Plzeňský student se těší na velkolepý návrat Klause. Radost mu dělá i štěpení levice

27.07.2013 9:46

ROZHOVOR Není pravda, že se většina mladých lidí o politiku nezajímá. Ba dokonce je jim lhostejná, či spíše k smíchu. Jsou mezi námi tací, kteří si jdou za svým cílem, snaží se mít přehled a přitom nejsou v žádné partaji. Dvacetiletý student Západočeské univerzity v Plzni Jakub Kylián je jedním z nich. Vůbec poprvé „promluvil“ do sdělovacích prostředků. A ParlamentníListy.cz byly samozřejmě u toho.

Plzeňský student se těší na velkolepý návrat Klause. Radost mu dělá i štěpení levice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občan Václav klaus

Jaký je tvůj názor na Rusnokovu vládu a má podle tebe mandát?

Podle mého názoru Rusnok a jeho vláda v žádném případě mandát nemají. Ve sněmovně je jediná většina, a tou je pravice v čele s paní Němcovou, tudíž jediné schopné uskupení, které by získalo mandát. Jsem zvědavý, jak se pan Zeman zachová, až Rusnok důvěru nedostane. Dá možnost paní Němcové, Sobotkovi, nebo Rusnoka nechá „dojít“?  Myslím, že zůstane u Rusnoka, je to přeci jen jeho kůň, s kterým je naprosto spokojený. Nejvíce mne však udivuje, že prezident vyjednává za Rusnokovu vládu a snaží se jí získat hlasy, to je přeci směšné. Není to vláda Zemana, ale Rusnoka. Tedy měla by být. Pan prezident má tuto hru velmi dobře rozehranou a on je tím člověkem, který posouvá figurky na šachovnici. Jediné, co mě těší, že sama levice se díky této situaci štěpí a vytěžit na tom může jen pravice.

Co říkáš novým uskupením na našem politickém nebi, nebo spíše dvorku? Především na Andreje Babiše a Tomio Okamuru? Mají naději na úspěch?

Myslím si, že oba jedinci mají mizivou šanci, ať už v jakémkoli politickém působení. Panu Babišovi fandím více, je to člověk, který má pevně dán nějaký směr. Navíc dokázal něco neskutečného, co se týče podnikání. V tomto směru je to člověk na tom pravém místě, který ví, co dělá. Přeci jen sám vybudoval něco obrovského a vydělávajícího. Navíc subjekt, který zaměstnává spoustu lidí. V politice to však nevidím na nějaké dlouhé a úspěšné angažmá. Babišova strana je mladá, bez výrazných osobností, vůdčích typů, voličské základny. Pokud do toho půjde však se stejnou vervou jako do podnikání, máme se na co těšit.

Pan Okamura je kapitola sama o sobě. Už nyní v politice, bohužel, úspěšný je a  svědčí o tom to, že to je zvolený senátor. Negativum v politické kariéře pro něj je neúspěšná prezidentská kampaň, kterou on, ani jeho tým, prostě nezvládl. To, že se pan Okamura nesmířil s touto prohrou, je smutné, ale je to jen jeho problém. Ruku na srdce, nemyslím si, že by nějak voličům zamotal hlavu a mohl ohrozit jiné kandidáty a už vůbec si nemyslím, že by mohl vyhrát. Osobně doufám, přeji si, že si pan Okamura „odsedí“ pár let v senátorském křesle a jeho politické angažování skončí. Mrzí mě, že spousta lidí na tyto „prázdná“ slova slyší a jdou za nimi jako ovečky za pastýřem. Populistů už máme v republice přeci dost.

…a což takhle zelení, véčkaři, lidovci?

Lidovci se v příštích volbách do sněmovny dostanou, a to díky jejich silné voličské základně, hlavně na Moravě. Lidovcům velmi pomohla změna vedení, noví lidé a shodou okolností i to, že nejsou v Poslanecké sněmovně. To je zachránilo a díky tomu mohou z „temnot“ znovu vystoupit a ucházet se o hlasy voličů, které jim určitě přitečou. Otázkou však zůstává, jak razantní budou mít předvolební kampaň, program. Přeci jen na párek a pivo zadarmo po vzoru ČSSD slyší každý.  Doufám, že toho se však lidovci vyvarují.

Věci veřejné podle mě ve vrcholové politice skončily, alespoň na dalších pět let. Mohou doufat, že se dostanou na krajská zastupitelstva, to bude pro ně výhra. Hledání hlasů u Okamury je utopií. Véčka nemají nijak silný program, nedokážou lidi oslovit tak jako v předchozích volbách. Na to, že vyhodíme dinosaury z politiky už bohužel a naštěstí dnes nikdo neslyší a automaty a kmotři jsou pro širokou veřejnost nezáživným tématem. Tím bych chtěl podotknout, že ODS není jediná, kdo nějaké takzvané kmotry má. VV a pan Bárta by se měli soustředit na jiná odvětví, na každodenní problémy a ne útočení na jiné politické subjekty. Přeci jen, VV také nemají před vlastním prahem zameteno.

