Okamura otevřeně: Jsem oběť rasismu, vyhrožují mi smrtí. Už tuším, kdo za tím může být

09.02.2014 16:02

NA HRANĚ S XAVEREM Šéf Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz komentuje aktuální politické dění, i pozicí vlastní strany. Pokud jde o součanou vládu, nechce ji poslanec a předseda druhé nejmenší parlamentní frakce podrobovat prázdné kritice, ale vyčkává na její práci. S angažmá Andreje Babiše na postu ministra financí každopádně problém nemá. Lidé mu prý dali dostatečnou důvěru a jejich hlas je pro Okamuru zásadní.

Okamura otevřeně: Jsem oběť rasismu, vyhrožují mi smrtí. Už tuším, kdo za tím může být
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Vadí vám ruské zákony postihující propagaci homosexuality?

9%
91%
hlasovalo: 16077 lidí

Co říkáte na premiérovo údajné zneužívání náhrad, je to vážné?
Náhrady na dopravu by se měly používat skutečně za dopravu.  Nemile mě v této záležitosti překvapil předseda Senátu pan Štěch, který schválně štěknul do médií, že Okamura taky náhrady čerpá, jako bych i já něco zneužíval stylem Bohuslava Sobotky. Místo aby řešil svého předsedu, který s tím má problém, jmenuje osoby, které proti zneužívání náhrad bojují. Já nemám žádné placené auto stranou a do senátního obvodu jezdím sám a v souladu s platným řádem. Vítejte do politické špíny. U předsedy Senátu mě to ale opravdu dost překvapuje. Na druhou stranu to ale dává logiku; předseda Štěch v ČSSD vsadil vše na jednu kartu. Pokud by padl Sobotka, padl by i Štěch.

Nepřijde vám samotný fakt, že premiér užívá fiktivní adresu, na které skoro nikdy vlastně nebyl, za podivný?
Podstatou není adresa, ale to, že náhrady na dopravu mají být čerpány na dopravu. Pokud máte v daném regionu trvalé bydliště nebo poslaneckou kancelář, máte náhrady na dopravu. Jakékoliv náhrady se ale přece čerpají za určitým účelem, a pokud je člověk nepotřebuje, neměly by být hrazeny. Proto také bojuji proti paušální výplatě náhrad. Mělo by to fungovat tak, že donesete konkrétní účtenku a ta vám bude proplacena.

Zeptáte se na to premiéra například při interpelacích?
Vždyť už je přece všechno prodiskutováno. Bohuslav Sobotka podle médií přiznal, že si našetřil na byt tím, že zneužíval náhrady.

A to vás nechává v klidu?
Vůbec ne a taky jsem se proti tomu ohradil a reakce přišla od předsedy Senátu Štěcha. Odmítám v tomto případě řešit tuto individuální věc a místo toho se snažím zaměřit na komplexní řešení problému paušálních náhrad. Co se týče mě samotného, mám soukromé auto a platím si vlastního řidiče. Jsem jeden z mála, kdo si z veřejných prostředků neproplácí ani telefony. Z tohoto pohledu mám čisté svědomí.

Jak vidíte složení nové poslanecké sněmovny, je to nový vítr do české politiky?
Uvidíme. V následující schůzi máme za Úsvit čtyři skvělé návrhy zákonů. Například novela zákona o hmotné nouzi, aby pro různé podnikatele přestalo být lukrativní skupovat ubytovny a předraženými nájmy vydělávat na sociálně slabých. Doslechl jsem se, že ostatní strany to prý nepodpoří, i když tuto novelu nám podpořilo mnoho starostů z dotčených regionů. Uvidí se, jestli se tady bude opět politikařit, nebo se návrhy budou posuzovat podle toho, jestli jsou dobré nebo špatné.

Máte problém s nějakým jménem ve vládě?
Za sebe říkám, nekritizujme nyní, ale počkejme na konkrétní kroky a návrhy. Ať se ukážou. Pak se teprve vyjádříme a navrhneme popřípadě alternativní řešení. Například média, protože našemu programu nemají co vytknout, dělají ze mě – oběti rasismu – rasistu a xenofoba. I proto teď říkám, že než nějaká laciná kritika, je lepší si počkat na konkrétní práci.

Jste nervózní z toho, jak se nakládá s lustracemi a lustračním zákonem?
Nejvyšším hlasem by měl být hlas občana této republiky, protože tato země patří občanům. Pakliže dostal Andrej Babiš a jeho strana tolik hlasů a skončili druzí ve volbách, přejí si lidé, aby se pan Babiš ukázal v roli, kterou jim sliboval. Je-li to vůle občanů, měli bychom mu dát prostor.

Věříte, že se vám podaří prorazit bariéru soukromých exekutorů?
Současný stav připomíná státem posvěcenou lichvu. Přišli jsme s návrhem na zestátnění exekutorů, jak je tomu v Německu. Navrhujeme zároveň zrušení byznysu s dluhy, kdy balíky jednotlivých pohledávek jsou přeprodávány a poplatky pro dlužníka tím neúměrně rostou. Chceme, aby exekuce byly podle předpisu teritoriality připisovány jen exekutorům z daného kraje. Sám jsem se teď dostal pod veliký tlak a bylo mi ze strany exekutorů vyhrožováno trestním oznámením. Minulý týden mi dokonce bylo vyhrožováno i zabitím. Já se ale nedám.

Vyhrožováno zabitím kvůli problematice exekucí?
Za poslední dobu jsem řešil několik závažných témat – exekutory, nepřizpůsobivé občany, lichváře a zákaz hracích automatů. Teď se ptám, které z těchto skupin vadí Okamura natolik, že mi vyhrožují zabitím.

Hlásil jste to na policii?
Nehlásil, protože vyhrůžky tohoto typu mi chodí průběžně. V tom, abych bojoval dál, mě drží jen podpora občanů.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…