Rána Nečasovi: Starosta ukazuje na nátlak a likvidaci oponentů v ODS

04.03.2013 9:19

ROZHOVOR Po jedenácti letech ve straně to je hezké poděkování, říká předseda sdružení na Praze 4 a zároveň starosta Pavel Caldr. Výkonná rada ODS totiž ve čtvrtek zrušila tři oblastní sdružení – Prahu-západ, Prahu 12 a Prahu 4. V té poslední si stěžovala na nábory „černých duší“, především v místním sdružení v Nuslích, v jehož čele stál podnikatel Ondřej Palounek. Podle Caldra jde akorát o mocenský boj.

Rána Nečasovi: Starosta ukazuje na nátlak a likvidaci oponentů v ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda představila nové emisní plakety, schválila misi vojáků do Mali a přislíbila již žádné daňové úpravy do konce svého volebního období

Co říkáte na argumenty vedení ODS, proč bylo oblastní sdružení na Praze 4 zrušeno?

Je potřeba si říct dvě roviny, a to tak, že jedna je ta, kterou říká vedení strany, což jsou údajné nábory černých duší. Já jsem jasně deklaroval ze systému ODS, do kterého má přístup předseda strany i předseda regionu, jaký byl vývoj lidí na Praze 4. Zjistili by, že za poslední rok jsme nabrali 17 lidí, což při skoro 500členné základně je celkem standardní stav. Také by zjistili, že proběhlo pár přestupů, například u lidí, kteří byli dlouhodobě nespokojení v některých místních sdruženích a i z důvodu, že bydlí v Nuslích, přestoupili do Nuslí.

Je fakt, že končí období vedení oblasti na přelomu března a dubna, takže se skoro domnívám, že šlo o to, aby bylo stávajícímu vedení zamezeno, aby mu byl potvrzený mandát. To si začínám čím dál víc myslet.

Myslíte si, že je za tím spíše nějaký mocenský boj než to, co tvrdí vedení?

U Prahy 4 jsem o tom naprosto přesvědčený, protože jestli měl někdo problém s tím, že se udělá nějaká změna v Nuslích, tak na to měl tzv. smírčí výbory, aby to řešily. Zrovna tak mohl vzít telefon nebo napsat e-mail a říct: „Mně se nelíbí, co se děje ve sdružení v Nuslích.“ A já bych se tím zabýval. Bohužel žádný takový e-mail nebo telefon jsem nedostal. Já tady nejsem kádrovák, který bude ve chvíli, kdy se něco změní v místním sdružení, sám činit kroky a ptát se: „Hele a jste spokojení s tím, co se udělalo v Nuslích nebo tam či onde?“ Když se mi něco nelíbí, tak jsme v demokratickém systému přece zvyklí, že se ozveme a že si stěžujeme na místech, která jsou k tomu určená. A to se nestalo.

Měli jste nějakou možnost se k tomu předem vyjádřit, nebo šlo o blesk z čistého nebe?

To je pro mě asi největší rána za mých jedenáct let v ODS, kdy o nás bez nás řekli, že jsme něco udělali, nastal soud a soud rozhodl o trestu smrti bez možnosti odvolání, za naší nepřítomnosti. A teď už jen to rozhodnutí vykonat. Považoval bych aspoň za slušnost, kdyby někdo z vedení sdružení byl na tu výkonnou radu pozván.

Jak to teď vypadá v řadách vašeho sdružení?

Musím říct, že začínají sílit názory, že už do ODS znova nevstoupí. Bohužel jsou to lidi, kteří tady ODS zakládali. Poté co někdo udělá takový krok, odmítají, i kdyby se cokoliv změnilo, do té ODS vstoupit. Říkají, že takhle jsme před rokem 1989, a ne v demokratické straně, kde se po věcné diskusi teprve dělají kroky.

Když se to tak vezme, vedení mělo problém s místním sdružením v Nuslích, ale zrušeno bylo celé oblastní sdružení. Jak k tomu přijdou ti, kterých se ani kritika netýkala?

