Prostitutky z TOP 09, Bakala, OKD, sprostá krádež, mafie. Schwarzenbergu a Kalousku, raději to nečtěte. Zákulisní hráč Tomáš Hrdlička otevřeně promluvil

31.08.2015 7:31

ROZHOVOR Podnikatel a vlivný exčlen ODS Tomáš Hrdlička míní, že politický systém v naší zemi rozbila hlavně média. Ti, kteří dříve manipulovali miliony čtenářů, se dnes diví, že tak činí Babišova média. Přitom dříve média nahrávala skupině okolo takzvané pravdy a lásky a TOP 09. Mlčela například k privatizaci OKD Schwarzenbergovým přítelem Bakalou. Takzvané elity dle něho pohrdají obyčejnými lidmi. A v čem se prý TOP 09 chová jako prostitutka? A co říká na ČSSD, lidovce, ODS či Miloše Zemana?

Prostitutky z TOP 09, Bakala, OKD, sprostá krádež, mafie. Schwarzenbergu a Kalousku, raději to nečtěte. Zákulisní hráč Tomáš Hrdlička otevřeně promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hrdlička v Parlamentních Listech

Co říkáte konstelaci na naší politické scéně, která vznikla po posledních sněmovních volbách, kdy de facto zvítězilo ANO, a ODS byla marginalizována? Václav Klaus to označil za změnu politického režimu...

To je pouze výsledek letité destrukce standardního politického systému. Na zničení toho systému nese nepochybně každý z nás svůj díl viny, ale největším viníkem tohoto stavu jsou média. S absolutním pobavením dnes registruji rozhořčené hlasy takzvaných novinářských lídrů té doby nedávno minulé; abych mluvil konkrétně, například bývalého šéfredaktora MF Dnes pana Čásenského, bývalého šéfredaktora Lidových novin pana Balšínka, bývalého šéfredaktora téměř čehokoli pana Šafra (byl kupříkladu šéfredaktorem MF Dnes, Lidových novin, Reflexu, Blesku – pozn.red.), pana Kmenty, kterému zaplať Pánbůh pro jeho živobytí zbyl ještě aspoň Mrázek a Krejčíř, i když to téma bylo taky už několikrát přežvýkané. Právě tihle a ještě další se stali prvními padlými této jejich destrukce. Výsledek jejich práce odpovídá staletími ověřenému rčení, že revoluce požírá své děti. V minulosti ovlivňovali miliony čtenářů, ale dnes píší do obskurních internetových serverů „Kůň a pes“ a jejich názor nezajímá vůbec nikoho.

Co to znamená „Kůň a pes“?

To znamená, že si je osedlá, kdo chce, a za buřta si sednou, lehnou na záda a udělají cokoli. Přestože mohou mít a mnohokrát dnes mají pravdu, tak dle mého názoru nemají právo kritizovat současnou situaci, protože v jejich světě a jejich systému to fungovalo úplně stejně jako teď. Pouze si místo Babiše dosaďte jména Čásenský, Kalenský, Balšínek, Šafr. Jim vadí, že nediktují oni, ale někdo jiný. Ale tehdy dělali úplně to samé. Ovlivňovali veřejné mínění podle svých zájmů. Nedělali žurnalistiku ve smyslu objektivního popisu situace a vztahů, ale vytvářeli svět dle svých představ a manipulovali. Proč se diví, že v Babišových novinách, které si koupil za své peníze, o něm nepíšou špatně? Já bych také za své peníze nechtěl, aby o mně v mém podniku moji zaměstnanci mluvili blbě. Oni navíc byli zaměstnanci, ale osobovali si právo vlastníků. Babiš to aspoň dělá za své, oni to dělali za cizí.

A na čí straně tedy dle vás stáli?

Anketa

Kdo je podle Vás skutečným vládcem Prahy?

hlasovalo: 1297 lidí
Nikdy jsem neviděl, že by novináři z Hospodářských novin a z Respektu, kteří se vydávali za hlas morálních autorit národa, přišli za Karlem Schwarzenbergem a zeptali se: „Pane Schwarzenbergu, co říkáte na současné kroky vašeho přítele, obchodního partnera a sponzora TOP 09, pana Zdeňka Bakaly?“ Popravdě mě nezajímá názor pana Schwarzenberga na Burundi. Ale tohle ohledně pana Bakaly by mě zrovna zajímalo. Oni se ale nezeptají. Pak se ale ptám, komu ty noviny patří. A nepatří náhodou panu Bakalovi? Kde si dnes osobuje pan Kalousek právo farizejsky kritizovat privatizaci OKD do rukou přítele jeho přítele (Bakala je přítelem Schwarzenberga a ten zase Kalouska – pozn.red.). Kritizuje Sobotku. Tomu bylo 32 let a byl v první exekutivní funkci jako ministr financí.

