drželi hubu a krok, přičemž jejich odborné schopnosti vůbec neodpovídají tomu, aby takové funkce mohli dělat. Pakliže tady byl odsouzen pan Bárta, měly by být odsouzeny i všechny dosavadní politické strany, které byly u vlády a jejichž trafiky nás stály stamiliony.

Pan Škárka má jít na tři roky do vězení. O čem to svědčí?
Často slýcháváme od politiků názor, že VV zklamaly. Mně ale nepřipadá, že by se VV chovaly nějak zásadně jinak než ostatní politické strany. Vždyť představitelé ODS, ČSSD a spol. jsou ne dva roky, ale dvacet let ověnčeni skandály. Dvacet let se zde mlčky přihlíží korupci a  rozkrádání státu a najednou se všichni tváří jako že nic a snaží se pozornost odvrátit jinam. Myslím, že to jen potvrzuje ten politický marast, který zde v posledních mnoha letech je. Je-li odsouzen pan Škárka, nechápu proč není odsouzen pan Gross nebo pan Palas a další, když média spočítala, že si prokazatelně nemohli vydělat na svůj majetek.

Není skutečnost, že to spočítala média, málo? Vždyť přeci sám víte, jak mohou média uškodit.
To je samozřejmě pravda, ale ti lidé se proti tomu veřejně  neohradili. Když o mě například vysloveně sprostě lhala Česká televize, jasně jsem se proti tomu ohradil. Veřejně jsem řekl, že mé podnikání bylo za posledních 13 let vždy v plusu, že vše je jasně uvedeno i v daňových přiznáních a že Česká televize v pořadu Reportéři ČT lže jako když tiskne a podvádí.

Proč by to dělali? Proč by vás měli chtít takto diskreditovat?
Všechno to začalo tím, že jsem se bez vlastního přičinění objevil na několika serverech v anketách k přímé volbě prezidenta. K mému překvapení jsem některé ankety vyhrál, někde jsem byl druhý nebo třetí. To byl právě ten problém, protože stávající politický establishment se lekl, protože nikdo nečekal, že by tam mohl být někdo, kdo by nedržel hubu a krok.

V tu chvíli jsem dostal informaci, že se na mě chystá špinavá kampaň. Mimochodem ta hlavní kampaň proti mně se teprve chystá a měla by přijít někdy kolem podzimu. Opravdu mě překvapilo, že se do ní zapojila i ČT nebo deník MF Dnes, který o mě zase napsal, že jsem prý uplácel novináře, aby o mě psali. Rád bych slyšel ta jména novinářů, které jsem uplatil. Reflex o mě zase napsal, že jsem prý měl být poradcem Paroubka, další hloupost. Média prostě sprostě lžou..

Kdo si myslíte, že je ten, který proti vám takto válčí?
To nevím, ale tuším, že stávající politici a s nimi spojení podnikatelé si nepřejí, aby šel do politiky kdokoliv, kdo se s nimi nekamarádíčkuje a přitom je známý a říká narovinu své názory.

Objevují se snahy z řad politiků se s vámi skamarádit a vtáhnout vás do party? Měl jste nějaké nabídky?
No tak samozřejmě.  Nabídka respektive diskuze o tom, zda bych například kandidaturu za danou stranu zvážil, proběhla prakticky od všech parlamentních stran vyjma komunistů i od stran neparlamentních, které mají nyní kolem třech preferencí a více. Těch nabídek si samozřejmě vážím, protože vím, že i zde jsou slušní lidé. Problém je v tom, že ti slušní jsou vždycky méně slyšet a většinou je převálcují ti všehoschopní. Mé stanovisko je nyní takové, že pokud se nejprve rozhodnu kandidovat do Senátu, podstoupím tuto volbu sám za sebe jako nezávislý kandidát.

Taky jste se v několika rozhovorech vyjádřil, že o prezidentskou volbu vám vlastně nejde. Můžete s jistotou vyloučit svoji kandidaturu na prezidenta?
Já tehdy řekl, že to pro mě teď není na pořadu dne. Řekl jsem, že si myslím, že je tady celá řada lepších kandidátů, ale že bych to eventuálně zvážil až po senátních volbách. Pakliže bych se rozhodnul kandidovat do Senátu a výsledek by byl pozitivní, byl by to pro mě samozřejmě signál, že lidé mají zájem o člověka s názory, jaké mám já. Byl by to signál, který by byl prověřen tím nejčistším způsobem, a tedy signál k tomu se dále angažovat a voliče nezklamat. Politika není špinavá, špinavý může být jenom politik. Jde především o správu věcí veřejných a ta se týká každého z nás. Jelikož jsme se o tu správu věcí veřejných nezajímali a byli jsme lhostejní k nepravostem, rozkrádání a k podvádění, tak najednou zíráme, kam až to došlo, a jeden z hlavních důvodů, proč to došlo až sem, je ten, že jsme mlčeli.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…