Paroubek prozradil, co zkazilo Pavla Béma

16.03.2014 16:21

NA HRANĚ S XAVEREM Šéf strany LEV 21 Jiří Paroubek představil v rozhovoru pro PL.cz priority, s kterými jde jako kandidát do eurovoleb. Místo akademické debaty je podle něj třeba zaměřit se na konkrétní řešení životních problémů obyčejných lidí a správné využití evropských dotací. Co se týče ČSSD, nevidí bývalý lídr této strany její budoucnost nijak růžově. Šok pro sociální demokraty prý nastane při nadcházejících volbách, kdy vyjde najevo, že se strana razantně propadá na úkor svého koaličního partnera v čele s Andrejem Babišem.

Paroubek prozradil, co zkazilo Pavla Béma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek

Anketa

Která ze stran zastoupených ve sněmovně od voleb nejvíce zradila své voliče?

86%
4%
0%
2%
2%
4%
hlasovalo: 8701 lidí
Kdy uzrálo rozhodnutí, že budete kandidovat do europarlamentu?
Před třemi či čtyřmi měsíci, kdy jsme se s mými kolegy rozhodli, že zkušenosti, které jsem získal v zahraniční politice jako premiér a předseda velké strany, bych měl využít. Mám na mysli třeba úspěchy, kterých jsem dosáhl při jednání o čerpání dotací z evropských fondů. Podařilo se mi tehdy získat nejvíce peněz na jednoho občana ze všech členských zemí EU. Druhá věc je, že pozdější pravicové reprezentaci se tyto peníze, které jsem vyjednal, nepodařilo dobře vyčerpat. Něco ze zhruba 150 miliard bylo bohužel rozkradeno, něco vyplácáno na projekty, které mohly být financovány z jiných zdrojů.

S jakým nejdůležitějším tématem do voleb jdete?
Jde o témata, která se týkají provozu domácností. Nemá význam zabývat se akademickými diskuzemi typu federalizace EU. Lidi spíše zajímá, jak přistupovat k řešení praktických problémů. Česká republika by s EU měla spolupracovat na společném boji proti nezaměstnanosti, včetně úsilí o to, aby z Evropy neodcházeli investoři. Další oblast se týká kvality a úrovně života. Je třeba se podívat, kolik peněz budeme mít z EU k dispozici. Sice jich bude asi o třetinu méně, než jsem získal já, ale pořád je to něco kolem 500 miliard na dobu zhruba sedmi let, a i to je pěkná částka. Je třeba, aby tyto peníze šly na projekty, které se týkají života obyčejných lidí. Je třeba stavět školy, školky, železniční koridory a dálnice. Golfových hřišť už dneska máme dost. Dále se chci zaměřit na ochranu spotřebitele, kdy situace kolem potravin prodávaných u nás je dosti tristní. Posledním okruhem je boj proti organizovanému zločinu.

S jakým pocitem do kandidatury jdete, když víte, že ČR dosud byla zlobivým dítětem EU?
Byla tady reprezentace, která to dělala chybně. Strategie zlobivého dítěte se nám příliš nevyplatila. Já bych rád zůstal u strategie vstřícnosti, která je však podložena kvalifikací. Politik musí být kvalifikovaný, vědět s kým mluvit a musí být sebevědomý. Jde však o odlišné sebevědomí než komplexy ODS.

Potřebujeme zavést euro?
V tuto chvíli není jiné zbytí než českou korunu dále držet. Pokud se někdy evropská měna zhroutí, což si nemyslím, že se stane, tak česká koruna by nevydržela ani pět minut, protože je plně navázaná na euro. Všichni naši sousedé kromě Polska už euro mají. Představovat si, že budeme posledním skanzenem bez eura, je dosti naivní a nebezpečné. Koruna se totiž pak může stát cílem útoku spekulantů, dojde k jejímu zhroucení, a to se všemi důsledky. Žádný politik by neměl občany takovémuto riziku vystavovat.

Překvapil vás něčím Bohuslav Sobotka v roli premiéra?
Ani ne. Trochu mě překvapilo jeho jednoznačné angažmá na Ukrajině. Domnívám se, že tyto věci nejsou jen černobílé. Postavit se na jedinou stranu bývá v podobných situacích ošidné. Rozhodně bych nepatřil k těm, kteří by byli v prvních řadách takového postupu.

Dá se říci, že pozici ministerského předsedy Bohuslav Sobotka zvládá?
Je to zatím krátká doba. Rozhodně výraznější tváří této vlády je ale zatím Andrej Babiš.

Čím to?
Pan Babiš si umí více vybírat témata, která zajímají jak média, tak i občany. Tento přístup by měl Bohuslav Sobotka změnit. Projeví se to nejen na jeho osobní pozici, ale i na pozici strany, kterou reprezentuje. ČSSD bude nyní podle mého oslabovat, a pokud její předseda nezmění své chování, nezabrání tomu.

Může to s ČSSD dopadnout podobně špatně jako s ODS?
Zlí jazykové říkají, že v tomto má ODS před ČSSD jeden a půl roku náskok. Oslabení sociální demokracie čekám už při volbách do Evropského parlamentu a zejména pak ve volbách podzimních, kdy bude ČSSD obhajovat 23 mandátů. Sami sociální demokraté čekají, že obhájí polovinu. Já očekávám osm až deset. Bude to pro ČSSD šok stejně tak jako to, že ztratí významné pozice v komunální politice. Pan Babiš udělá vše pro to, aby byl úspěšný ve volbách do EP a průzkumy ukazují, že se mu daří integrovat pravicové a pravostředové voliče. V komunálu se soustředí na středně velká a větší města. Pokud bude úspěšný a jeho preference se budou pohybovat celostátně někde mezi 25 až 30 % na rozdíl od ČSSD, která by se mohla pohybovat někde kolem 12 %, stávající koalice nejspíš nebude dále možná a otevře se tak cesta k předčasným parlamentním volbám.       

Část své politické kariéry jste strávil na pražské radnici, co soudíte o situaci v hlavním městě, čím je Praha prokletá?
Praha je prokletá tím, že tam přišli nekvalifikovaní lidé. Za šest let v městské radě jsem poznal spoustu kvalifikovaných lidí, kteří uměli pracovat, a celé jsme to zvládali bez skandálů. S primátorem Bémem jsem spolupracoval dva roky a měli jsme, pravda, mnoho hlubokých sporů, ale Opencard a problémy kolem tunelu Blanka spadají až do druhého volebního období, kdy ODS bohužel získala nadpoloviční většinu a tím i v Praze absolutní moc. Absolutní moc holt korumpuje absolutně.

Jak se díváte na aktuální stav kolem tunelu Blanka?
Vidím to jako tragickou záležitost a ukázku selhání vedení pražské radnice. Pracovní metoda, kterou jsme zvládali my, byť ze stran různého politického spektra, byla taková, že jsme se vždy dokázali dohodnout na tom, co bylo pro město dobré. Nikdy jsem neměl pocit, že na mě někdo líčí pasti a ani já jsem je na nikoho nelíčil. Dneska se tam spousta lidí nazývá kolegy, ale přemýšlí přitom jen o tom, jak svého „kolegu“ kriminalizovat. Pokud se toto děje, vítězí alibismus a nikdo pak už není ochoten nést politické riziko.

Jste předsedou politické strany, čím se dnes kromě toho živíte?
Správná otázka. Po několikáté v životě jsem musel začínat znova. Obnovil jsem si živnostenský list na ekonomické poradenství. Kromě toho spolupracuji s třemi vysokými školami, kde mám přednášky z oblasti ekonomiky, zahraniční politiky i politického marketingu. Je to tvůrčí práce a domnívám se, že to může být pro zájemce z řad studentů zajímavé. Na rozdíl od teoretiků, kteří na těchto školách vyučují, mohu čerpat i z vlastní praktické zkušenosti, což může být jistým osvěžením. 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…