Peksa pro PL: Lidskostí k uprchlíkům proti Putinovi. A vypnout mu přísun peněz

01.05.2022 10:32 | Rozhovor

„Pokud se státy EU dohodnou a podrží se navzájem, budeme schopni se bez ruského plynu obejít. Výpadek nahradí ze dvou třetin přechod na modernější zdroje (bioplyn, vodík, elektrifikace v kombinaci s obnovitelnými zdroji, tepelná čerpadla) a zvýšení energetické efektivity, zbylou třetinu dodají dovozy z jiných zemí (Norsko, USA, Libye, Alžírsko a další). Ruské uhlí nepotřebujeme už teď a trh s ropou je naštěstí globální,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz europoslanec za Českou pirátskou stranu Mikuláš Peksa, předseda Evropské pirátské strany, člen výboru EP pro průmysl, výzkum a energetiku.

Peksa pro PL: Lidskostí k uprchlíkům proti Putinovi. A vypnout mu přísun peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Do tří až pěti let se musíme zbavit závislosti na ruských energiích, ropě a plynu, uvedl pro Novinky.cz ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Je to reálné v tomto čase?

Ruský plyn tvoří asi jen 40 % importu na evropský trh. To znamená, že pokud se státy EU dohodnou a podrží se navzájem, budeme schopni se bez ruského plynu obejít. Výpadek nahradí ze dvou třetin přechod na modernější zdroje (bioplyn, vodík, elektrifikace v kombinaci s obnovitelnými zdroji, tepelná čerpadla) a zvýšení energetické efektivity, zbylou třetinu dodají dovozy z jiných zemí (Norsko, USA, Libye, Alžírsko a další). To se týká zemního plynu, který nám dělá největší problém, protože je na něm do značné míry závislá výroba elektřiny a tepla v Evropě. Ruské uhlí nepotřebujeme už teď. A trh s ropou je naštěstí globální.

Jakým způsobem ruský plyn a ropu nahradit?

V podstatě to znamená realizovat ještě o něco důslednější Green Deal. Tady se vžila představa, že Green Deal znamená nahrazení uhlí plynem. Není to pravda, plyn je taky fosilní palivo a Green Deal chce snížit spotřebu fosilních paliv obecně. Francouzi nebo Lotyši se taky podílejí na Green Dealu a jejich závislost na ruském plynu nerostla, naopak, Lotyši se dokázali díky obnovitelným zdrojům a modernizaci téměř odstřihnout.

Nyní se aktuálně řeší, že Rusko přestalo dodávat plyn Polsku a Bulharsku, patrně proto, že ty země nechtějí platit za plyn v rublech. Bude se to nějak řešit na evropské úrovni? Nebo některé členské státy takzvaně vyměknou a v rublech opravdu platit začnou; pokud už neplatí, jak se spekuluje?

Ano, společný postup se intenzivně řeší na úrovni Evropské komise a jednotlivých států už několik týdnů. České MPO hraje v evropské koordinaci aktivní roli v rámci přípravy na předsednictví, což je super, protože nebudeme naskakovat do rozjetého vlaku. Osobně čekám, že EK zveřejní razantní a předem dojednaný plán někdy počátkem května.

Ještě se vrátím k tomu zastavení dodávek plynu. Polsko zastává dlouhodobě tvrdý postoj proti Putinovu Rusku, takže tato ruská odveta není až tak překvapivá, ale jak si vysvětlujete to Bulharsko? Sám jste psal před časem pro Referendum, že je to nejproruštější země v EU, kam „sahají Putinovy drápy“....

Polsko i Bulharsko mají smlouvy na dodávky jen do konce roku a neplánovaly je prodloužit. Odpadlo úplné minimum dodávek. Vladimir Putin se chce tvářit, že nás má v hrsti, ale ve skutečnosti si nechce udělat v Evropě nepřátele. Jsme to my v Evropě, kdo může dostat pod tlak ruský režim, když mu vypneme přísun peněz.

Je chybou předchozích českých vlád, že jsme až tak závislí na ruském plynu?

Chybou předchozích vlád je, že úplně ignorovaly energetickou realitu 21. století. Místo modernizace jen opakovaly recepty zavedené ještě za socialismu, ztratili jsme roky nesmyslnou debatou o prolomení limitů těžby uhlí, za které se ale stejně nikdy nešlo. České vlády zaspaly a nechaly se ukonejšit tím, že Rusko dodávalo relativně levné suroviny. Už nejméně osm let je jasné, že to tak nemohlo pokračovat donekonečna, a to i z klimatických důvodů. Málo se o tom mluví, ale tání permafrostu na Sibiři představuje samozřejmě problém i pro tamní naleziště plynu a pro celou energetickou infrastrukturu.

Je jasné, že EU i Západ jako takový nemohou nečinně přihlížet ruské agresi na Ukrajině. Sankce určitě poškodí ruské hospodářství. Ale bude to tak rychle, aby jim to zabránilo zničit část Ukrajiny? Dokážou sankce zastavit Putina v pokračování války?

Zastavit Putina může hlavně ruská veřejnost.  Problém je, že se k ní informace dostávají jen skrze vládou řízená média, která podléhají cenzuře. V Rusku, a nejen tam, vidíme účinnou proputinovskou propagandu, třeba že Ukrajinu je potřeba denacifikovat, nebo že to vůbec není stát. Zatímco u nás ale máme i poctivá a nezávislá média, v Rusku je o dost složitější najít informace, které nevyhovují Kremlu. Jedinou alternativou k vládní propagandě tak zůstává internet.

Co ještě může Evropa kromě sankcí udělat, aby pomohla ukončit válku?

Sjednotit se, spolehnout se v rámci EU na sebe navzájem, razantně modernizovat svoji ekonomiku a utlumit závislost na fosilních palivech. Dál pomáhat Ukrajině vojensky podle jejích potřeb. A taky se postarat o ukrajinské uprchlíky, protože lidskost je disciplína, na které nejlíp vysvětlíte zbytku světa, proč s Putinem nechce mít nic společného.

A co má EU udělat, aby pomohla Ukrajině, a to i z dlouhodobějšího pohledu?

Jedna z věcí, která je od začátku na stole, je speciální fond pro obnovu Ukrajiny, až válka skončí. Osobně jsem i pro přijetí Ukrajiny do EU.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…