Rychetský posílal Putina do Haagu, soudil Rusko. Teď narazil. „To neměl říkat,“ drží se diplomat za hlavu

13.03.2022 9:12 | Rozhovor

„Samozřejmě, že se Putin dopustil agrese a vede zemi, která se dopustila agrese vůči suverénnímu státu, ale strašení argumentací o soudu v Haagu kulhá. Rusko není signatářem takzvaného Římského statutu a nikdy nevydá svého prezidenta k souzení,“ tvrdí Cyril Svoboda (KDU-ČSL), bývalý ministr zahraničí a pedagog institutu CEVRO.

Rychetský posílal Putina do Haagu, soudil Rusko. Teď narazil. „To neměl říkat,“ drží se diplomat za hlavu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Soudce zpravodaj Pavel Rychetský

Cyril Svoboda v minulém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz odmítl, že by Ukrajina byla připravena na vstup do Evropské unie nebo do Severoatlantické aliance. Ukrajina má nyní statut kandidátské země, který jí přidělil právě Brusel. Ozývají se však hlasy, že by měla být země do Evropské unie bleskově přijata.

„To, že se zahájí proces s Ukrajinou jako kandidátskou zemí, je spíše politické gesto, které říká, že je tu i právní závazek pokračovat v úzké spolupráci. A když se podíváme na dějiny vyjednávání s Tureckem, pravda, od samého počátku nešlo o kandidátství, ale s Tureckem se jedná už od roku 1962. Je třeba říci, že závazek může vzniknout a já ho podporuji, ale půjde o proces mimořádně dlouhý a může trvat i desetiletí. Určitě se nejedná o otázku pár let. I tato válka, která probíhá, má na rozhodnutí negativní dopad a mimořádně komplikuje nejen vstup do Evropské unie. Už jen to, jak bude společnost vypadat po válce, lidé budou mít hromadu zbraní, mohou se vyřizovat účty, někdo bude chtít brát spravedlnost do svých rukou… Je třeba usmíření společnosti a konsolidace vztahů. Tím se Ukrajina vzdaluje členství v Evropské unii,“ upozornil Svoboda.

Dohoda musí být win-win

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí
Rusko stanovilo Ukrajině podmínky, za jakých se svými vojsky opustí Ukrajinu. Žádá zredukování armády, vyhlášení neutrality, slib, že Ukrajina nevstoupí do Severoatlantické aliance, ale také vzdání se Donbasu a uznání proruských disidentů. Ukrajinský premiér Volodymyr Zelenskyj podle Svobody nemůže přijmout podmínky Ruska, pokud nenastanou podmínky také z druhé strany – tedy té ukrajinské: „To nepadá v úvahu, že by je přijal. Jsem zastáncem jednání a mnohokrát jsem řekl, že není možné vyjednávat s výsledkem jeden tisíc ku nule. I kdyby Rusko řeklo, že svá vojska stáhne, je to strašně málo. Legitimizovali by tím vtrhnutí do Ukrajiny, kdyby závazky byly pouze na straně Ukrajiny, která by slíbila pět, šest slibů, a Rusko by řeklo: Tak my se stáhneme. To by byl velký neúspěch. Proto musí jednat, a jak se říká, výsledek by měl být win-win,“ uvedl bývalý ministr zahraničí.

Sám přitom věří, že řešení lze najít. „Chápu Ukrajinu, že když Rusko řekne nějaké podmínky v prvním jednání, tak ukrajinská delegace neřekne: To jsme si oddechli, přistupujeme na vaše podmínky. Tak to nebude. Pro mě je pozitivní výsledek neúspěšného jednání v tom, že se nebouchlo dveřmi a že se bude dále jednat. Bude se hledat řešení,“ řekl Cyril Svoboda.

