Předseda republikánů promlouvá: Kdo po Klausovi? Hůř pracovat už snad nejde

11.04.2012 7:02

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz oslovily mimoparlamentní strany v České republice s dotazy týkajícími se aktuálního dění. Na otázky redakce odpovídá Jiří Dufek, předseda Republikánské strany Čech, Moravy a Slezska.

Předseda republikánů promlouvá: Kdo po Klausovi? Hůř pracovat už snad nejde
Foto: tan
Popisek: Jiří Dufek, předseda Republikánské strany Čech, Moravy a Slezska

Pane předsedo, co říkáte na soudní proces s Vítem Bártou?

Kauza Víta Bárty a celého krachujícího marketingového projektu ABL - VV není pro nás překvapením. Divíme se jen, jak mohlo tolik občanů sednout na lep dalším v dlouhé řadě politických podvodníků a vynést je svými hlasy do parlamentních lavic. Doufáme, že v nejbližších volbách voliči tuto chybu napraví.

Jak v tomto ohledu vnímáte osud Nečasova kabinetu?

Vláda premiéra Nečase, spíše však Miroslava Kalouska, prodlužuje svou agónii. Řeči o předčasných volbách a o tom, že se jich nebojí, jsou rádoby chlapáckými, nikoli však zcela upřímnými výroky. Lidem, kteří jsou v současné době u moci, tato moc velmi chutná a nepodřežou si pod sebou jen tak lehce větev. Na druhou stranu cítí, že hněv podvedených občanů vzrůstá a čím později přijde pád, tím více bude bolet. Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska by rozhodně přivítala předčasné volby, protože současní vládnoucí politici ztratili poslední zbytky důvěry a prokázali, že jsou nejspíš tou nejhorší polistopadovou hrůzovládou.

Jaký máte názor na iniciativy typu Ano 2011 Andreje Babiše či Holešovská výzva?

Díváme se na iniciativy typu Holešovské výzvy s podobnou nedůvěrou, jakou jejich představitelé vyjadřují obecně politickým stranám, aniž by rozlišovali, které strany mají podíl na současném marasmu a které proti němu naopak bojují. Co se týká pana Popelky osobně, nepodporujeme propagátory socialismu s lidskou tváří, ani přátele pana Alexandra Vondry.

Souhlasíte s přímou volbou prezidenta? Kdo by měl nahradit Václava Klause?

Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska podporuje prvky přímé demokracie a tedy i přímou volbu prezidenta. V tomto případě jde ovšem pouze o hru na demokracii. Když nejsou stejné finanční možnosti, nelze hovořit o rovných šancích a podmínkách. Pokud jde o tip, kdo by měl nahradit Václava Klause, myslíme si, že už snad není mnoho těch, kteří by to ještě dokázali dělat hůře.

Hodláte připravit kandidátky v rámci letošních krajských či senátních voleb?

Už od samotného vzniku Senátu (a vlastně i dlouho předtím) pokládáme tuto komoru parlamentu za nadbytečnou a kontraproduktivní. Jde o politické odkladiště a zaopatřovací ústav zároveň. Rovněž nesouhlasíme se současným územně správním rozdělením České republiky. Naším důležitým politickým cílem je zemské zřízení. Přesto se hodláme voleb do krajských zastupitelstev zúčastnit.

Kdo je pro Vás naděje v politice?

Nadějí v politice není v současné době žádná rádoby spasitelská osobnost. Nadějí je vítězství rozumu a obyčejných, ale zato slušných lidí. RSČMS je stranou těchto lidí. Naši členové a příznivci nemají žádné výhody, spíše naopak.

Angažovanost v politice nepovažují za výtah k moci, ale za jeden z posledních zoufalých pokusů dát obsah zprofanovanému slovu demokracie.

Jak je na tom Vaše strana s financováním, přibývá, nebo ubývá peněz?

Naše strana je financována výhradně z členských příspěvků. Z kapes občanů ani tajuplných sponzorů nečerpáme. Naopak přispíváme v rámci svých možností na to, co pokládáme za dobré a smysluplné - například pořadatelstvím sportovně kulturních akcí pro mládež.

Kolik máte členů?

Strana není založena na masivním počtu členů. V současné době se však členská základna spíše rozrůstá. Výrazně se rozšiřuje počet našich příznivců a potenciálních voličů.

Zavedli byste trest smrti?

Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska je pro zavedení trestu smrti u výjimečně závažných a dokonale prokázaných trestných činů. "Vrah zaslouží smrt. Za jeho život nepřijímejte výkupné, musí zemřít." (Numeri 35:31)

Jaké by byly první tři kroky, pokud byste se stal premiérem?

Vím, jak je otázka myšlena, ale odpovím jinak. Mé první kroky by vedly před kamery, kde bych občanům řekl to, co bohužel spousta z nich stále neví:

Premiér, a s ním i jeho ministři, nejsou vládci. Jsou to jen a pouze vysocí úředníci, kteří jsou ve službách občanů. A nebudou-li s nimi občané spokojeni, mohou je ze svých služeb kdykoliv propustit.

Odpovídá vedení mimoparlamentních stran:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …