Pan učitel, který může zhatit plány Andreje Babiše v Praze. Hovořili jsme s Janem Čižinským, jednou z hvězd voleb

13.10.2014 16:45

ROZHOVOR Trojkoalice je v metropoli žádaná nevěsta, zájem o koalici s ní má hnutí ANO i TOP 09, které mají ambici vládnout Praze. Zatím není jasné, kdo by se Trojkoalici složené z lidovců, zelených a nezávislých líbil víc. Například lidovec na kandidátce Trojkoalice a lídr suverénního vítěze voleb na Praze 7 – hnutí Praha 7 sobě, učitel Jan Čižinský prohlásil, že jemu osobně bližší by byla TOP 09.

Pan učitel, který může zhatit plány Andreje Babiše v Praze. Hovořili jsme s Janem Čižinským, jednou z hvězd voleb
Foto: hns
Popisek: Jan Čižinský

Proč by Vám byla bližší TOP 09 než nové hnutí ANO?

Důvodem jsou pražské stavební předpisy a vůbec přístup k devolopingu. Protože Praha 7, a o tu mi jde nejvíc, velmi trpí, projde velkou zástavbovou vlnou a my nechceme dopustit, aby rozvoj byl arogantní vůči těm, kteří tam teď žijí. O to jsme se v opozici celou dobu snažili a od TOP 09 jsem vnímal určitou vstřícnost ohledně hájení zájmů lidí, před jejichž okny vyroste obrovská stavba a znehodnotí jim bydlení. To mne vede k tomu, abych mírně preferoval koalici s TOP 09, protože - co se týče rozvoje a územního plánování - tam to šlo za jejich vlády na radnici správným směrem.

Obáváte se, že by hnutí ANO tímto směrem nepokračovalo?

Vycházím z toho, že koalice, která byla teď, to začala a skutečně to prováděla. Bylo by potřeba, aby to bylo jasně řečeno, aby byla jistota, že se to nezmění. To je pro mne to, co se mi v tuto chvíli honí hlavou.

Sdílí stejný názor jako Vy i další zastupitelé za Trojkoalici?

Obecně si myslím, že jednání budou velmi složitá, protože názory jsou skutečně nejrůznější i v té Trojkoalici.

Neobáváte se, že když bude Váš zastupitelský klub složen z členů tří různých stran, bude složité dospět k nějakému koncensu při hlasování o některých bodech, nebo věříte, že se budete schopni vždycky dohodnout?

Určitě se budeme schopni dohodnou, protože Trojkoalice drží pohromadě. Kdyby nedržela pohromadě, už teď by se rozpadla. To tak v žádném případě není. Ale to, že nebudeme žádné hlasovací stroje, je přece pozitivní zpráva. Každý budeme hlasovat tak, jak budeme cítit, že to je dobré pro Prahu a v souladu se svým zastupitelským slibem. Já bych nebral jako negativní, že nebudeme hlasovat jako hlasovací stroj, ale že nad vším budeme přemýšlet. Samozřejmě se může stát, že na určitou problematiku bude mít někdo odlišný názor, ale klub zcela jistě drží pohromadě. My jsme se dnes ráno sešli, žádný rozpor mezi námi nebyl, máme jen názorové rozdíly. Dohodnout se bude prostě složité, ale to je naprosto normální.

Ale při sestavování koalice na pražské radnici se budete muset shodnout, jestli kývnete na spolupráci hnutí ANO nebo TOP 09. I kdyby měl někdo odlišný názor, bude muset respektovat většinový názor, nebo opustit klub. Kdyby se většina rozhodla pro stranu, která by byla vstřícnější k developerům než k obyvatelům Prahy, jak byste se zachoval?

To už je spekulace. Co se týká developerských projektů, my máme jasně napsáno, co požadujeme. To je nejzákladnější podmínka. Podle mne je nemožné podpořit jakoukoli koalici, ať už s kýmkoli, která by právě v tom územním rozvoji nenavázala na to dobré, co se podařilo. Ale to není jen můj názor, myslím si, že to platí napříč Trojkoalicí. To si myslíme všichni.

Tohle tedy bude pro Vás ta zásadní podmínka pro uzavření budoucí koalice na pražské radnici?

Ano, myslím, že přístup k územnímu rozvoji bude mít zásadní dopad. O tom jsem přesvědčený. Když si vezmete Trojkoalici, jsou to všechno lidé, kteří se ve všech pražských městských částech zastávají těch, kteří mají potíže s nějakým arogantním developingem. To je skutečně zásadní věc, proto předpokládám, že to bude zásadní i pro uzavření koalice na celopražské úrovni.

Takže nepředpokládáte, že byste dopadl jako po minulých komunálních volbách lídr pražských sociálních demokratů Jiří Dienstbier, který tehdy odmítl jít do koalice s ODS, jak se rozhodla pražská organizace ČSSD?

Tehdy byla o dost jiná situace, on neměl podporu mezi svými, Trojkoalice je úplně něco jiného.

Kdyby vznikla na pražském magistrátu koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice, měli byste pouze těsnou většinu 33 hlasů v 65členném zastupitelstvu, což jste označil jako šílenost. Máte z toho takovou obavu?

To už opravdu spekulujeme. Ale většina jednoho hlasu je naprosto nekomfortní. To ví naprosto každý. Stačí, když někdo onemocní, a potom, když jde o nějaké vyhrocené hlasování, je to nezáviděníhodná situace. To není názor, to prostě tak je.

Na Praze 7 získalo Vaše uskupení většinu v zastupitelstvu, byť právě o ten jediný hlas. Znamená to, že i když byste mohli vládnout v této městské části sami, budete jednat s dalšími stranami o nějaké koalici?

Samozřejmě, to je právě ten důvod, proč jednáme o koalici. Ale nejen kvůli převaze jediného hlasu. My nechceme zastupitelstvo dělit na nějakou koalici a opozici, i když samozřejmě opozice je velmi funkční, je potřeba, aby byla nějaké kontrola, ale chceme být velmi vstřícní. Chceme uzavřít koalici s dalšími partnery, oslovili jsme PRO 7, s kterým jsme spolupracovali na mnoha opozičních projektech. Ale chceme oslovit i TOP 09 a ANO, abychom dali najevo, že nechceme nikoho válcovat. Nám jde skutečně o Prahu 7.

A máte jako suverénní vítěz voleb v této městské části ambici stát se starostou Prahy 7?

Samozřejmě. To by byl podvod, když jsem kandidoval jako lídr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…