Putin jí ruinuje zemi, zato s Gretou si rozumí. Ruská ekoaktivistka, kterou vyznamenal Biden

18.07.2021 17:02 | Rozhovor

ROZHOVOR Obdiv k Vladimiru Putinovi vychází z toho, že mnoho lidí dává rovnítko mezi lásku k Putinovi a lásku k vlasti, což je ale úplný nesmysl. Další roli hraje jeho propaganda, za kterou se utrácejí obrovské peníze. Vymývá tak mozky lidem po celém světě. To nám řekla ekologická aktivistka Jevgenija Čiriková. V Rusku jí chtěli kvůli aktivismu vzít dvě její děti.

Putin jí ruinuje zemi, zato s Gretou si rozumí. Ruská ekoaktivistka, kterou vyznamenal Biden
Foto: Archiv JC
Popisek: Ruská ekologická aktivistka Jevgenije Čiriková

Jak vlastně vnímáte pandemii koronaviru?

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
Vážně. Krize spojená s pandemií mi vlastně rozdělila život na dvě etapy. Do koronakrize a během ní. S manželem a dětmi jsme se přestěhovali na vesnici a dost se báli onemocnět. Koupili jsme starý vesnický domek v Estonsku u moře a nyní ho rekonstruujeme. Nicméně osud si nikdo nenalinkuje, takže jsme všichni onemocněli v ještě nedokončeném domku. Doufám, že už neonemocníme. U mě měla nemoc tak těžký průběh, že jsem málem psala závěť.

I tak si myslím, že jsme šťastlivci, protože za pandemie mnoho lidí zemřelo. Pochovala jsem tetu a kamaráda, sedmapadesátiletého ekologického aktivistu Jevgenije Usova. On byl prvním, od něhož jsem se dozvěděla o problematičnosti projektu Nord Stream 2, proti němuž jsme organizovali kampaň.

O ruských vakcínách se často hovoří jako o měkkém nástroji vlivu režimu Vladimira Putina. Co vy na to?

Je složité o tom takto soudit. Bohužel nemám žádné hlubší informace či patřičné statistiky. Po úmrtí tety jsme měli strach. Máma i táta, kteří zůstali v Moskvě, byli očkováni a jsou živí a zdraví. Samozřejmě nevěřím, že ruské vakcíny jsou těmi nejlepšími na světě. Ostatně nedůvěřuji ničemu, co pochází od Putinova režimu.

Nicméně ještě za časů SSSR se muselo Rusko vypořádat s mnohými epidemiemi a docela se mu to dařilo, takže věřím, že je tam dodnes mnoho odborníků, kteří s tím umějí bojovat. A to, že Putin využije všeho, aby podržel svůj režim, je také zřejmé. Čekat od něj něco jiného nelze.

Lze přemýšlet o epidemii covidu-19 i jako o obranné reakci matky Přírody?

To je vlastně filozofická otázka. Lidstvo se opravdu k přírodě chová velmi špatně a vlastně jde o sebevražednou cestu. A nejde jen o problémy s pandemií, ale třeba i o globální oteplování. To jde také na vrub lidstva a má třeba souvislost se zmíněným plynovodem Nord Stream 2. Ten projekt doprovázejí politické, ekologické i společenské problémy. Německá politická garnitura ho přesto nechce zastavit.

Současná pandemie je tedy dalším ze signálů od matky Přírody, abychom její rabování zastavili. Všichni máme možnost přehodnotit vlastní životní priority. A určité trendy v tomto ohledu už existují. Lidé se stěhují z chaosu velkoměsta na vesnice a pracují po internetu. Dnešní chování lidstva jinak připomíná jízdu v utrženém výtahu, která nejspíš skončí smrtí.

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí
Jsem optimistka, proto až zvítězíme v boji s pandemií, tak bychom se měli začít mnohem citlivěji chovat k přírodě. Ohledně těžby nerostného bohatství a tak dále. Doufám, že během pandemie si mnoho lidí uvědomilo, co je důležité, a co ne.

Cestoval jsem po Rusku, a většina tamních obyvatel nemá moc hezký vztah k přírodě. Všude páchne nafta a všude se povalují odpadky...

Problém je v tom, že v Rusku byl po pádu sovětského totalitního režimu bohužel zaveden kapitalismus nejhrubšího zrna. I kapitalismy jsou různé. V západní a střední Evropě existují kapitalistické systémy s lidskou tváří, abych to nějak pojmenovala. Rusko ovládají mafiánské struktury, které bez jakýchkoliv omezení vysávají jeho přírodní zdroje. Země je to sice obrovská, ale obyvatelstvo je soustředěno ve zhruba patnácti městech. Tam se nicméně neustále staví a ubývá životního prostoru, což s sebou nese další problémy, například potíže s likvidací odpadu. A je třeba říci, že ekologické smýšlení u obyčejných lidí je daleko hlubší než u vládních představitelů. Občas mi připadá, že ti nevědí, co slovo ekologie znamená. I proto jsme vytvořili nezávislý ekologický portál, kde se domlouvají aktivisté z celého Ruska.

Nicméně v Rusku je, co se týče ekologie, situace opravdu složitá. Po anexi Krymu prochází Rusko ekonomickou krizí a lidé se starají hlavně o to, jak nasytit vlastní děti a přežít.

Když srovnáte bývalý Sovětský svaz a dnešní Ruskou federaci, jak se změnila situace právě v oblasti ekologie a lidských práv?

