Poslanec ČSSD Petrů promluvil před sjezdem o Sobotkovi. Je to prý člověk na svém místě

19.02.2015 4:47

V pořadí 38. sjezd sociální demokracie už klepe na dveře – koná se 13. a 14. března v Kongresovém centru Praha. Jak těsně před sjezdem hodnotí postavení ČSSD ve vládě a výsledky plnění jejího programu v rámci vlády poslanec a také předseda Okresního výkonného výboru ČSSD v Břeclavi Jiří Petrů? Je vládní agenda podle jeho soudu dost levicová? A kteří členové vlády dělají čest ČSSD a kteří na svou práci nestačí? I na to se snažil Petrů odvětit v rozhovoru ParlamentníchListů.cz.

Poslanec ČSSD Petrů promluvil před sjezdem o Sobotkovi. Je to prý člověk na svém místě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Anketa

Budou se mít vaše děti na světě lépe než vy?

88%
12%
hlasovalo: 122057 lidí

Co Vás napadá, když se zamýšlíte nad úspěchy a neúspěchy ČSSD v období od posledního sjezdu? V čem strana uspěla, v čem neuspěla? Kteří její na sjezdu zvolení funkcionáři se osvědčili a kteří za poslední dva roky selhali?

Toto období bylo pro ČSSD úspěšné. Po dlouhých sedmi letech v opozici se ČSSD po té, co zvítězila ve volbách do Poslanecké sněmovny, podařilo na začátku roku 2014 znovu převzít vládní odpovědnost jako nejsilnější politické straně v rámci nové české koaliční vlády. Neúspěchem pro nás nebyly ani evropské volby, kde jsme obhájili čtyři mandáty. Loňské senátní volby vnímám jako velký úspěch ČSSD a také ukázku toho, že sociální demokraté mají kvalitní kandidáty. Za velice pozitivní pokládám také výsledek referenda, ve kterém strana ukázala, že je živoucí organizací a moderní demokratickou stranou.

Jak hodnotit postavení ČSSD ve vládě a výsledky plnění jejího programu v rámci vlády? Je vládní agenda dost levicová? Kteří členové vlády dělají čest ČSSD a kteří na svou práci nestačí? Je premiér dost důrazný vůči koaličním partnerům? Jaká témata a jakou agendu by měla strana ve vládě víc „tlačit“ a co se musí změnit ve fungování vládního kabinetu?

ČSSD se podařilo na vládní úrovni prosadit celou řadu programových priorit a to již v prvním roce jejího fungování. Za velký úspěch považuji zvýšení minimální mzdy, zrušení poplatků u lékaře, vytváření nových pracovních míst a také přiliv investic do naší země. V plnění volebního programu ČSSD budeme v rámci koaliční vlády pokračovat i v roce 2015. Jedním z prvních zákonů, který v tomto roce předložíme, bude zákon o prokazování původu majetku, o jehož přijetí ČSSD dlouhodobě usiluje. Chystáme ale rovněž zákon o sociálním bydlení, o obecném referendu, neziskových nemocnicích nebo zálohovém výživném.

Jak hodnotíte prezidenta republiky, který je bývalým předsedou ČSSD? V čem s ním souhlasíte a co mu vyčítáte? Slyšíte vůči prezidentovi na svém okrese spíše podpůrné, nebo odmítavé hlasy, přičemž se ptáme jak na hlasy z členské základny, tak širší veřejnosti?

Miloš Zeman se jako prezident stal hlavou tohoto státu a také autoritou, kterou je nutno respektovat. Zároveň považuji za velice důležitý dialog, který se budu spolu s dalšími vrcholnými představiteli společně s prezidentem snažit rozvíjet.

Pokud se vrátíme do období tzv. lánského puče... Jak tuto událost zpětně reflektujete?

Lánský puč byl nepříjemnou zkušeností pro sociální demokracii a jsem rád, že toto období je již za námi. Máme úspěšného předsedu a premiéra, který dokázal, že je člověk na svém místě. ČSSD se daří vzájemně spolupracovat a jde nám o politickou stabilitu v České republice.

V posledním roce se široce debatuje o zahraniční politice, zejména v souvislosti s ukrajinskou krizí. Terčem kritiky bývá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek za svou, dle některých členů ČSSD, příliš prozápadní pozici. Někteří představitelé ČSSD si přejí vyváženější pozici vůči Rusku. Pravicová opozice současně kritizovala Bohuslava Sobotku za „mnichovanství“, když si přál vyjednávat o výjimkách ze sankcí proti Rusku. Jak Vy hodnotíte všechny tyto i jiné aspekty politiky, kterou prosazovala, nebo by dle Vás měla prosazovat ČSSD v rámci krize na Ukrajině? Jak hodnotit Sobotku a Zaorálka?

ÚVV ČSSD podporuje diplomatické mírové řešení konfliktu na východní Ukrajině a nesouhlasí s dodávkami zbraní do místa konfliktu, neboť by to vedlo k další nebezpečné eskalaci střetu a dalším ztrátám na životech. Respektování minských dohod je jediná racionální cesta k řešení konfliktu.

Prezident Zeman není pozván na sjezd ČSSD. Je to chyba? Měl by být pozván dodatečně? Případně, jste pro to, aby byl vznesen přímo na sjezdu požadavek na účast prezidenta?

Je důležité znovu upozornit, že je jedná o sjezd sociální demokracie a měla by mít tedy prostor především sociálnědemokratická politika. Nemyslím si, že by sjezd strany měl být místem pro vystupování ústavních činitelů nebo zástupců jiných politických stran.

Které věci se dle Vás musí v ČSSD změnit, aby strana fungovala lépe? Dokáže při současném kurzu udržet svou pozici dominantní politické síly v České republice? Které hrozby jí tuto pozici mohou sebrat a jak se s nimi má strana vypořádat?

Důležitým krokem bude v tomto ohledu jistě vnitrostranické referendum a změny ve stanovách. Vzhledem k tomu, že naše členská základna podpořila všechny tři body referenda, jedná se o jasný důkaz, že se ČSSD mnohem více otevírá stranickému dialogu. Ukázalo se také, že většina našich aktivních členů podporuje reformu sociální demokracie. Dalším důležitým faktorem je poukázat na jednotu strany, která se stala hlavní prioritou letošního sjezdu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…