Rusko Putina soudu v Haagu nikdy nevydá

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin je vrah a válečný zločinec, a že proto by měl stanout před Mezinárodním soudním tribunálem v Haagu. „Samozřejmě, že se Putin dopustil agrese a vede zemi, která se dopustila agrese vůči suverénnímu státu. Ale pokud jde o strašení argumentací soudu v Haagu, tak to trochu kulhá, protože Rusko není signatářem Římského statutu, kde jsou podmínky, za kterých lze vydat člověka k trestnímu stíhání. A hlavně by musel být vydán svojí zemí, a to je iluze. I kdyby se stalo cokoliv, Rusko nevydá prezidenta k souzení v Haagu. Jde pouze o silný výraz předsedy soudu, ale je to naprosto nereálné. Ani procesně, ani právně se to nestane. To neznamená, že to Rychetský takto nemůže vnímat, ale nemyslím, že je dobře, když soudní instituce říká, že by se mělo stát něco, o čem vědí, že to není reálné,“ vysvětlil Svoboda.

Osobně se prý domnívá, že soudci by se podobně vyjadřovat neměli. „Ale z podstavy víme, že Ústavní soud je polo-politický orgán. Soudci jsou vybíraní prezidentem republiky, potřebují většinu Senátu, takže výběr je ovlivněn výrazně politicky. A Ústavní soud bude vždy vnímat politický rozměr, není to čistý soudní orgán,“ poznamenal Cyril Svoboda.

Rusko se soudního tribunálu v Haagu neúčastní, své zástupce nevyslalo. Má tedy řízení smysl? „Určitě má hluboký smysl, ale musí jít do dějin, abychom zjistili, za jakých okolností byli vydáni pachatelé nejzávažnějších činů. To trvalo také řadu let, třeba u bývalé Jugoslávie, a bylo to podmíněno hospodářskou pomocí nebo dalšími opatřeními politického charakteru. Přiměli státy bývalé Jugoslávie, aby velitele nebo prezidenty vydaly trestnímu soudu v Haagu. Jde o veliký proces, a v tomto ohledu jsem skeptik. To, že se koná soud a soudí, je v pořádku, ale upozorňuji, že dostat takovou osobu před soud není jednoduchá úloha,“ shrnul Cyril Svoboda.

Evropský zatykač na Putina? Nereálné, upozornil Svoboda

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Rychetský mimo jiné dále pro ČTK prohlásil, že by Rusko a Bělorusko měly být vyloučeny z mezinárodní spolupráce ústavních soudů: „Ruský a běloruský ústavní soud by tak byly – především symbolicky – odstřiženy od mezinárodní ústavní spolupráce a vyloučeny z možnosti konzultovat a koordinovat své postupy v rámci evropského pohledu na smysl, poslání a hodnoty ústavního soudnictví,“ sdělil. Rovněž uvedl, že by měl být na Putina vydán evropský zatýkací rozkaz a pozastaveno členství Ruska v mezinárodních institucích.

„Vyloučit Rusko nebo Bělorusko z ústavní spolupráce, proč ne? Symbolické vyloučení je správné. Ale pokud jde o evropský soudní zatykač nejen v oblasti právního a trestního práva vůči osobě, proti které je vedeno trestní stíhání, tak se mi to zdá šíleně přitažené za vlasy. Tady se nevede trestní stíhání proti Putinovi, takže nemá smysl se bavit o evropském zatykači,“ upozornil Svoboda.

Předseda Ústavního soudu Rychetský rovněž podpořil vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou, což už týdny žádá ukrajinský prezident. Státy Severoatlantické aliance to však odmítají, protože by mohlo dojít k otevřené válce mezi NATO a Ruskem.

„Státy Severoatlantické aliance to řekly naprosto jasně, že touto cestou nepůjdou. Existuje riziko sestřelení letadla Aliance, což by mohlo být interpretováno jako důvod pro naplnění článku 5 smlouvy o kolektivní obraně, a tudíž i riziko světové války. Ve Spojených státech to vidí jinak, prosím, ale tohle skutečně nepřísluší soudu. Rychetský má právo na svůj politický názor a může ho také říci. Jenže bohužel to, co říká, je vnímáno jako slova předsedy Ústavního soudu, ale tomu nenáleží otázka zodpovězení bezletové zóny nebo zahájení útoku. To je úkol pro prezidenta a pro vládu,“ dodal Cyril Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…