A já se ptám, jaká koaliční vláda o té privatizaci OKD rozhodovala? Nebyla to náhodou koaliční vláda s účastí tehdejší KDU-ČSL, strany Miroslava Kalouska, kde on byl ve vedení? Současně byl Kalousek předsedou sněmovního Rozpočtového výboru, který se tou privatizací přece musel zabývat. A nebyl tam náhodou střet zájmů? „Přítel přítele“, to zní skoro mafiánsky. Nevšiml jsem si, že by se někdo z Hospodářských novin či Respektu zeptal: „Miroslave Kalousku, co říkáte tomu, že i vy máte podíl na privatizaci OKD? Privatizaci přítele vašeho přítele? Jak si vůbec troufáte to kritizovat?“ Toho jsem si nevšiml.

Takže pánové v uvozovkách „pravdy a lásky“, hlásné trouby morálky, už mlčte. A nebo sepište zase nějakou petici. A pak je jen otázkou krátkého času, kdy občané sepíšou a podepíšou petici směřovanou vám a ta bude mít nadpis: „Neděkujeme a rychle odejděte.“ Budou to ti občané, jejichž hlasem tak arogantně opovrhujete. V mém vnímání světa má profesor stejnou lidskou hodnotu jako matka v domácnosti, důchodce, uklízečka a nebo pekař – tomu se říká demokracie. A rád bych vám, pánové, kteří o sobě říkáte, že jste elita národa, připomněl, že tento národ v historii velmi často zradila jeho elita, a ne ve vašich očích obyčejný občan. Jako příklady z nejbližší doby mohu uvést podepisování souhlasu se vstupem vojsk Varšavské smlouvy, podpis anticharty, podepisování kondolence po atentátu na zatupujícího říšského protektora Heydricha a tak dále.   

Jak vidíte budoucnost TOP 09 Karla Schwarzenberga, když jste naznačoval, že už nemají tolik mediálních přátel?

Říkejme tomu mediální krytí. O tom bych mohl vyprávět hodiny a hodiny. 

Tak jak to s nimi tedy dopadne bez toho mediálního krytí?

No, dopadne to s nimi blbě. Ale to o čem jsem tady hovořil, je do jisté míry podobné tomu, jak se psalo o takzvaných solárních baronech.

Jak to?

Popišme si, kdo je tou „odpudivou“ postavou solárního barona. Je to člověk, který využil zákonných mantinelů v České republice. Ptejme se, kdo je skutečným viníkem boomu podnikání v solární energetice.

Kdo tedy?

Václav Havel, Martin Bursík, ta média, o kterých jsem mluvil. Vzpomeňme, kdo byl hlasem volajícím na poušti, který říkal: „neblázněte, je to neekonomické a neekologické“. To byl přece Václav Klaus. Na protest proti těmto zhůvěřilostem vydal knihu Modrá, nikoli zelená planeta a dělali z něj za to zločince. Já jsem si nevšiml, že by se spolupachatelé tohoto zločinu, který stojí každého obyvatele této země desítky tisíc korun ročně, káli a řekli, že to udělali z hlouposti. Protože pokud se neomluví, že to udělali z hlouposti, tak si myslím, že za tím byl nějaký sprostý ekonomický zájem okrádat normální lidi, protože každý člověk to platí v účtence za energie. Když dnes Kalousek kritizuje Babiše za biopaliva, tak to neznamená, že nemá pravdu, ale nemá právo to kritizovat, protože on to podpořil taky, stejně jako dotace pro solární energii. Jediní, kteří mají právo to kritizovat, jsou ti, kteří proti tomu vystupovali a byli za to mediálně skandalizováni.  

Stejně tak hraničí s klauniádou, když dnes ODS hovoří o snižování daní, boji proti registračním pokladnám.

Ano?

Já jsem byl tehdy členem ODS a patřil jsem mezi ty, kteří vystupovali proti zvyšování daní a dalším jedovatým lektvarům z chemické laboratoře Miroslava Kalouska, které otrávily voliče ODS. My jsme se kvůli klice, která tehdy podkuřovala Petru Nečasovi, dostali do defenzivy, a ta samá média a ti samí lidé zase neobjektivně manipulovali a pomáhali tomu, že ODS strkala hlavu do oprátky nachystané Kalouskem. Mně dnešní situace TOP 09 a ODS a bývalých zástupců mainstreamových médií, dnes novinářů píšících do obskurních internetových serverů Kůň a pes, připadá jako situace u soudu, kdy matko- a otcovrah se dožaduje mírnějšího trestu, protože se stal sirotkem.

