Poslanec Adam: Podnikatele typu Bakaly bych posílal na hrad, ale na ten mírovský

13.12.2015 15:18

ROZHOVOR Expředseda strany Národní zájmy Petr Adam se obává, že zavedení registračních pokladen, podle nynějšího plánu ministra Babiše, může odradit od podnikání řadu drobných živnostníků. Naopak nemá strach, že by v Česku zvítězili ve volbách extremisté. Jediným účinným receptem na Islámský stát je podle něj pak rázná pozemní operace. A své řekl i k situaci kolem dolu Paskov.

Poslanec Adam: Podnikatele typu Bakaly bych posílal na hrad, ale na ten mírovský
Foto: Úsvit
Popisek: Petr Adam

Elektronická evidence tržeb z dílny ministra financí Andreje Babiše rozdělila českou veřejnost na dva tábory. Někteří lidé tvrdí, že se jedná o prospěšnou věc, jež zamezí daňovým únikům, a poctiví podnikatelé se jí proto nemusí bát. Jejich oponenti naopak poukazují na to, že nákup potřebné techniky a především další administrativní zátěž zlikviduje menší živnostníky. Jaký zastáváte názor na tuto záležitost?

Všechny kroky k zajištění vyšší kontroly při správě a vybírání daní jsou správné, ale nemohou se provádět způsobem, jakým to dělá Andrej Babiš. Ten jeho systém je podobný jako v Chorvatsku, kde moc nefungoval. Je nedotažený, prostě šitý horkou jehlou a podle toho i vypadá. Spíše bych doporučoval, aby stát registrační pokladny živnostníkům bezplatně nainstaloval a úhradu za ně by si pak postupně strhával ve splátkách. Protože se to ale neděje, budeme možná svědky toho, že od počátku příštího roku budou někteří menší podnikatelé své živnosti rušit. Zavedení registračních pokladen stejně daňové úniky nevyřeší, kdo to dělal dříve, najde si cestu i teď.

Slováci si nedávno schválili nové přísné zákony ohledně potírání terorismu. V některých případech jde i o dost zásadní zásahy do lidských práv a svobod. Souhlasil byste také s podobnými změnami v legislativě u nás, a čeho by se měly týkat?

Jsem zcela zásadně proti, protože svoboda jednotlivce je pro mne nedotknutelná. Nechtěl bych, abychom dopadli stejně jako v USA po útoku 11. září 2001 na obchodní centrum, kdy se za potlesku davu lidem zásadně omezily různé možnosti. Terorismus je trestný čin a ten řeší trestní zákoník. Pokud by se v něm zpřísnily některé sankce, tak jsem pro. Islámský terorismus ale nemůže být důvod pro hromadné špiclování národa. České ani evropské zákony se proto měnit nemusí. Pokud bych toto téma vztáhl k emigrantům, tak většina běženců nemá v Evropě co pohledávat. Azyl se poskytuje lidem, kteří jsou v ohrožení svého života nebo existence, a to se týká většinou jen Syřanů. Já nevím, o čem Evropská unie vůbec diskutuje, proč chce přijímat například lidi z Mali nebo ze Senegalu.

Jak si vůbec představujete zabezpečení schengenské hranice a myslíte si, že se EU podaří tohoto cíle v příštím roce dosáhnout?

Domnívám se, že to není ani prakticky možné, vždyť těch řeckých ostrovů jsou stovky. Evropská unie by se měla především zaměřit na vyřešení příčin konfliktu v Sýrii a ne jen na odstranění negativních následků. Některé významné státy EU a USA by se mohly konečně přiznat k tomu, že právě oni zcela rozhodily svoji dřívější politikou blízkovýchodní region. Je tedy na nich, aby sjednaly nyní nápravu.

Po teroristických útocích v Paříži začaly vlády jednotlivých světových velmocí více útočit na Islámský stát. Letecké zásahy jsou ale roztříštěné a nemají potřebnou účinnost, aby tuto říši zla rychle zlikvidovaly. Proč vojenské akce vlastně nekoordinuje NATO. Co si o tom myslíte?

Islámský stát bude fungovat, pokud mu potečou finance. Jak je vůbec možné, že má třeba přístup k internetu a sociálním sítím? Je nutné vyřešit nejprve tyto záležitosti. Potom ale musí přijít na řadu velká pozemní operace. V té přece nemůžeme prohrát, když stojí celý svět jen proti 30 tisícům islamistů. Bombardování nic zásadního nevyřeší. Právě naopak, pokud budou při něm umírat nevinní lidé, například děti, tak ještě zradikalizujeme jejich příbuzné. Na mne to celé působí jako záměr, rozpoutávat konflikty, které se vlečou řadu let. Tak se dá dobře ovládat svět a odvádět pozornost od jiných záležitostí.

Marine Le Pen slaví úspěch ve francouzských volbách, myslíte si, že i u nás v příštím roce zaznamenají strany podobného typu stejný boom?

Zřejmě ne. Ve Francii je úplně jiná situace. Tam se už šedesát let od konfliktu v Alžíru stěhují houfně arabští emigranti a vládě už ty problémy s nimi přerostly přes hlavu. Tady u nás využívají uprchlické krize jen strany jako je Úsvit, což jsou vlastně zakuklení nacionalisté, kteří myslí jen na svůj vlastní prospěch a chtějí uspět ve volbách. Jim nejde o konstruktivní vyřešení současné situace, to by se přece spojili s ostatními stranami a dělali by všechno proto, aby se nalezlo vhodné řešení, které by pak fungovalo.

Společnost NWR, kde významně figuroval i známý miliardář Zdeněk Bakala, chce o rok dříve zavřít v Moravskoslezském kraji důl Paskov. To bude znamenat v tomto regionu s velkou nezaměstnaností nárůst dalších 12 tisíc lidí bez práce. Vedení NWR nyní požaduje po státu 3 miliardy korun na různé kompenzace, aby mohlo provoz dolu dále zabezpečit, jinak hrozí jeho uzavřením. Co byste české vládě poradil. Uvolnit požadované finance anebo se raději připravit na sociální krizi v Ostravském kraji?

Tento typ podnikatelů jako je pan Bakala bych poslal na hrad, ale na ten mírovský. Oni se vlastně podíleli v devadesátých letech minulého století na likvidaci českého majetku. Vychytralou privatizací a dalším svým podnikáním podniky postupně rozkládali. Přirovnal bych to k tomu, kdyby jste o své auto nepečovali, ale postupně je rozebírali a prodávali na náhradní díly.

Škoda, že stát v určité době ostravské doly neodkoupil zpět. Teď je v těžké situaci. Možná by pomohlo, jak se to někdy děje v USA, že by se zaměstnanci za podpory státu dohodli na odkoupení firmy s nynějšími vlastníky společnosti a pak by o ní zcela jinak pečovali.

reklama

autor: Jan Štěpán

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…