Pražská starostka z ODS o boji s hazardem: Jde to. I u nás to kdysi vypadalo jako v Las Vegas

20.09.2013 21:46

ROZHOVOR Pražští zastupitelé po dlouhé diskusi zpřísnili vyhlášku týkající se regulace hazardu. Počet heren se sníží v Praze na polovinu a hrací automaty zmizí z restaurací. Městská část Praha 2, jejíž starostkou je Jana Černochová, se rozhodla dokonce pro nulovou toleranci hazardu.

Pražská starostka z ODS o boji s hazardem: Jde to. I u nás to kdysi vypadalo jako v Las Vegas
Foto: archiv J. Černochové
Popisek: Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

Co vás, paní starostko, k tomuto kroku vedlo?

Naše městská část prosazuje nulovou toleranci dlouhodobě. Já osobně jsem už v roce 2007 iniciovala vydání vůbec první celoměstské vyhlášky, kterou se regulovala místa a čas pro provozování výherních hracích přístrojů. Tato vyhláška nabyla účinnosti od 1. 1. 2008 a v souladu s tehdejší právní úpravou se vztahovala pouze na výherní hrací přístroje povolované obcemi.

První vyhláška zakonzervovala stav provozoven v Praze, obsahovala tak všechna místa, kde v té době byly povoleny a provozovány výherní hrací přístroje. Vyhláška byla několikrát novelizována a naše městská část Praha 2 v každém připomínkovém řízení navrhovala snížení počtu provozoven výherních hracích přístrojů. S účinností od 1. 10. 2010 bylo dosaženo vypuštění všech míst z vyhlášky a městská část Praha 2 tak od roku 2011 přestala povolovat provozování výherních hracích přístrojů úplně. V roce 2010 jsem pak iniciovala petici Za právo obcí reálně omezovat hazard na svém území, která pak byla předána předsedovi Poslanecké sněmovny.

Nulovou toleranci hazardu vyhlásila naše městská část i v případě další vyhlášky o regulaci hazardu, která byla vydána s účinností od 1. ledna 2012 v souvislosti se schválením novely zákona o loteriích. Takže pokud jsme se takto rozhodli i v případě současné městské vyhlášky, je to jen logické vyústění naší dlouhodobé politiky vůči hazardu.

Podle kritiků ale magistrát svým rozhodnutím vystavuje radnice korupčnímu tlaku.

Rušení těchto podniků nebylo jednoduché, protože za hazardním průmyslem stojí velmi silná skupina, která kolem sebe velmi dovedně dokáže šířit pocit všemocných mocných. Já však mám své hodnoty jasně poskládané a nenechám se zastrašit, ani koupit. Přestože je můj přístup k hernám nekompromisní, neodsuzuji starosty, zejména malých obcí, kteří nezastávají tak radikální přístup k hazardu jako já, protože díky výtěžku z automatů mohou ve své obci například opravit vodovod nebo veřejné osvětlení a je pouze na nich, jak dokážou svůj liberálnější přístup před občany obhájit.

Praha 2 je však natolik výjimečnou po stránce historické i kulturní, že považuji nulovou toleranci za jediné správné řešení. Jak jsem již zmínila, námi povolované provozovny už na území naší městské části definitivně vymizely. A ty, které mají povolení od Ministerstva financí vydané před 1. 1. 2012, budou postupně rušeny v závislosti na tom, jak rychle bude Ministerstvo financí schopno zrealizovat správní řízení, jejichž prostřednictvím je možné povolení k provozování zrušit.

Majitel Synotu Ivo Valenta říká, že prohibice jen otevře loterijní trh nelegálům a připraví obce o značné prostředky do rozpočtů. Nebojíte se, že po zavedení nulové tolerance budou vznikat ilegální „černé" herny?

To jsou dvě otázky… Pokud jde o finance, naší prioritou je být „dobrou adresou“, tj. prosperující městskou částí, kde se především cítí dobře její obyvatelé a kde se daří poctivému podnikání, vytvářejícímu pro tyto obyvatele infrastrukturu. V takovém kontextu jsou případné finanční ztráty, vzniklé z provozování hazardu, nepodstatné.

A pokud jde o možnost vzniku černých heren, to samozřejmě vyloučit nemůžeme. Ale naši pracovníci neustále provádějí průzkum terénu a všímají si, co se v těchto provozovnách odehrává... A mohu s potěšením konstatovat, že v naší městské části situace v tomto ohledu vypadá dobře. Zatím víme pouze o dvou případech černých heren, a ty řešila Policie ČR.

A co říkáte argumentu, že zákazem hazardu se v podstatě nic nezmění, že ten, kdo chce hrát, bude hrát dále, jenom přejde na internet a bude hrát tam. Třeba i z notebooku z té hospody, v níž byly automaty zakázány.

Ano, to se může stát, ale každý je zodpovědný za svůj život sám. Hrát na internetu ale mohou již nyní, přesto dávají více přednost hernám. Za dobu svého boje proti hazardu jsem se potkala i s celou řadou hráčů a ti sami říkají, že když se sníží nabídka, klesne i poptávka. Jinými slovy, herna na dosah jejich bydliště je pro ně lákadlem a pokušením, kterému mohou snadněji odolat, když ji neuvidí na každém rohu. Nemluvě o tom,  že kamenné herny přinášejí bezpečnostní rizika a v jejich okolí nebo i přímo v nich dochází z policejních statistik k většímu výskytu kriminality.

Nezanedbatelným faktem je i to, jak herny ve staré části Prahy neesteticky vypadají a že mladá generace, která nepamatuje ulice bez nich, je už může považovat za součást života ve městě, něco, kam je normální ve tři ráno přijít a dát si tam panáka. Herny nabízejí pro hráče alkohol zdarma, takže po vypití pár skleniček si k bedně sedne i někdo, kdo by za normálních okolností vůbec nehrál a je otázkou týdnů, kdy se z občasného návštěvníka herny stane gambler.

Omezení hazardu se samozřejmě projeví na objemu peněz, které jdou do pokladny hlavního města a potažmo i městských částí, jež si každý rok rozdělují desítky milionů získaných z hracích automatů a loterií. Jak se vypořádáte s tímto výpadkem? O kolik peněz přijde Praha 2 tím, že zakázala loterijní automaty na svém území?

Peníze z hazardu pro nás opravdu nepředstavují zdroj příjmů, o který bychom chtěli usilovat. Jak jsem řekla, mnohem důležitější je usilovat o rozvoj městské části tak, aby byla příjemným místem k životu. A když si vybavíte situaci před několika málo lety, kdy na každém kroku lidé naráželi na blikající světýlka heren jako v Las Vegas, a srovnáte to s dneškem, kdy namísto heren vznikající stravovací podniky a různé další prospěšné služby… Myslím, že odpověď je nasnadě.

Pokud jde o konkrétní finanční ztrátu, letos jsme například přišli o 13 milionů korun z přerozdělování prostředků z magistrátu za loňský rok. Chceme-li být vstřícným místem k bydlení, nemáme na vybranou.

V Praze dosud připadal jeden videoloterijní terminál na 192 obyvatel, ale třeba ve Spojených státech na 5270 a v Rakousku dokonce na 23000 obyvatel. Myslíte, že se můžeme někdy dostat na takovou úroveň?

Bylo by to krásné, ale rozhodně  to nebude ze dne na den. Jak je ale patrné z předchozího, Praha 2 se v tomto ohledu rozhodně nemá za co stydět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohumil Brejžek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…