Přišlo vyúčtování. 75 tisíc. V Českém Krumlově mají co dělat, aby přežili

07.10.2022 4:44 | Reportáž

Turisté z Asie nejsou, poplatky za energie rostou. Tak popisují současnou neveselou situaci v Českém Krumlově někteří tamější podnikatelé. Místní lidé do centra příliš nechodí. „Abych dal za smažák skoro dvě stovky? Jsem blázen?“ trpce se usmál důchodce. Dozvěděli jsme se například, kolik museli už teď za elektřinu doplácet v místní oblíbené pivnici. Promluvil i Ivan Vyskočil, který nedávno vyrazil do Krumlova na vodu. Řekl, na koho z vládních činitelů si hoteliéři stěžovali.

Přišlo vyúčtování. 75 tisíc. V Českém Krumlově mají co dělat, aby přežili
Foto: Natálie Brožovská
Popisek: Český Krumlov

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Parkoviště, kde bez problémů najdete místo, a ještě si můžete vybrat. Až na výjimky poměrně prázdné ulice a na předzahrádkách ve většině případů jen pár lidí, nebo dokonce nikdo. Tak vypadá Český Krumlov těsně po hlavní sezoně. Chybí především turisté z Asie, na kterých turistický ruch v Krumlově stál dříve asi nejvíc. Někteří podnikatelé už na „zimu“ zavřeli, další omezili provoz jen na určité dny v týdnu, případně upravili otevírací hodiny. Místní, až na výjimky, do centra příliš nechodí. Odrazují je prý především ceny.

Turisté z Číny nejezdí. Podnikatelé omezují provoz

V tuto dobu zní v českokrumlovských ulicích převážně němčina. Češi jsou mezi turisty jen velmi málo, stejně tak návštěvníci z Asie. Ti přitom ještě před covidem tvořili značnou část těch, kteří do Krumlova přijížděli. A to po celý rok. To teď ale nebude a tak, jak nám prozradil Michal Kozák z pivnice nedaleko náměstí, některé podniky už nyní prý kvůli nedostatku turistů „na zimu“, zavřely.

Michal Kozák. Foto (7): Natálie Brožovská

„Hodně jich pozavíralo už teď. A další se budou přidávat. Dříve většina jela do Nového roku. Pak leden, únor využili třeba na rekonstrukce a podobně. Teď ale je – a hlavně bude – turistů méně.  Dříve sem z Asie jezdili celý rok. Ne samozřejmě v takovém míře jako v létě, ale prostě jezdili. Od covidu už to tak není,“ vysvětluje Michal Kozák s tím, že pivnice ale pojede dál. „My zavírat nebudeme. Když řeknu nejhorší scénář, tak bude otevřeno od středy do soboty,“ vysvětlil s tím, že oni mají ale štěstí v tom, že na rozdíl od některých jiných podnikatelů patří mezi jejich stálé klienty i místní.

To, že turisté z Asie, především z Číny, ze které jezdili nejvíc, ve městě chybí, potvrzuje například Marie Štěpánková, která pracuje v obchodě s kosmetikou, kořením a dalšími věcmi nedaleko náměstí.

„Teď poslední dobou začali jezdit turisté z Koreje. V létě to byli stejně jako vloni spíš Češi. Z Číny vůbec nikdo nejezdí. Ani z Hongkongu, a ti jezdívali hodně. Jsou vidět turisté z Japonska, z Tchaj-wanu… “ zmínila Marie Štěpánková. Dodala, že letošní sezona jí přišla horší než vloni.

Ivan Vyskočil: Mluvil jsem s hoteliéry. Od té doby, co pan Vystrčil vyrazil na Tchaj-wan…

Místní si stěžují, že covid jejich město po turistické stránce naprosto změnil. Herec Ivan Vyskočil si ale prý při své nedávné návštěvě Českého Krumlova vyslechl i jiný možný důvod, proč především turisté z Číny už Krumlov tolik nevyhledávají.

„Krumlov jsme navštívili, když jsme jeli vodu. Mluvil jsem s několika hoteliéry. A ti si stěžovali, že jim v podstatě zmizela čínská klientela. Dříve že to bylo skvělé. Ale od té doby, co si pan Vystrčil vyrazil na Tchaj-wan a prohlásil se za Tchajwance, tak jim prostě tato klientela odpadla. A když jsem se ptal na západní klientelu, tak mi řekli – no, to jsou spíš takoví ti s těmi batůžky a ti raději spí někde po levných privátech nebo v kempech,“ popsal nám Ivan Vyskočil

Ohledně dopadu covidu na turistický ruch v Krumlově, pak říká: „No tak možná že něco odpadlo kvůli covidu, ale my jsme tam byli v době, když už o covidu nebylo ani vidu ani slechu,“ podotkl a pokračoval. „A mimochodem, možná si to ani někteří lidé neuvědomují, ale kdyby třeba volili pana Vystrčila zaměstnanci Škodovky, kterým tedy naprosto zničil prodej automobilů Škoda v Číně, tak si myslím, že pokud by nedopadl tak, že ho ztlučou, tak by ho zajisté nezvolili,“ pokýval Ivan Vyskočil.

Prázdné zahrádky...

Tady zákazníci přišli

Doplatek za elektřinu? 75 tisíc korun….

Další věc, která i podnikatelům v Českém Krumlově samozřejmě zěžuje život, jsou drahé energie. 

„Měli jsem zálohy na 6 tisíc měsíčně a teď se už zvedly na jedenáct tisíc. Od dubna do teď nám přišel nedoplatek zhruba 75 tisíc. Dřív nám naopak spíš vraceli,“ popisuje drsnou realitu Michal Kozák a pokračuje. „Budeme se s tím muset nějak popasovat. Otevírací dobu máme až od tří odpoledne do desíti večer, abychom tady zbytečně nesvítili celý den. Stejně sem chodí lidi spíš večer,“ vysvětlil s tím, že zatím nechtějí ani příliš zdražovat.

„Něco málo jsme zdražit museli, ale to je tak o dvě tři koruny na pivě. Jídlo jsme taky zdražili jen o pár korun. Lidé to respektují. Myslím, že i tak tady máme ceny oproti jiným nižší,“ vysvětluje Michal Kozák.

Zatímco provozovatelé obchodů vnímají letošní sezonu jako horší než loňskou, podnikatelé v pohostinství to vidí spíše naopak.

„Myslím, že letošní sezona byla lepší než ta minulá. I teď lidi chodí, ačkoliv samozřejmě ne tolik jako v létě. Ale zrovna tady máme skupinu,“ ukazuje na hosty z Asie. Jinak ale i on potvrzuje, že právě z Asie jezdí stále velmi málo lidí. „Jsou tady spíš Češi, Němci…“ krčí ramenyFilip Bloch, provozovatel krčmy, kde si můžete dát i staročeskou kuchyni,.

Asijští turisté, kteří do Českého Krumlova přeci jen zamířili

Hostinští prý zatím s energiemi problémy nemají. „Zálohy na energie nám zatím nezvyšovali. Máme zafixované ceny. Vyúčtování ještě nepřišlo, tak uvidíme. Asi je větší problém, když se ten barák vytápí v zimě. Ale zase, když tady není tolik turistů, tak to člověk otevře třeba jen na pár hodin, nebo klidně zavře, takže ten problém také tak velký není,“ míní Filip Bloch.

Do centra na pivo, za kulturou.  Ale jídlo? Smažák a hranolky za 190?

Český Krumlov má už řadu let „nálepku“, že je to město hlavně pro turisty. Mnozí místní už do centra ani moc nechodí.

„Přeci nejsem blázen, abych chodil na smažák pomalu za dvě stovky,“ trpce se usmál starší muž, a dodal: „To mi ho máma udělá raději doma.“ Jméno prozradit nechtěl, sousedi by si ho prý dobírali. „To jsem se jednou někam vyjadřoval do televize a smáli se mi jak dlouho,“ krčil rameny se smíchem důchodce.

Pravdou je, že ani po hlavní sezoně se ceny na jídelních lístcích a tabulích příliš nezměnily. I dnes si tady můžete dát kromě smaženého sýra s přílohou a tatarkou, který vyjde skutečně na některých místech kolem 190 korun, například grilovanou klobásu s chlebem, hořčicí a křenem za 115 korun, nebo třeba španělského ptáčka za 260 korun.

„Občas si zajdeme do města na pivo, víno nebo na procházku se zmrzlinou, někdy na zákusek. Ale spíš, když něco slavíme,“ usmívala se žena, která se představila jako Zdena Křížková.

Místní, které jsme potkali před supermarketem na okraji města, mluvili o tom, že pokud jdou do centra, bývá to spíše za kulturou.

Ulice jsou oproti létu téměř prázdné

Volby vyhrálo ANO, senátorem je Jirsa

K výsledkům voleb se místní lidé příliš vyjadřovat nechtějí. A když už, tak rozhodně neprozradí své jméno. Vyhýbaví byli i k otázce, zda jsou rádi, že by měl po letech starostu Dalibora Cardu vystřídat někdo jiný. „Bůhví, jak to tam nakonec bude. Pořád se prý ještě dohadujou,“ pokrčil rameny muž, kterého jsme oslovili také před supermarketem. Námi oslovení se shodli na tom, že jsou zvědaví, jestli se novému vedení města podaří Krumlov zase trochu víc „přiblížit“ místním lidem, kteří mají pocit, že centrum města už patří více turistům než jim.

Komunální volby v Krumlově vyhrálo ANO. Ve 23členném zastupitelstvu získalo 5 mandátů. Například ODS získalo mandáty dva. Do zastupitelstva se dostalo všech jedenáct kandidujících stran.  Zajímavostí je, že nové zastupitelstvo bude zcela mužské. Ani jedna z kandidujících žen neuspěla. Senátorské křeslo pak opět obhájil Tomáš Jirsa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…