Pokročíme v přípravě obchvatů Prostějova, slibuje primátor Jura (ANO)

15.02.2019 14:53

Co má společného fotbal s politikou? Jak náročné je místo fotbalového klubu řídit město? Tento víkend se uskuteční celostátní sněm hnutí ANO. Co od něj očekává? Co by chtěl dosáhnout? Nejen o tom jsme si povídali s primátorem Prostějova Františkem Jurou.

Pokročíme v přípravě obchvatů Prostějova, slibuje primátor Jura (ANO)
Foto: Město Prostějov
Popisek: František Jura

V politice nejste úplný nováček. Jak se ale cítíte v nové funkci? Jak velká je to pro vás osobně změna?

Dosud jsem pracoval v regionální samosprávě jako náměstek hejtmana Olomouckého kraje, takže změna to určitě je.  Ale moje zásady jsou stále stejné. Pracovat koncepčně, dívat se dopředu, hledat pro naše záměry co nejvíce spojenců. Stát si za svými názory, ale umět také naslouchat druhým.

Nakolik blízko má fotbal k politice? Jak jste se vlastně k myšlence kandidovat, coby trenér a fotbalový manažer, dostal?

Když řídíte fotbalový klub ve městě jako je Prostějov, logicky se s politiky musíte potkávat. Každé sportovní odvětví potřebuje nějakou formu podpory ze strany veřejné správy, ať už jde o město, kraj nebo stát. A my všichni potřebujeme sport jako vhodnou náplň volného času našich dětí, příležitost k setkávání se více generací v hledišti i jako reklamu pro naše město. Proto jsem rád pracoval čtyři roky v zastupitelstvu a nyní jsem převzal odpovědnost za řízení města.

Budete se nyní snažit nejen fotbalisty, ale sport obecně, nějak podporovat i jako primátor?

Samozřejmě ano, s tím jsem do voleb také šel. Sport chceme podporovat výrazně. Ale vše musí mít svou koncepci a svůj řád. V Prostějově působí řada špičkových sportovních klubů, které nám dělají výborné jméno a odvádějí dobrou práci i ve výchově dětí. Chceme podporovat jak provoz sportovních klubů, tak i investice do rekonstrukce a výstavby sportovišť.

Prozradíte nám, jaké jsou vaše hlavní priority? Čeho byste chtěl v příštích čtyřech letech dosáhnout tak, abyste své působení v čele města považoval za úspěšné?

Prostějov je hodně zatížen tranzitní dopravou. Chceme pokročit v přípravě obchvatů města, které omezí průjezd nákladních aut. Na to naváže podpora veřejné dopravy, cyklodopravy i chodců. V těchto týdnech společně se soukromým partnerem rozjíždíme projekt půjčování kol. Dále chceme dbát na rozvoj mateřských a základních škol, které zřizujeme. O podpoře sportu jsem již mluvil, připravujeme také koncepci rozvoje kultury. Máme pochopitelně své záměry v modernizaci města včetně projektu takzvaného Smart City.

Nabízí se také otázka, co budete chtít dělat jinak, než předchozí vedení? Přeci jen ČSSD ve volbách dosti pohořela.

Určitě se chceme více zaměřit na rozvoj cestovního ruchu. Prostějov má turistům rozhodně co nabídnout a my v tom vidíme příležitost k rozvoji města. Musíme ale spolupracovat s podnikateli v této oblasti, Olomouckým krajem i dalšími partnery. Proto jsme se v minulých dnech rozhodli vstoupit do organizace Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu.

Máte za sebou sto dní hájení. Co nejdůležitějšího se vám za tu dobu ve funkci podařilo?

Základním dokumentem každého města pro daný rok je jeho rozpočet. Považuji za velmi dobrou zprávu, že se nám pro plán letošního hospodaření podařilo najít podporu u všech klubů v Zastupitelstvu města Prostějova. Je za tím řada vyjednávání a hledání kompromisu, nicméně nakonec pro náš návrh rozpočtu zvedli ruku všichni přítomní zastupitelé. To považuji za dobrý signál a něco, na čem můžeme dále stavět.

Jaké jsou vaše plány pro letošní rok?

Máme připravenu řadu investičních akcí, budeme pracovat na koncepčních materiálech pro jednotlivé resorty a budeme pro své záměry hledat podporu u kraje, státu i Evropské unie. Nově se nám po letech soudních sporů otevírá možnost řešit lokalitu v centru města v okolí Kulturního a společenského centra.

Budete do debat o nových významných projektech zapojovat i občany? Jakou formou? Případně, mohou oni sami podávat své návrhy?

Názory občanů nás rozhodně zajímají, na radnici mají dveře otevřené. Připravujeme nové projekty v oblasti moderních médií a budeme klást důraz na zpětnou vazbu od obyvatel města. Budu prosazovat, aby se na nás lidé mohli obracet například prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu. Moderní technologie nám usnadní každý podnět řešit a na každou otázku odpovědět.

Nejste místním rodákem. Čím si město získalo vaše srdce? Co se budete snažit udělat proto, aby občané neměli potřebu odcházet jinam?

Prostějov je krásné město s bohatou historií a krásnými památkami. Především je to ale komunita pracovitých lidí, kteří chtějí mít dobré zaměstnání, odpovídající služby veřejného a soukromého sektoru a příležitost pro výchovu a vzdělávání svých dětí. Budeme usilovat o zapojení všech generací do života města, což platí i o seniorech. Určitě podpoříme vznik dalších míst pro setkávání a trávení volného času našich občanů, kultivací těch současných a vznik nových zajímavých aktivit pro obyvatele. Budeme investovat do zeleně, městského mobiliáře i infrastruktury pro vyznavače rekreačních sportů včetně cyklostezek, in-line stezek a odpovídajících ploch pro chovatele psů.

Otázka na závěr: Co očekáváte od blížícího se sjezdu hnutí ANO?

Hnutí ANO je v celostátní, regionální i komunální politice mimořádně úspěšné. Není proto důvod k radikální změně směru. V souvislosti s blížícími se volbami do Evropského parlamentu jistě dojde na otázky dalšího směřování Evropské unie a na postavení České republiky v celém společenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…