Radek John: Vláda škodí a musí skončit. Nic jiného mě nezajímá

27.02.2013 16:34

ROZHOVOR Radka Johna, bývalého předsedu Věcí veřejných, jsme zastihli v horečných přípravách, protože v úterý 5. března odstartuje na TV Barrandov jeho nový pořad „Bez cenzury“. Našel si ale chvilku, aby pro čtenáře Parlamentnilisty.cz okomentoval některé fragmenty současného politického dění.

Radek John: Vláda škodí a musí skončit. Nic jiného mě nezajímá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský odjel na pozvání Vatikánu na zdvořilostní návštěvu. Přestože, jak říká, nebyl na něj činěn žádný nátlak a šlo o návštěvu čistě zdvořilostní, jak tuto cestu vnímáte ve chvíli,  kdy je to právě Ústavní soud, který má rozhodnout o zákoně, co řeší náhrady církvím?  

To je skutečně poněkud zvláštní, k tomu lze opravdu těžko něco dodat. Je to prostě podivné.

Preference TOP 09 jdou nahoru, ODS se výrazně propadá, přestože právě ministři TOP 09 má ve vládě klíčové ministry – sociální resort, zdravotnický, finanční…   Jak si to vysvětlujete?

Ale to je ještě důsledek prezidentské volební kampaně Karla Schwarzenberga. Až se to zklidní a lidé si uvědomí, kolik toho TOP 09 napáchala, ať už jde o sociální Drábkovy takzvané reformy, ať už jde o změny ve zdravotnictví, nebo daňová zvýšení, tak ty preference opět poklesnou. Jsem přesvědčen, že jsou to stále ještě dozvuky prezidentské kampaně.

Od prezidentské volby ale uplynul už měsíc, netrvají ty dozvuky nějak dlouho?

Nezapomeňte, že na zvýšení Schwarzenbergovy popularity byly vrženy desítky miliony korun, které se samozřejmě musely někde projevit. Ta kampaň byla skutečně okázalá. Až opět nastoupí realita, myslím, že to nadšení výrazně opadne.

V poslední době se objevuje v kuloárech, dokonce sněmovních, že by Miloš Zeman měl po svém nástupu do prezidentského úřadu Nečasovu vládu shodit. Co myslíte, že by bylo lepší pro tuto zem, pro tento národ?

Myslím, že shození vlády je naprostá priorita, takže jakkoliv, jakýmkoli způsobem, by se to podařilo udělat, je to lepší pro národ.

Pro Věci veřejné by to ale nejspíš moc výhodné nebylo. Lze předpokládat, že vaše strana nyní potřebuje čas, aby ukázala, kde vlastně stojí…

Víte, ale já neodlišuji Věci veřejné od národa.  Ta vláda spáchala věci, které opravdu ublížily České republice, zkomplikovaly život většině lidí, takže musí skončit.

Čím dříve nebude vláda moci pokračovat ve své „hospodářské“ politice, tím lépe. Její odchod je naprostou prioritou a je mi docela jedno, koho z politiků se dotkne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…