Podpis smlouvy s CHAPSem bylo pragmatické obchodní rozhodnutí s cílem ochránit zájmy Skupiny ČD, říká předseda představenstva akciové společnosti ČD - Informační Systémy

26.10.2017 15:36

„Společnost ČD - Informační Systémy, a.s., podepsala v úterý 24. 10. 2017 smlouvu, čímž započal proces převzetí Skupiny CHAPS, tak jak je obvyklé pro obdobné akviziční transakce." Touto větou začíná tiskové prohlášení, které firma k transakci vydala. Nás ale zajímá, proč má dceřiná společnost Českých drah takový zájem o Skupinu CHAPS a proč k podpisu došlo právě teď, jen pár dnů po volbách. Zeptali jsme se na to předsedy představenstva akciové společnosti ČD - Informační Systémy Miloslava Kopeckého.

Podpis smlouvy s CHAPSem bylo pragmatické obchodní rozhodnutí s cílem ochránit zájmy Skupiny ČD, říká předseda představenstva akciové společnosti ČD - Informační Systémy
Foto: ČD
Popisek: České dráhy - ilustrační foto

Pane předsedo, podpis smlouvy o nabytí 100% podílu ve Skupině CHAPS vzbudil pozornost médií. Ta většinou spekulovala o tom, proč jste nepočkali na nové vedení Ministerstva dopravy. Proč jste s podpisem tolik pospíchali?

My jsme měli exkluzivitu garantovanou prodávajícím pouze do konce září. Po uplynutí této lhůty jsme proto byli vyzváni CHAPSem, abychom se konečně rozhodli. Stáli jsme tedy před volbou, zda know-how, licence a zdrojové kódy všech aplikací pro odbavení zákazníků v osobní dopravě národního dopravce získáme pod svou kontrolu, nebo je koupí někdo jiný a my budeme dál závislí na externím subjektu. Bylo to tedy čistě pragmatické obchodní rozhodnutí s cílem ochránit zájmy Skupiny ČD.

Pak se ale nabízí otázka, proč vůbec zdrojové kódy, licence k vašim odbavovacím systémům nedržíte vy?

To vychází z minulosti a nechci spekulovat o tom, zda tehdy bylo jiné řešení. Ani já, ani současné vedení ČD jsme u toho nebyli. My jsme řešili aktuální situaci. CHAPS byl zkrátka na prodej a byl na prodej pouze jako celek.

Proč nechcete zveřejnit cenu, kterou za CHAPS zaplatíte?

Jde o obchodní vztah dvou obchodních firem. Stát chtěl, aby České dráhy byly akciová společnost, a my jsme součástí Skupiny ČD. Chováme se tudíž jako každá jiná firma. Cena je obchodním tajemstvím. Mohu vás ale ujistit, a také jsme to doložili jak orgánům společnosti, tak panu ministrovi, který po nás žádal podrobné vysvětlení, že byla opakovaně posouzena jak interně, tak externími nezávislými odborníky.

Takové vysvětlení je sice logické, ale i tak může vzbuzovat dohady a spekulace.

Ano. Chápu, že nám někdo nemusí věřit. Ale od toho máme nadřízené orgány, které nás kontrolují. Než jsme mohli smlouvu podepsat, získali jsme všechny korporátní souhlasy. Uskutečnění takové transakce je velmi složitý proces a zahrnuje celou řadu kroků. Zejména šlo o právní a komerční due diligence, audit a převzetí zdrojových kódů včetně dokumentace k produktům Skupiny CHAPS. Samozřejmě také o nezávislé ocenění nabývaného podílu a získání již zmíněných korporátních souhlasů od nadřízených orgánů.

Smlouvu jste tedy podepsali, co se bude dít teď?

To má dvě roviny. Technicky je nyní transakce ve fázi, kdy budou provedeny standardní aktivity související s postakviziční prověrkou dříve poskytnutých informací. Probíhá detailní prověrka v oblastech finanční a provozně-obchodní. Skupina CHAPS bude po stránce procesů postupně začleněna do ČD - IS.

Druhá rovina, a to nesmírně důležitá, je komunikace se zaměstnanci a se zákazníky firem Skupiny CHAPS. Chceme je ujistit, že se pro ně nic nemění. My máme licence a zdrojové kódy ke svým klíčovým aplikacím a zároveň jsme získali příležitost rozvíjet dosavadní byznys Skupiny CHAPS.

Nehrozí tedy, že byste například v rámci IDOSu upozadili konkurenci Českých drah?

To je naprosto nepřípustné. Na podobné dotazy jsem už odpovídal. Důvěra zákazníků je pro nás zásadní a jsme schopni ochranu jejich dat a zájmů garantovat nad rámec aktuálně platných smluv. Všechny co nejdříve oslovíme a budeme se s nimi bavit nejen o ochraně jejich dat, ale taky o rozvoji služeb, které jim Skupina CHAPS poskytuje. Nechceme žádný ze segmentů zanedbávat.

Je teoreticky možné, že některé části Skupiny CHAPS prodáte?

Aktuálně ne, ale trh se službami se vyvíjí a situace se může časem změnit.

A poslední otázka, nebojíte se ztráty klíčových IT specialistů, které potřebujete k dalšímu rozvoji služeb?

Je všeobecně známo, že špičkoví IT odborníci jsou na trhu práce velmi cenní. My si zaměstnanců firem Skupiny CHAPS vážíme, stojíme o ně a chceme jim vytvořit takové pracovní podmínky, aby neměli důvod odejít.

Komerční zpráva
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…