Podnikatel odešel z ČR, vzkazuje politikům: Zradili jste vlast, patříte za mříže

24.03.2013 15:50

ROZHOVOR Podnikání v České republice vyměnil Rudolf Jurík raději za práci na ropné rafinerii v Rotterdamu. Proč? Teď má konečně peníze a každý den se nemusí rozčilovat nad vládní politikou. Doma si vydělával jako zámečník, prováděl montážní práce ve výškách a vyráběl i okrasné věci z drátů, jenže jako podnikatel zaplatil sociální a zdravotní pojištění a zisk měl nulový.

Podnikatel odešel z ČR, vzkazuje politikům: Zradili jste vlast, patříte za mříže
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Sám se účastnil různých protestních akcí, včetně Holešovské výzvy. V cizině není v současné době poprvé. Pracoval už v Anglii, Francii, Norsku a Španělsku. Na to, jak vidí aktuální situaci v podnikání v České republice, se ho zeptaly ParlamentníListy.cz.

Veřejnost pobouřily výroky ČSSD, kdy jejich stínový ministr financí Jan Mládek označil osoby samostatně výdělečně činné za parazity, co Vy na to?

Sám Mládek je parazit, který parazituje na poctivých lidech.

Podporuje současná vláda podnikatele?

Nevím o žádné podpoře ani o žádné vládě, která by od revoluce pomáhala a podporovala malé živnostníky. Ať tam byli modří nebo oranžoví, rudí či zelení, všichni do jednoho podporují a vždy podporovali jen své koně. Stát podporuje své podniky: České dráhy, ČEZ, atd., tedy podniky se statní účastí, kdy průsery se hradí ze státní kasy a výdělek jde do soukromé kapsy. Celá česká politika je jeden velký byznys, který ovšem spěje k zániku, protože už nebude z čeho brát. Už teď žijí lidé na dluh.

Zaměstnanci prý odvádějí státu miliardy, OSVČ daleko míň. Prý tak bují švarcsystém. Mělo by se s tím něco dělat?

Zaměstnanci sice odvádí státu miliardy, ale také se nemusí o nic starat. Živnostník ráno vstane a neví, jestli ten den vydělá na chleba nebo ne. Musí se postarat o to, aby měl práci, aby ji dostal zaplacenou, musí se postarat o to, aby bylo čím tuto práci vykonat, kde ji vykonat, popřípadě s kým. Když nejde do práce, nemá peníze. Když onemocní, nemá peníze. Zaměstnanci je jedno, co se ve firmě děje, pokud si píchne příchod i odchod, má své jisté a nestará se o nic. Nehledě na to, že i průsery po něm žehlí zaměstnavatel. Zaměstnanci se strhne „litr“ z výplaty, a tím to hasne. Živnostník musí na své výrobky ze zákona poskytnout záruku, a pokud se něco sesype, na vlastní náklady to musí napravit. Nemluvím ani o tom, o kolik papírů se musí podnikatel starat…

I když si pan Mládek sypal několik dní popel na hlavu za své výroky, ČSSD ovšem skutečně chystá změny. Nastínili, že svůj plán předloží v květnu. Obáváte se, že se podnikatelům povede ještě hůř nebo lépe? Na druhou stranu sociální demokraté slibují likvidaci korupce a kmotrovských mafií, věříte jim?

ČSSD slibovala boj s korupci už v roce 1997 a jak to dopadlo? Po jejím zvolení sepsali s korupční ODS „pakt o neútočení" v podobě koaliční smlouvy, korupční skandály se zametly pod stůl a rozkrádalo se vesele dál s úsměvem na rtech. Měli důvod, protože český lid jim zase skočil na špek. Češi jsou nepoučitelní a letošní prezidentské volby to jen dokazují…

Další rozhovory pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE

Nečas poslal Mládkovi sprej proti parazitům. Co byste poslal Mládkovi Vy. Měl byste i dárek pro Nečase?

To samé, co bych poslal i jiným dosavadním polistopadovým politickým odborníkům. Byl by to okamžitý příkaz k nastoupení doživotního trestu pro vlastizradu. Klausem počínaje.

Máte nějaký recept pro vládu, co by měla udělat, aby se podnikání v ČR lépe dařilo?

Vyhodit staré jídlo do koše a začít vařit od začátku a pořádně. Vyhodit parazitující politiky, zrušit partajní politiku a nechat nám vládnout uznalé odborníky bez politické imunity a s osobní zodpovědností. Nevím, proč by třeba světově uznávaný majitel podniku, který si sám od píky vybudoval svou firmu, nemohl dělat ministra financí nebo uznávaný lékař ministra zdravotnictví? Vidím jako problém dnešní doby to, že se ujímají rezortů lidé, kteří jim nerozumí. Pokud ve firmě nejsou lidé, kteří znají svou práci, tak zkrachuje. Tak jako i naše republika, když máme na postu ministra financí chemika…

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…