Rázný pravičák by vzal moc z rukou politikům. Lidé už jich prý mají plné zuby

10.09.2013 20:41

ROZHOVOR Absolutní moc korumpuje. Proto musíme vzít moc politikům a vrátit ji lidem, kteří si mají o svých penězích rozhodovat sami. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl Vít Jedlička, lídr Královéhradeckého kraje za Stranu svobodných občanů. Řeč byla také o úpadku ODS a sporu o předvolební heslo.

Rázný pravičák by vzal moc z rukou politikům. Lidé už jich prý mají plné zuby
Foto: hk.svobodni.cz
Popisek: Vít Jedlička

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Jak vidíte šance Strany svobodných občanů v příštích volbách? Pomohly vám krize v posledních měsících ve vládě?

Určitě nám pomohly, protože lidé skutečně mají plné zuby toho, co se děje, a tuší, že je potřeba zásadní změna. Valná část populace tápe, ale snažíme se jim představit naši vizi, která je komplexní a vychází z dlouhodobě osvědčené politiky, což ostatní strany nenabízejí. Jinak šance vidím velmi pozitivně. Fortuna, která si dělá nejpečlivější průzkumy veřejného mínění, pravidelně snižuje kurz na to, že Svobodní vstoupí do Parlamentu.

Jak se chcete ve volbách dostat na kobylku větším politickým stranám? Jak je chcete porazit?

Nám se to už trochu daří, vlastně využíváme částečně kampaň ODS, protože si zvolili heslo Volíme pravici a internetová doména (volimpravici.cz) s tímto názvem je naše. To nám nahrálo a je vidět, že ODS je v úpadku po všech stranách, včetně marketingu.

Jak to tedy s doménou bylo? Byla to taktika Svobodných mít tuto doménu, nebo šlo o náhodu?

My jsme o tom nevěděli, já jsem doménu dostal jako dárek k narozeninám. V den mých narozenin mi náš příznivec oznámil, že je jejím majitelem a dává ji k dispozici. Stačilo jen přesměrovat web. Máme v plánu na doméně vysvětlit voličům, v čem jsou hlavní rozdíly mezi Svobodnými a ODS a proč ODS totálně degradovala slovo pravice.

Proč podle Vás ODS degradovala slovo pravicová politika?

Tohle téma je trošku složitější, ale problém je už na počátku. ODS je strana bývalého prezidenta Václava Klause a on v mnohých případech něco jiného říkal a něco jiného dělal. To je problém celé strany. Autentická pravice by nezpůsobila vstup do Evropské unie. Klaus sice bojuje proti unii, ale nikdy nenabídl alternativu. Přitom ve své knize Evropská integrace bez iluzí popisuje, jak za ním přišli delegáti organizace Evropské společenství volného obchodu ze Švýcarska a nabídli České republice členství. Česká republika vůbec do EU vstupovat nemusela a přesto by si zachovala svobodný pohyb a obchod se státy EU. Vstup do EU není pravicový krok, protože pravice usiluje o to, aby rozhodování bylo vždy co nejblíže občanům.

Ačkoliv ODS hlásá pravicovou stranu, zadlužila stát více než levice, což nebývá obvyklé. Za svého působení zavedla nebo zvýšila na dvacet daní. To také není znak pravicové vlády. Příčinou je rostoucí přerozdělování financí státem. Jednoduše rozhodují o příliš mnoha penězích.

A co korupce?

Absolutní moc korumpuje absolutně. Když jsou lidé dlouho u moci, tak moc a možnost rozhodovat o cizích penězích je zkazí. Proto požadujeme systematické zmenšení moci politiků. Nejsou to andělé, čím více moci mají, tím větší je tendence ke korupci.

Myslíte si, že dotace z Evropské unie zvyšují korupci?

Evropské dotace jsou zdrojem největší korupce. Místo produktivní činnosti se lidé věnují papírování, aby dostali dotaci z Bruselu a přitom musí korumpovat úředníky po cestě. Navíc se za peníze z EU vzdáváme vlastní suverenity, což je vlastně také definice korupce.

Tvrdíte, že zrušíte některé daně úplně a DPH snížíte na 15 procent. Nebudou tyto peníze chybět ve státní kase?

Svobodní v první řadě prosazují zrušení těch daní, které jsou nejméně efektivní. Stát vybírá několik daní, jejichž výběr stojí státní aparát a poplatníky více, než kolik se z nich vybere. Svobodní proto požadují zrušení těchto daní. Jejich zrušení přinese daňovým poplatníkům miliardy korun k dobru a státu neubere daňový výnos. Jedná se především o daně dědické, daně darovací, daně z převodu nemovitostí a energetické daně.

Co se týče redukce výdajů, tak máme aplikaci na internetu, kde si každý může vyzkoušet, co chceme všechno zrušit, včetně spousty zbytečných úřadů. Je třeba zároveň zvážit členství v Evropské unii v referendu. Řada lidí si neuvědomuje, že než můžeme nějaké peníze čerpat, musíme je tam nejdříve poslat.

Měnil byste současného prezidenta Miloše Zemana?

Určitě, měli jsme výběr mezi dvěma špatnými možnostmi a těžko říct, která byla horší. Na Zemanovi mě nejvíce mrzí, jak mluvil o Evropském stabilizačním mechanismu jako o nebezpečné věci a po svém jmenování dokument schválil s velkou fanfárou. Nyní jsme zavázáni po vstupu do eurozóny platit na vyžádání až tři sta padesát miliard korun. Pro srovnání to je například rozpočet Ministerstva spravedlnosti na 18 let dopředu.

Co vám nyní vadí na současné politické scéně?

Nové subjekty, jako například ANO Andreje Babiše. Jsou schopny jít do politiky prakticky bez programu a získat velkou důvěru za relativně krátkou dobu jen díky penězům. Babiš skupuje mediální subjekty a je současně největší příjemce dotací v ČR. Takže mu vlastně prostřednictvím svých daní platím volební kampaň i nákup mediálního gigantu Mafra.

Co znamená ve volební kampani vaše: Méně státu, více občanům?

To je základní heslo kampaně. Lidé věří z neznámého důvodu politikům, a čím dál tím více jim dávají moc a platí vyšší daně s představou, že stát všechno zařídí. Ale stát jsou vždycky politici, kteří rozhodují o cizích penězích, a vždy hůře, než by rozhodovali o svých. Lidé by si však měli o svých financích rozhodovat sami, aby mohl stát dlouhodobě prosperovat.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…