Paroubek po třech letech vzpomíná: Já ty volby vyhrál, ale kvůli Rychetského výtečníkům ne dost

28.05.2013 21:39

ROZHOVOR Jsou to tři roky, co Jiří Paroubek (tehdy ČSSD), sice vyhrál volby, ale povolební rozložení sil ve sněmovně zahájilo éru vlády pravice. Jak to vidí Jiří Paroubek (LEV 21) dnes a co by udělal jinak ve prospěch země, chtěly vědět ParlamentníListy.cz.

Paroubek po třech letech vzpomíná: Já ty volby vyhrál, ale kvůli Rychetského výtečníkům ne dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Jsou to přesně tři roky od chvíle, která by se dala nazvat dnem Vaší životní prohry. Volby jste sice vyhrál, ale rozložení sil se odrazilo na dalším dění v naši zemi, protože otěže vlády převzaly pravicové vlády. Jak vnímáte tehdejší situaci s odstupem času?

Já bych si na to snad ani nevzpomněl, nebýt článku pana Šídla, který tam ovšem má určité nepřesnosti. Píše, například, že jsem zrušil volby v roce 2009. Proč bych ale rušil volby, když jsem věděl, že strana, kterou vedu, může nejen vyhrát, ale také ustavit levicovou vládu bez nějakých problémů. To bylo přece dílem Ústavního soudu, tedy pana Rychetského a dalších výtečníků.

Jinak chci připomenout, že já jsem ty volby skutečně vyhrál. Ten, kdo je prohrál, jsou žel, občané České republiky, kteří tu pak měli vládu, co za tři roky přivedla zemi až k zoufalému poklesu, ke dvoumiliardovým schodkům. Vládu, která rozvířila takové korupční hádanice, které v této zemi neměly obdoby…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Připomeňme si, jak to bylo v letech 2005-2006, tedy za Vaší vlády…

Za mého vedení byl přece obrázek docela jiný. Sedmiprocentní růst, státní schodky pod kontrolou, navíc tvořené ze tří pětin rozpočtovými rezervami, které pak bezostyšně utratila pravicová vláda, aby si vylepšila výsledky hospodaření.

Takže lidé tehdy rozhodli a já myslím, že právě pro lidi by to mělo být memento, aby v příštích volbách volili ty, kteří si jejich důvěru zaslouží, a ne, aby zůstali doma, nebo aby naslouchali přání různých celebrit, které mají řádově deseti, či dokonce dvacetinásobné příjmy nežli babičky důchodkyně či nezaměstnaní. Je důležité, aby opravdu demokraticky rozhodli, jak to umí občané v Německu nebo v Rakousku. Anebo na Slovensku.

Zkusíte si prognózu vize, jak by to vypadalo, kdybyste tehdy od lidí tu šanci dostal?

Rozhodně by země nebyla v hospodářském poklesu, alespoň mírně by rostla životní úroveň lidí, protože bych se snažil prosazovat prorůstovou politiku nejen v oblasti investic, ale také u rozumné spotřeby obyvatelstva. Představa, že roste objem investic, ale neroste životní úroveň širokých vrstev obyvatelstva, se mi opravdu příčí. Teď sice také roste životní úroveň obyvatel, ale široké vrstvy to rozhodně nejsou.

Pokud jde o zahraniční politiku, jaké trendy byste nastavil, na rozdíl od současné vlády?

Myslím, že současná vláda se alespoň nyní, v závěru svého působení, snaží tu zahraniční politiku diverzifikovat. Alespoň premiér Nečas, tím obrácením se do Ruska. Což je signál sice důležitý, ale přichází pozdě. Oni přece mohli v tomto trendu pokračovat už v roce 2006, a to na bázi té politiky, kterou jsem založil a která kromě orientace na Evropu znamenala také rozvoj obchodních vztahů a příliv investorů ze zemí BRIC (nyní BRICS), to znamená Brazílie, Ruska, Indie a Číny.

Tato Nečasova vláda tyto vztahy rozvíjela ještě méně, než vláda Topolánkova. Teď se sice vzpamatovala, ale za rok žádný obrat udělat nelze.

Když už jsme u mezinárodních vztahů, co říkáte cisterně Miroslava Kalouska, kterou chtěl zabránit odletu ruského letadla s extradikovaným podnikatelem?

Myslím, že to je prostě ukázka „kvalifikovanosti“ této vlády, jak k věcem přistupuje. Je to jen ukázka její bezmocnosti. Tato vláda opravdu neměla nikdy vzniknout, nicméně tomu napomohly takové kuriózní strany, jako jsou Věci veřejné, a samozřejmě i TOP 09. To opět ale směřuje k tomu, že musejí lidé příště pečlivěji vážit, koho budou volit.

Jak tipujete výsledky voleb. Má levice vítězství jisté?

Myslím, že ano. Navíc by bylo žádoucí, aby volby vyhrály strany, které chtějí reálnou změnu, a ne ty, které to jenom říkají před volbami. Věci veřejné také říkaly, jak chtějí změnu, ale jak to ve skutečnosti dopadlo, všichni víme.

Nicméně, v levicových kuloárech se říká, že po skončení této vlády to bude s obsahem státní pokladny dost špatné. Lze také pozorovat rétoriku levice z poslední doby, kdy ani sociální demokraté už neříkají, jak sníží DPH a podobné příjemné věci.

LEV 21 představí náš ekonomický program, který ukáže, kde ty peníze jsou. Bohuslav Sobotka se bohužel nechal strhnout k nezodpovědným prohlášením o snížení daně z přidané hodnoty. Když se jednou DPH zvýší, tak už se těžko snižuje.

My bychom se například snažili zavést druhou a třetí sazbu korporátní daně pro ty největší firmy, tak, aby nebyly daněmi zatížené ty české malé a střední firmy, ale aby se to přeneslo na společnosti, které tu mají de facto oligopolní postavení. Jde nejen o to, aby ty země platily víc, ale také aby nevyváděly ze země nepřiměřené množství dividend. Vždyť se každoročně odvádělo ze země 260 miliard korun dividend! Řekl bych, že by stačilo o 50 – 60 miliard méně.

To je ale téměř čtvrtina příjmové části rozpočtu ČR…

Přesněji pětina. Jistě, investovali zde, takže není možné, aby tu zůstávalo všechno, ale bylo třeba nastavit i podmínky pro reinvestice, což tato vláda naprosto ignorovala. No, a je možné zavedení druhého a třetího stupně korporátní daně, kdy by byla zdaněna i část dividend, které ostatně stejně plynou hlavně z oligopolního postavení na trhu. A ty daně by šly ve prospěch naší země. Vyplatilo by se také znovuzavedení registračních pokladen nebo zavedení daně z finančních operací, což by napumpovalo do země takových 80 – 90 miliard.

K obnově hospodářského růstu by tak došlo během tří až čtyř let, kdy by mohl mít stát vyrovnaný státní rozpočet. Pokud ovšem nepřijde zase nějaký světový hospodářský pokles.

Lidé Vás znají a zažili i Vaši éru vládnutí. Myslíte, že má LEV 21 šanci se do Parlamentu dostat?

Já myslím, že ano, ale to samozřejmě záleží na lidech. Je důležité, aby se seznámili s naším programem, a také si myslím, že by měli vycházet ze zkušenosti, kterou s tím kterým politikem udělali. Nechť si pak také srovnají, jak se jim žilo v letech 2005 – 2006, a jak se jim žije teď. Vždyť jak se jim bude žít v následujícím období, záleží opravdu na nich samotných a na jejich volbě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…