Provázanost státu s velkokapitálem je hrozivá. S ODS máme mnoho společného. To říká předseda Soukromníků

18.01.2016 23:00

ROZHOVOR Pokud chce ODS vládnout bez Babiše, musí hodně pracovat. S ODS bojujeme proti zákonům, které poškozují občany ČR. Podpora velkých firem a korporací ničí malé a střední podnikatele. Středopravicové strany snad už vědí, co způsobují koalice s populisty. Strana Soukromníků zaznamenává příliv nových členů, řekl ParlamentnímListům.cz předseda Petr Bajer.

Provázanost státu s velkokapitálem je hrozivá. S ODS máme mnoho společného. To říká předseda Soukromníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer

Přivítal jste výsledky kongresu ODS. Fialova strana tvrdí, že překonala stagnaci, obrodila se a její ambicí je znovu vládnout. Co si o této ambici myslíte?

Ano, uvítal. V osobě předsedy ODS vidím vzdělaného a slušného člověka, kterého si osobně velmi vážím. Věřím, že chápe nutnost změny stylu jednání strany a nutnost spolupráce s dalšími politickými stranami od středu do prava politického spektra. Do vedení ODS přicházejí nové tváře s dostatkem praktických zkušeností, což velmi vítám. Nevím, nakolik překonala ODS období stagnace. Tomu, zda se tak stalo, napoví další průzkumy preferencí a úplnou pravdu se dozvíme až po sečtení hlasů v dalších volbách. Zatím však registruji přírůstek členské základny Strany soukromníků České republiky. Tam je mnoho bývalých členů právě z ODS. Pokud chce ODS vládnout, a to bez koalice s ANO pana Babiše, má před sebou ještě mnoho práce. Zároveň však musí být úspěšné další středo-pravicové demokratické politické strany, protože bez většiny v Parlamentu ČR se vládnout nedá.

V čem vidíte styčné body mezi dnešní ODS a Stranou soukromníků?

Například v boji proti přijímání všech zákonů a nařízením současné agro-levicové vlády, dopadajícím na všechny aktivní obyvatele naší země. Vláda se jimi snaží ve stále větší míře zasahovat do života občanů, anebo regulovat podnikání v ČR. Máme za to, že přílišná regulace je škodlivá pro ekonomiku státu, zakládá podhoubí pro korupci a na rozdíl od proklamovaného narovnání trhu způsobuje efekt opačný. Tyto zákony dopadají především principem kolektivní viny na ty poctivé a zákony dodržující občany. Nepoctiví, kteří je budou obcházet, budou při svém působení na trhu levnější a pružnější a tím mnohé, zákony dodržující podnikatele, zlikvidují. Důsledkem jsou nezvratné škody v podnikatelském sektoru, přijímání stále nových státních zaměstnanců. Nefunkčnost státní správy, která stále narůstá, nedůsledné trestání odhalených daňových přestupků je motorem pro šedou ekonomiku. Důsledným používáním prostředků, které stát již nyní má, je možné proti šedé ekonomice bojovat. Odmítáme přenášení zodpovědnosti státu na podnikatele např. formou EET, kontrolních hlášení DPH atd. Styčných bodů máme s ODS mnoho.

Jak nahlížíte na provázanost státu s velkokapitálem – konkrétně jde jak známo o pana Babiše. I v tom se s ODS shodujete?

Úplně. Provázanost státu s velkokapitálem je naprosto zřejmá, stejně jako obrovský střet zájmů, ve kterém je například pan ministr Andrej Babiš. Výsledkem je podpora velkých firem a korporací na straně jedné a tlak na zničení konkurence, v podání malých a středních podnikatelů, na straně druhé. Před několika lety by každý ministr v tomto střetu zájmů musel odstoupit. Vždyť jeho firmy již čerpají na dotacích více, než do rozpočtu odvádějí. To, jestli je to díky schopným zaměstnancům jeho firem, nebo je to proto, že sedí právě na ministerstvu financí - musí posoudit až volič sám.

Voláte po jednotě pravicových stran. Máte obavy z toho, že nakonec po volbách v roce 2017 třeba TOP 09 tuto jednotu poruší? Koneckonců, třeba KDU-ČSL, která si hraje na pravý střed - tak po minulých volbách bez problémů učinila...

Samozřejmě mám obrovské obavy. Doufám však, že se středo-pravicové strany již poučily z toho, co způsobily různé opoziční smlouvy, koalice s populisty nebo s přeběhlíky. Doufám, že stejnou chybu již neudělají. Mohla by být jejich poslední. Přinejmenším by to byla poslední kapka pro pravicového voliče, který by k volbám již nikdy nepřišel. Důkazem toho je ostatně příliv nových členů do SsČR. Oni již prostě nevěří stranám, kterých byli členy či je volili. A to i navzdory tomu, že tyto strany se snaží k těmto voličům chovat nyní lépe a nabízejí jim v podstatě totéž co SsČR, která je však hájila vždy a nikdy nešla proti svému programu.

Nedávno jste se spojili se Svobodnými – zatím pro spolupráci v letošních krajských volbách. Jak si představujete konkrétně další integraci pravice v ČR?
 
Doufám, že toto spojení bude úspěšné a bude se dále rozvíjet. Jsem přesvědčený, že ukáže cestu dalším politickým stranám, kterým nezáleží pouze na procentech té které strany, ale na úspěchu všech aktivních občanů ČR a na úspěch pravice jako takové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…