Ano, vnímal jsem, že kolem Nuslí byla nějaká diskuse. Pokud už teda chtěli toto udělat, aniž by nám cokoliv řekli, tak měli přistoupit k Nuslím. Po jedenácti letech ve straně, kdy pro ni člověk dýchá a pracuje pomalu 24 hodin denně, si člověk říká: To je hezký poděkování vedení strany za to, že ti lidé takto pracují.

Zvažujete nějaké právní kroky, jak píšete v tiskovém prohlášení?

Určitě jsme se o tom už bavili. Hodláme se obrátit na smírčí výbor, protože se odkazujeme na jeho usnesení, které říká, že návrh na odebrání licence může učinit pouze oblastní sdružení. Což se samozřejmě nestalo. Také se hodláme opřít o to, že v usnesení výkonné rády není jediná výtka. Usnesení pouze říká, že je potřeba, aby členy ODS byli pracovití, slušní a úspěšní lidé, kteří prošli testem voleb. Což při vší úctě moje osoba je, protože jsem mandát obhájil. Trochu se domnívám, že vedení ODS bude tlačit na členy smírčích výborů, aby je podrželi. Naprosto veřejně říkám a stojím si za tím, že bude činěn nátlak, protože si neumím představit, co by se stalo, kdyby smírčí výbor rozhodl, že výkonná rada nečinila v souladu se stanovami. Ale i tak jsme připraveni jít cestou soudu.

Myslíte, že by ODS prospělo, kdyby se v dubnu uspořádal mimořádný kongres, kde by se sestavil nový program?

Myslím, že to je všechno odveta a mocenský boj, protože Praha 4 byla jedna z prvních, která začala po prohraných prezidentských volbách kritizovat a říkat: A dost, ODS musí začít něco dělat. A tím se podle mě spustil ten boj. Dneska to trefilo tři oblasti v Praze, zítra to může trefit další oblasti jinde. Když už jsme prali prádlo na Praze-západ, tak s tím rovnou spláchneme i Prahu 4 a Prahu 12, aspoň si tím vyřešíme vnitrostranické oponenty.

Ona i Praha 10 nedávno sestavila seznam bodů, ve kterých podle ní ODS porušuje své sliby (např. odklon od prosazování nízkých a jednoduchých daní). Napadá vás také nějaký?

Naše vláda se snaží udržet u moci za každou cenu. Pro nás je už myslím ta situace neudržitelná. Já chápu, že se musí dělat úsporná opatření, aby se začal ten dluh snižovat. Ale ne na úkor toho, že lidi nebudou mít pomalu co jíst. S tím souhlasím, že jsme se odklonili od pravicové politiky. Děláme všechny kroky, které si ministr Kalousek vymyslí, přijmeme je za své a hlasujeme pro ně bez hlavy a bez rozumu. Když se dneska podívám, tak TOPce, přestože ministr financí dělá bolestivá opatření, rostou hlasy, a ODS ne. Vedení strany volá po sjednocování, po tom, že bychom se měli stmelit, protože nás voliči opouští. A stmelují nás tak, že nás vyhazují?

Uvítal byste, kdyby byl až podzimní kongres ODS, ale byl by volební?

Já teď nechci spekulovat. Já vlastně dneska řeším to, co bude za měsíc, za dva. A musím se přiznat, že se věnuji Praze 4 víc než celostátní politice. Zatím nevím, co bude a co nebude. My se budeme bránit a uvidíme, jak to dopadne. Může se stát, že na Praze 4 budou jeden, dva členové ODS. Kolegové říkají, že pokud se nezvrátí situace a nevrátí se licence lidem, kteří nikdy nic neudělali, tak důsledky budou takové to: ODS na Praze 4 prakticky nebude. A skoro bych řekl, že se moc těším, až budou volby na podzim 2014, jak ODS na Praze 4 uspěje. Udělám všechno pro to, aby občané byli spokojení, ale určitě nebudu mít důvod hájit ODS, když v ní nebudu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…