Zelení se doufám už nikdy do vlády, na ministerstva, do opozice, poslaneckých lavic apod., nedostanou. Pan Bursík, paní Jacques a jiní už tu jednou byli a to stačilo. Sám nechápu, kdo může tuto stranu volit, snad možná kromě příznivců třeba Greenpeace. Možná mne ovlivňuje můj velký vzor – exprezident Václav Klaus, ale hlavním bodem zájmu má být člověk, jeho spokojenost, ochrana. Hlavním bodem by nemělo být neustále omílání globálního oteplování, které už je směšné, chránění lístečků nebo stromečků. V první řadě má stát člověk, pak příroda. Tím samozřejmě nechci říci, že máme nechat naši přírodu zdevastovanou. Náš poslední ministr životního prostředí byl správným člověkem na správném místě, je strašná škoda, že jen na tak krátkou dobu. Naše planeta je modrá, nikoli zelená!

...a  extremisté, z nichž nejvíce je slyšet Dělnická strana sociální spravedlnosti? Nenastává jakýsi opětovný „hnědý“ věk?

Doufám, že se nikdy nestane, aby tito lidé byli zvoleni do Parlamentu. Zrušení DS od pana Peciny, který se tímto krokem považuje za někoho úžasného, nijak nepomohlo. Extremisté jsou zde pořád a jak to tak vypadá, i nějaký ten čas dále budou. Shodou okolností jim k tomu napomáhá sám stát. Je  to smutné, ale je to tak.

Lidé jsou znechuceni chováním „sociálně slabších“ občanů a dávají to sami čím dál tím více najevo. Je zarážející, že však těmto lidem vadí to, že ti „sociálně slabší“ nepracují, dostávají vysoké dávky, krásné důchody a podle nich to jsou oni, kdo jsou zdrojem kriminality. Tyto dávky a dávání „sociálně slabším“ občanům přeci podporuje levice, která si myslí, že státní rozpočet je nafukovací a všichni ti parazité – rozuměj podnikatelé - budou všechno platit. Proto by se „demonstrující“ měli také zamyslet a říci levici jednoznačně ne!

Poslední výbuch nevole na sídlišti Máj v Českých Budějovicích je toho jasným příkladem. Alarmujícím prvkem však je, že to nejsou jen extremisté, kteří si jdou vyřvat svoje ego na každý projev nevole proti „sociálně slabším“, ale jsou to sami místní občané. Ti občané, kteří mají práci, rodiny a na místech sporů žijí. To samozřejmě extremistům přidává a oni sami na tom mohou jen těžit. Otázkou by tedy mělo být, co dělat pro to, aby tito lidé, kteří žádnými extremisty nejsou, byli spokojení a nemuseli projevovat  nevoli tímto způsobem. Jak je možné, že problémy v ČR jsou v zásadě jen s jednou menšinou a ne s jinou? Jak je možné, že v krajském městě se ozývají názory, že i když policie o kriminalitě na sídlišti Máj ví, neposílá tam žádné hlídky, nehlídá tam? Není policie tady přesně kvůli tomu, aby zajišťovala občanům pořádek a klid?

Je podle tebe jediným a posledním „spasitelem“ pravice Václav Klaus?

Nebudu se tajit tím, že pan bývalý prezident Klaus je pro mne vzorem. Je to persona, která zde něco dokázala, je praktickým otcem pravice. Doufám, že se do vrcholové politiky vrátí a lidé už konečně pochopí jeho amnestii, které naprosto rozumím. Bohužel si však nemyslím, že momentálně je to jediný zachránce pravice v Čechách. Bohužel, národ český za ním po jeho amnestii udělal velkou a tlustou čáru a tato amnestie ho prakticky pohřbila. A přitom Václav Havel měl „tisícových“ amnestií několik. To je v pořádku?

Pravice potřebuje ihned personu, která bude mít v sobě Klause. Pokud se tak nestane, stáhnou se nad ní šedá mračna a slunce bude v nedohlednu. Tím pádem budou lepší zítřky v nedohlednu i pro nás, pro občany a voliče. Pravice musí takovou personu mít a nikdy se nesnížit k populistickým a nesplnitelným krokům tak jako naše levice.

Pravici a panu Klausovi fandím a těším se na jeho velkolepý návrat. Kdy však bude, to je ve hvězdách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…