Ploc z ČSSD: Respektujte Zemana. Zvolila ho více než polovina národa

16.10.2013 19:56

ROZHOVOR Bývalý poslanec a lídr kandidátky ČSSD v Libereckém kraji Pavel Ploc v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjmenoval základní priority v jeho kraji. Jde prý především o pracovní místa, školství nebo zřízení krajského soudu v Liberci. Ploc také mluví o možné povolební spolupráci se SPOZ a dává vzkaz všem odpůrcům prezidenta Zemana: Na Hradě si ho přála více než polovinu národa.

Ploc z ČSSD: Respektujte Zemana. Zvolila ho více než polovina národa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na sjezdu ČSSD vystoupil také nový prezident Miloš Zeman

Jaké jsou z vašeho pohledu priority v Libereckém kraji? Na co by se budoucí vláda měla zaměřit?

Jedním z cílů, o kterých jsem přesvědčen, že si zaslouží v Libereckém kraji podporu, je (stejně jako při mé kandidatuře do Poslanecké sněmovny v roce 2010), snížení míry nezaměstnanosti. Liberecký kraj má skvělé příležitosti a zázemí přímo vybízející k podpoře rozvoje cestovního ruchu, který navíc ruku v ruce souvisí s mnoha dalšími odvětvími. Šanci by tak díky jeho rozmachu dostali pracovníci v dopravě, stavebnictví, maloobchodu, ubytovacích a stravovacích službách a podobně. Navíc navrhuji míru nezaměstnanosti korigovat prostřednictvím peněz z veřejných rozpočtů, zároveň je zde stále šance získat prostředky z evropských fondů k rekvalifikaci nezaměstnaných a zaměstnanců podniků zasažených krizí. Lepšího stavu na poli nezaměstnanosti se však nedosáhne bez souběžných změn ve středoškolské oblasti. Po dlouhá léta zde byla k dispozici dětem spousta škol s maturitami, které bojovaly o každého studenta, takže se na střední školu leckdy dostal takový, který by se lépe uplatnil například s výučním listem v technickém oboru. Namísto odborníků a zručných dělníků tak dnes máme v Libereckém kraji mladé lidi s maturitním vysvědčením, kteří však své uplatnění na trhu práce horko těžko najdou. A bez zásahu do systému taková situace potrvá ještě několik let, než základní školu ukončí silný ročník, který právě nastupuje do prvních tříd.

Co nedostatek míst v mateřských školách?

Ano, se silnými ročníky dětí souvisí i další problém, který Liberecký kraj trápí, a to je nedostatek míst v mateřských školách, obzvlášť ve větších městech. Rozhodně jsem pro podporu jakékoliv iniciativy, která pomůže místa vytvořit. Kromě toho, že rodiče umístěných dětí se budou moci zapojit do pracovního procesu, opět vzniknou další pracovní místa. Zde bych ovšem byl opatrný s přílišným rozvojem, protože demografická křivka školkových dětí právě vrcholí a za několik let můžeme stát před stejným problémem jako v minulosti – co s prázdnými třídami. Takže růst počtu míst v mateřských školách ano, ale spíše než výstavbu objektů za desítky milionů bych volil rozšiřování a úpravu stávajících, a to tak, aby bylo možné kdykoliv v budoucnu je využívat i za jiným účelem.

Pokud se nepletu, jako poslanec jste se snažil prosadit zřízení krajského soudu v Liberci. Budete to zkoušet znovu?

Jsem rozhodnutý ve snaze o jeho zřízení pokračovat. Hlavní výhodou jeho vzniku mělo být nepochybně zvýšení komfortu občanů Libereckého kraje, resp. všech fyzických a právnických osob, které – ať jako žalobci či žalovaní – vedou své soudní spory. Znamenal by rovněž vznik krajského státního zastupitelství v Liberci, neboť soustava státních zastupitelství kopíruje soustavu soudů. Ve své funkci poslance v posledním funkčním období jsem byl právě jedním z předkladatelů návrhu zákona o zřízení krajského soudu v Liberci, ten však bohužel neprošel. Jsem přesvědčen, že jediný důvod, proč byl zamítnut, je, že tento pro občany prospěšný návrh zákona byl předložen opozičními poslanci.