Jak vidíte současnou koalici? Mluví se o tom, že Andrej Babiš se může stát ČSSD a Bohuslavu Sobotkovi tím, čím byl ODS a Petru Nečasovi Miroslav Kalousek. Tedy, že jsme zde máme necharismatického Sobotku a Nečase a charismatického a dravého Babiše a Kalouska, kteří vedli či vedou vládu ke svému prospěchu...

Andrej Babiš může být démon, může být cokoli, ale velmi jasně si uvědomuje, že ve stojatém politickém rybníku České republiky je prvkem novým, tedy cizorodým. Velmi dobře si uvědomuje, že politickým mateřským mlékem Bohuslava Sobotky je skupina Lípa a že Sobotka vždy inklinoval k „pravdě a lásce“. Babiš si uvědomuje, že v našem politickém systému poměrného zastoupení bude vždy potřebovat koaliční partnery. Například není tajemstvím Babišova dobrá komunikace s ministrem zemědělství Jurečkou.

Bohuslav Sobotka mě, co se týče jeho politických kroků, z hlediska politické taktiky docela příjemně překvapil. Oni se učí spolu žít. Co bude po volbách, ukáže až povolební matematika. Mockrát jsme byli svědky toho, že když ODS na pražském magistrátu udělala koalici se sociální demokracií, tak právě ona zmiňovaná média to napadala jako ideovou zradu. Když o dva roky později udělala tu samou koalici TOP 09, tak o tom ta média nemluvila. Já normálně taková slova, která budou následovat, nepoužívám, ale vypůjčím si je ze žargonu toho elegantního pána, noblesního aristokrata Karla Schwarzenberga. Takže dnes, když se v Praze diskutuje o tom, jestli koalice bude fungovat se zelenými, nebo bez zelených, tak já jsem skoro pevně přesvědčen, že TOP 09 jako „placená prostitutka“ – to je to úsloví které rád používá právě Karel Schwarzenberg – může zelené kdykoli zastoupit. Kdykoliv.

Takže čekáte, že TOP 09 podpoří pražskou koalici místo zelených...

Já to nečekám, ale nebyl bych tím překvapen. Byl bych překvapen, kdyby obskurní média typu Kůň a pes, Echo 24, Reportér, Hospodářské noviny, Respekt, ostře odsoudila spolupráci TOP 09 a ANO. Mockrát jsem si v těchto médiích přečetl, jakou odpudivou postavou je prý „rozvědčice Kleslová“. Velmi bych se pobavil, kdybych viděl, jak předseda pražské TOP 09 podepisuje s Radmilou Kleslovou koaliční smlouvu či opoziční smlouvu o tiché podpoře. Takže by mě to nepřekvapilo, protože u ODS to TOP 09 kritizovala, ale pak se TOP 09 zachovala po vzoru prostitutky a nedělalo jí problém mít koalici s ČSSD. A média, hlasatelé pravdy, tehdy mlčela.

Co říkáte nové ODS a jejímu restartu?

Smutným mementem pro mě je, že lidé, kteří tehdy ideově stáli po boku Petra Nečase proti nám, kteří jsme protestovali proti zvyšování daní, prosazovali jsme opatrnost před církevními restitucemi a odmítali jsme ustupování Bruselu či registrační pokladny, tak místo věcné argumentace bojovali ve stylu třídního boje proti „agentům imperialismu“, „kmotrům“, „fašistům“ či „nacionalistům“. Je jedno, jak to nazvete, ale vždy je to jen terminus technicus, který využíváte jako nástroj v boji proti politickému oponentovi. Vždy by přece v demokratické straně mělo jít o názorový a argumentační střet, nikoli o nálepkování a házení špíny. Dnes se k ODS nechci vyjadřovat, protože teď ani nemám k čemu. Že ODS změnila ptáka... Co na to mám říct? Slyšíte zaznívat nějaké názory ODS? Já je neslyším. Nevidím žádné výrazné postavy ODS.

Takže fakt nic?