Když člověk hodnotí SSSR, měl by to dělat po časových etapách. Svaz byl jiný ve třicátých a sedmdesátých letech. Jiný za Stalina, a za Brežněva. Co se týče svobody projevu či lidských práv, tak to bylo pořád špatné, hodně špatné. Ke konci svazu se začali ozývat disidenti. Kdybych to srovnávala se současností, tak se díky internetu lidem dostal do rukou obrovský kanál pro svobodu slova. Nicméně srovnání Ruska se státy, které se spojily v Evropské unii, by dopadlo velmi špatně. A proto tolik aktivistů žije mimo Rusko.

Kdykoliv můžete kritizovat prezidenta Zemana a třeba mu i nadávat. S Putinem v Rusku by to pro vás mohlo skončit vězením. Známe kauzu Alexeje Navalného a další.

Někteří kritici srovnávají Vladimira Putina s Ivanem IV. Hrozným. Podle mě je to přitažené za vlasy...

Od šestnáctého století se toho opravdu hodně změnilo. Samozřejmě že je v Rusku mnohem lépe než za časů Ivana Hrozného. Tehdy se třásli strachy skoro všichni. Jeho opričnici koho chytli, tomu uřízli nos, ucho nebo ruku.

A co si tedy myslíte o Putinovi?

Jeho politika moc nepřeje rozvoji Ruska a dobrým vztahům s ostatními zeměmi. Ekonomické zdroje země se utrácejí za věci, jako je propaganda anebo podpora různých nacionalistů či populistů ve světě. Z jedné strany podporuje ultrapravičáky a z druhé ultralevičáky, takže extremisty z obou okrajů politického spektra. Jde o starou kágébáckou praktiku rozhádat všechny mezi sebou.

To všechno Rusko samozřejmě ochuzuje. Obviňuji Putina z toho, že už dnes ruinuje budoucnost mé země. Ostatně je to bývalý rozvědčík, a víme, co byla KGB zač. Tahle organizace přinesla mé zemi, ale i dalším, mnoho bolesti. Vlastně to byla teroristická struktura.

Například český prezident Miloš Zeman považuje Putina za přítele...

Lidé, co obdivují Putina, mě udivují. Ten obdiv Putina vychází z toho, že mnoho lidí dává rovnítko mezi lásku k Putinovi a lásku k vlasti, což je ale úplný nesmysl. Další roli hraje jeho propaganda, za kterou se utrácejí obrovské peníze. Vymývá tak mozky lidem po celém světě. Neznám nikoho z Evropské unie, kdo by se přestěhoval do Ruska, ale znám nespočet lidí, kteří udělali opak.

Ostatně ho uznával třeba již zesnulý spisovatel Alexandr Solženicyn a uznává ho nyní například režisér Nikita Michalkov...

Putinův obraz je vlastně psychologicky moc hezký. Sportovec, táta, vlastenec a tak dále. Nicméně tento obraz je falešný. Je to velmi agresivní a ulhaný jedinec. Osobně si vážím politiků, jako třeba Barack Obama či Joe Biden.

Několikrát jste se s Bidenem osobně setkala a dostala od něj v roce 2013 americké státní vyznamenání „za odvahu“. Jaké byly vaše první pocity?

On byl tenkrát viceprezidentem, a to víte, že jsem z toho měla obrovskou radost. Biden je velmi charismatický muž. Choval se ke mně jako k dceři. Prostě jde o politika, s nímž máte pocit, že se společně znáte již řadu let. A to se nedá naučit. Sláva Bohu, že nahradil v Bílém domě Trumpa.

Ve světovém ekologickém hnutí se objevila nová mladá tvář. Švédka Greta Thunbergová. Někteří míní, že by se děti neměly plést do politiky, jiní naopak oceňují její aktivismus a vítají podobné hlasy. Co vy?

Nejdříve chci říct, že Greta našla novou možnost, jak ventilovat staré problémy. Hovořila jazykem mladé dívky či rozzlobeného týnejdžra. Je to dítě! Nicméně za to, že přitáhla pozornost k tématům, jako je změna klimatu, je jí třeba zatleskat. To je skvělé. Štvou mě lidé, kteří se jí posmívají za to, že jen papouškuje názory někoho, kdo jí stojí za zády. Není to pravda. Jde o její upřímné zděšení nad stavem zeměkoule a lidstva. Hovoří srdcem. Ona nám pomohla rozšířit petici proti Nord Streamu 2. Smýšlím o ní mateřsky a strašně jí fandím.

V roce 2006 jste začala organizovat ochránce Chimkinského lesa, kudy měla vést dálnice z Moskvy do Petrohradu. Myslím, že vám kvůli tomu chtěly sociální pracovnice odebrat děti. Co se přesně stalo?

Byla to dost dramatická situace. Bojovali jsme za Chimkinský les. Ostatně jsme předložili snad jedenáct možností, kudy jinudy lze vést tuto dálnici. Tehdy byl prezidentem Dmitrij Medveděv. Druhý den k nám domů přišli lidé z oddělení boje proti extremismu. Obvinili mě, že se o své děti nestarám, že nemají co jíst. Bylo to velmi podlé jednání. Neotevřela jsem jim. Zveřejnila jsem o tom video a mnoho lidí mi vyjádřilo podporu. Kdyby to dopadlo špatně, tak by mi vzali děti a mě strčili za mříže. Nicméně jsem se obrátila na prokuraturu s vysvětlením. Citovala jsem v něm zápis zjištění místní policie, že se o své dvě děti starám skvěle a jsem dobrá máma. A to byl konec celého dramatu.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…