Co říkáte na informaci, že cílem Jana Korytáře, lídra Změny, je zisk 1,5 procenta hlasů a co nejmenší úspěch ČSSD, respektive ideálně její neúspěch?

U Jana Korytáře mne to nepřekvapuje. Potvrzuje tím domněnky, které se již delší dobu šíří, a to, že jde do voleb jen pro zisk finančního příspěvku od státu. On vlastně ani nechce uspět – nechce za nic převzít odpovědnost, chce jen sosat peníze z veřejných rozpočtů.. To je podle mého názoru i důvodem, proč není například radním Libereckého kraje, ačkoliv by takový post byl logickým krokem po úspěchu v krajských volbách a vytvoření koalice se Starosty pro Liberecký kraj. Jan Korytář je příkladem propojení byznysu a politiky, kdy politikovy organizace fungují z veřejných peněz. Jen za posledních deset let z nich dokázal vyčerpat desítky milionů. Typickou ukázkou jeho jednání a zisku peněz pro své organizace je hlasování pro třímilionovou dotaci z krajského rozpočtu jen pár dní po obsazení koaličního zastupitelského křesla. Žádného jiného takového politika já neznám.

Jako opozice jste byli nesmiřitelnými kritiky bývalé Nečasovy vlády. Co je podle vás nutné po volbách co nejdříve změnit, zrušit, napravit?

Je toho spousta, co je potřeba napravovat. Počínaje církevními restitucemi, zrušením druhého pilíře penzijní reformy, přes navýšení minimální mzdy až po snížení DPH u léků, zdravotnických potřeb a knih na nulu. Je potřeba nastartovat hospodářský růst podporou soukromých investic a veřejnými investicemi do dopravní infrastruktury, zateplování domů, sociálního bydlení, rozvoje sociálních a zdravotních služeb a protipovodňových opatření. Chystáme prosazení návratu k valorizaci důchodů podle míry zdražování a posílíme cenově dostupné sociální služby pro seniory. Některé kroky našeho programu chceme nastartovat téměř okamžitě. Musíme ale napravovat rozsáhlé škody, které napáchala pravice za 7 let vlády, a ty jsou značné. Většina volebních závazků je spojena se čtyřletým vládním mandátem.

Jak reagujete na občasné spekulace o tom, že by mohlo dojít na variantu povolební dohody ČSSD a Bohuslava Sobotky s TOP 09?

Vzhledem k tomu, že v případě našeho volebního úspěchu budeme koaličního partnera vyhledávat mezi stranami s programovou shodou, rozhodně odmítám spekulace, že bychom se chystali spolupracovat s TOP 09. Uvědomme si, že právě tato strana byla stranou Nečasovy vlády a že na jejích bedrech leží stav, v jakém v současné době náš stát je. Pro nás jako koaliční partner nepřipadá v úvahu.

Vzhledem k současným číslům z předvolebních průzkumů veřejného mínění, uvítal byste, aby se do sněmovny dostala SPOZ, jako možná záruka vzniku levicové vlády?

Určitě by pro nás byla pravděpodobnějším partnerem než třeba ODS nebo již zmiňovaná TOP 09. SPOZ je svým zaměřením také levicová strana a určité shody v programových bodech najdeme.

Co si myslíte o dosavadním působení prezidenta Miloše Zemana? Jste rád, že ho sociální demokracie podpořila před druhým kolem prezidentské volby?

Já sám jsem byl přímým podporovatelem Miloše Zemana před druhým kolem prezidentské volby a ano, jsem rád, že jej ČSSD podpořila. Ať si kdo myslí o jeho působení v prezidentském křesle, co chce, faktem je, že byl zvolen přímou volbou. Více jak polovina našeho národa si jej přála za hlavu státu, takže s ohledem na demokratické principy i ti ostatní by jej nyní měli respektovat.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…