No, možná bych připomenul ty médii tolik vychvalované a čestné a poctivé členy Rady hlavního města vedené Bohuslavem Svobodou a následně Tomáše Hudečkem, který zradil Bohuslava Svobodu. Takže se TOP 09 zachovala jako prostitutka, žargonem Karla Schwarzenberga.

A co s nimi?

Dnes o nich neslyšíte v souvislosti s tím, že by měli nějaký zajímavý názor či něco pozitivního vykonali, ale slyšíte, zda byli obviněni, kdy byli obviněni, kdy budou obžalovaní a zda podali proti své obžalobě protest. Jednotliví členové rady jsou za některé věci ještě stíháni samostatně. Takže to je jediné, o čem slyšíme ve spojení s ODS.  V médiích, kterým říkám Kůň a pes, o tom není ani řádka. Vzpomeňte si, jak tato média psala o soutěži na svoz odpadu v Praze, která byla transparentně vypsaná, kde byli známí i subdodavatelé a kde bylo všechno v pořádku. Soutěž byla přesto zrušena.

Média vedená Čásenským, Balšínkem, psala o „boji proti kmotrům“. Přitom se páchal zločin, kdy každý Pražan, prodělal desítky tisíc z hlediska hodnoty akcií Pražských služeb a navíc pak pět let bez veřejné kontroly zadávali tito „čestní a poctiví“ radní zakázky v hodnotě mnoha miliard bez soutěže, což samo o sobě je podle mě trestným činem. A ti novináři, kteří to tenkrát podporovali, jsou sprostými spolupachateli bez ohledu na to, zda byl za tím nějaký jejich ekonomický zájem, nebo to páchali z obyčejné lidské blbosti. Když se s někým z Prahy bavím, co za posledních pět let vybudovalo vedení Prahy, či začalo budovat, tak mi nikdo neodpoví. A to nezmiňuju to, co rozbili a zničili.

Zmínil jste ministra Jurečku. Co si myslíte o působení lidovců ve vládě?

Lidovci jsou pro mě velmi příjemným překvapením. V každé politické straně jsou různé proudy a názorové střety a vnitřní síla se pozná dle toho, jak jsou schopni si ty věci velmi ostře a otevřeně vyříkat uvnitř a navenek sdílet většinový názor. ODS se tak pseudo-očišťovala, až se fantasticky očistila od voličů. To však nebylo očišťování, nýbrž vnitropolitický boj, který měl za následek očištění od voliče. Lidovci jsou v tomto, přestože to je strana se standardními demokratickými procesy a vnitřní diskusí, rozumnější. V případě ANO je to něco jiného. Tam to má jiná pravidla. Pokud to lidovcům vydrží, tak mají určitě budoucnost.

A uvnitř ANO tedy podle vás neprobíhají standardní demokratické procesy?

Myslím si, že ten, kdo to platí, zakladatel, generální manažer, to velmi dobře řídí. Takže neprobíhají.

Z parlamentních stran nám zbývají ještě Úsvit a komunisté...

K Úsvitu nevím, co říci. To nesleduji. Co se týká komunistů, tam rozumím tomu volání po větší odvaze stranického vedení, protože v rámci obchodování téměř se vším se mohou uobchodovat právě o toho voliče.  

Hodně se psalo o vašich známostech s lidmi okolo Miloše Zemana, panem Mynářem či Nejedlým...

...já jsem se k tomu mockrát vyjadřoval. Pana Mynáře znám velmi okrajově. S Martinem Nejedlým mě pojí letité přátelství, řekl bych i na rodinné úrovni.

Ne, tak já jsem chtěl spíš zeptat, jak hodnotíte prezidenta Zemana. Je teď zhruba uprostřed svého funkčního období.

Můj pohled na svět je jiný než jeho. Na druhou stranu Miloš Zeman je autentický politik. Říká to, co si myslí. Což není v dnešní době úplně běžné. Na rozdíl od jiných není politickým prostitutem, takže zůstává ve svých názorech konstantní. Nesouhlasím s ním v tisíci a jedné věci, ale nikdy jsem u něj nezažil, že by zradil Českou republiku, že by byl vůči komukoli, ať na východ či na západ, ochoten jít za hranu kompromisu, který se jmenuje Česká republika. To je pro mě to nejdůležitější, aby byl loajální naší zemi, to od prezidenta očekávám. Nečekám od českého prezidenta, že se bude ohýbat – navíc dobrovolně a rád – před větším a silnějším, lhostejno, zda přijde zleva, zprava, z východu či západu, severu nebo jihu. Od prezidenta čekám, že bude vždy hájit náš národní zájem. To Miloš Zeman dělá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…