Poslanecké zločinné spolčení. Tak šéf Spelosu Vrzáň hodnotí loterijní novelu

13.11.2015 20:25

ROZHOVOR Vláda poskytuje daňové prázdniny a prostor všem mafiím. Pozměňovací návrhy tomu mohly zamezit. Proti nelegálům vláda bojuje jen na oko. Senát bude chtít vyhovět stranickým sekretariátům vládní koalice, obává se Petr Vrzáň, prezident Sdružení provozovatelů loterních systémů (SPELOS).

Poslanecké zločinné spolčení. Tak šéf Spelosu Vrzáň hodnotí loterijní novelu
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

Vládní koalice dnes hladce prosadila ve sněmovně novelu zákona o loteriích. Jaká je vaše bezprostřední reakce?

Důsledky tohoto návrhu, pokud vstoupí v platnost prvního ledna příštího roku, budou fatální pro legální trh. Tato novela otevírá náruč nelegálnímu hazardu. Je to špatná zpráva pro tuzemské firmy v tom smyslu, že vláda poskytuje daňové prázdniny a prostor k činnosti všem mafiím, které organizují provoz loterií a sázek v České republice. O to více je překvapivé, že nebyly využity dva pozměňovací návrhy, které tomu mohly zamezit. Proto lze v mírné nadsázce hovořit o zločinném spolčení poslanců, kteří nehlasovali pro návrhy směřující proti šedé ekonomice.

Přitom na první pohled se vláda holedbá snahou potlačovat nelegální hazard…

Jde jen o první pohled. V tomto případě se neshodují slova s činy. Vláda bojuje proti nelegálním provozovatelům pouze na papíře či v mediálních vyjádřeních, jak prokázala právě dnes. Když však může účinně zasáhnout, nehodlá přiložit ruku k dílu proti černému hazardu.

Jak odhadujete, že se zachová horní komora Parlamentu, Senát? Je naděje na zvrat?

Dá se předpokládat, že Senát bude chtít vyhovět stranickým sekretariátům vládních stran. A proto bude snaha schválit novelu co nejdříve. Nám nezbývá, než věřit, že Senát bude vnímavější, uslyší na hrozby černého hazardu a vloží do návrhu to, co dnes promarnila hluchá sněmovna.

Co hodláte činit na poli – řekněme mediálního působení – abyste veřejnost přesvědčovali dále o tom, že je pravda na vaší straně?

Budeme pokračovat dál v našem mediálním působení a varovat před očekávatelnými důsledky této novely.

Můžete zopakovat jaké konkrétně budou?

Dá se předpokládat, že nastanou především problémy se zaměstnaností. Pokud skončí až polovina malých firem, samozřejmě z této branže odejde i personál. Prostě těch 39 % zdanění, které novela obsahuje, je devastujících. Je to vlastně skokové zvýšení daně o dvanáct procentních bodů, které nemohou všichni přežít. Taková je realita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

14:14 „Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

Jednání o důchodové reformě, které hnutí ANO opustilo? „Takhle slouží spousta politiků ANO ničení ze…