Seděl, koukal a já mu dával kartáč, tepal člen ODS Pospíšila. A ten nyní reaguje

04.04.2014 17:35

ROZHOVOR Občanští demokraté ho napadají ze všech stran. Kandidát do eurovoleb za TOP 09 a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil jejich slova ale komentovat nehodlá a na expresivní urážky reagovat nechce, protože to nemá zapotřebí. Jinak se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k mnoha žhavým otázkám ohledně Evropské unie.

Seděl, koukal a já mu dával kartáč, tepal člen ODS Pospíšila. A ten nyní reaguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Po rozčarování z ODS jste z politiky chtěl odejít. Zajímaly by mě vaše bezprostřední myšlenky, když vás strana TOP 09 vyzvala, abyste za ni kandidoval do Evropského parlamentu?

Musím vás, pane redaktore, trošku opravit. Z politiky jsem neodcházel, pouze jsem odešel z ODS. Důvody svého odchodu jsem veřejnosti vysvětlil. Pokud je mám velmi stručně zopakovat, pak to byl lidský, ale i názorový rozchod s nemalou částí ODS. Odmítám zkrátka být černou ovcí za to, že jsem se pokoušel reformovat státní zastupitelství a dát tam osobnosti, které zaručí jeho efektivní fungování. Nabídka ze strany TOP 09 mě samozřejmě překvapila, a současně potěšila. Každého člověka asi potěší, když někdo jiný ocení jeho práci a nabídne mu spolupráci.

Na jedné z předvolebních debat TOP 09 jste hovořil o větší provázanosti justiční soustavy EU. Jak by to podle Vás mělo vypadat? Třeba jako absolutní sladění trestního a občanského zákoníku všech zemí EU?

Tématům spolupráce mezi jednotlivými justičními orgány v rámci Evropské unie jsem se věnoval po celou dobu, co jsem byl ministrem spravedlnosti. Za českého předsednictví se nám podařilo prosadit právní předpis, který například zamezuje tomu, aby za jeden trestný čin pachatel nebyl současně trestán ve více státech Evropské unie. Do budoucna jsem přesvědčen, že by mělo dojít ke sjednocení základních procesních práv, které by státy Evropské unie měly garantovat jak obětem trestných činů, tak i obviněným. Nejsem příznivcem absolutního sladění trestního práva a občanského práva. Ale jsou určité právní oblasti, kde určité sladění může být výrazně ku prospěchu občanů Evropské unie, neboť jim může výrazně usnadnit život. Takovým příkladem bylo již prosazené sjednocení kolizních norem v rámci dědického práva. I na tomto projektu jsme pracovali v době, kdy Česká republika předsedala Evropské unii.

Jak přistupujete k rozšiřování EU o státy typu Ukrajina a Turecko?

Jsem příznivcem rozšiřování Evropské unie, ale pouze v případě, kdy dotyčná kandidátská země splní dané podmínky. Nejsem příznivcem toho, aby byl někdo přijat do Evropské unie pouze z politických důvodů a přitom bylo zřejmé, že dotyčná země nesplňuje ani ekonomické, ani právní podmínky členství v Evropské unii. V případě Turecka se domnívám, že je dobré s Tureckem intenzivně spolupracovat na bázi strategického partnerství. A co se týče Ukrajiny, podle mého názoru nemůže Evropská unie nechat Ukrajinu takzvaně „ve štychu“. Je třeba s ní intenzivně spolupracovat, poskytnout jí maximální pomoc tak, aby se vzpamatovala z krize, která jí nyní zmítá. Je dobře, že byla podepsaná asociační dohoda, myslím si, že je to vhodná forma spolupráce. A jak už jsem řekl, Evropská unie se musí podílet na obnově standardních politických a ekonomických poměrů na Ukrajině.

Pavel Telička kandidující do eurovoleb za ANO slibuje zrušení roamingu v rámci EU. Jak se stavíte k podobným prohlášením, když zrušení roamingu je v podstatě už vyjednané? Nepodceňují kandidáti typu pana Teličky české voliče?

Ano, výrok pana Teličky mě překvapil. Překvapil mě o to víc, protože pan Telička je expert na Evropskou unii a nelze ho tedy podezřívat z toho, že by nevěděl o tom, že roaming bude řešen ještě za působnosti současného Evropského parlamentu. Je dobře, že nezávislý tisk na to upozornil a upozornil i na to, že lídr kandidátky za hnutí ANO pan Telička svým slibem vodí voliče tak trošku za nos.

Občanská demokratická strana vydala tabulku, jak by EU mohla ušetřit. Například zrušit Štrasburk. Není to populistické, protože to jedna malá česká strana neovlivní, a jak byste šetřil vy?

V našem volebním programu jasně říkáme, že nejsme pro navyšování rozpočtu Evropské unie. Měl by dosahovat maximální výše jednoho procenta HDP členských států. Chceme se bavit o případných úsporách, ale hlavně o struktuře výdajů. Říkáme například, že podíl zemědělských dotací by měl klesat, naopak bychom měli zvyšovat výdaje peněz na vzdělání, vědu, výzkum a vývoj. Zrušit sídlo Evropského parlamentu ve Štrasburku je zajímavá myšlenka, nicméně je třeba si uvědomit, že je obtížně prosaditelná, protože by s ní musely souhlasit všechny členské státy včetně Francie, která s takovou změnou nikdy souhlasit nebude. Ve světle této politické reality se pak slib o zrušení sídla Evropského parlamentu ve Štrasburku stává nereálným a tak trochu populistickým.

Expremiér Petr Nečas prohlásil, že už Vás měl odvolat z postu ministra spravedlnosti kvůli neschopnosti dříve. Co Vy na to?

Nechci komentovat slova členů ODS na moji adresu. Podle mého názoru to ničemu nepomůže a pouze to rozdmýchává mediální spor, a proto ani nebudu komentovat slova expremiérů Nečase nebo Topolánka. Připadá mi to z jejich strany nedůstojné, že se uchylují k takovýmto útokům a nemohu si to vysvětlit jinak než jako reakci na to, že jsem odešel z ODS a stále ještě jako reakci, že jsem se pokoušel prosadit do vedení státního zastupitelství nezávislé osobnosti.

Přesto se zeptám ještě na jednu reakci. Někteří členové ODS Vás mají za zrádce. Zde je citace z rozhovoru ParlamentníchListů.cz. „Pan Pospíšil se pochválil na regionálním sněmu středočeské ODS ještě před kongresem, jak je strašně úžasný. Já jsem vstal a řekl jsem, že to tak nevidím. Že se mi vůbec nelíbí, jaké jmenoval státní zástupce do funkce a že ODS značně poškodil. A řekl jsem, že když se kouknu do sálu, tak kdyby si několik lidí z toho sálu šlo střelit kuli do hlavy na záchod, tak že nám hned stoupnou preference. Pospíšila jsem přímo nejmenoval, ale on se ozval jako potrefená husa a chytil se toho a všude vyprávěl, jak mu Franěk říkal, že se má střelit do hlavy. Mimo to jsem ho tam seřval před nastoupenou jednotkou, asi před sto lidmi, a on seděl a čuměl jak idiot a nic neřekl. Jenom seděl a koukal a já mu dával kartáč. Pak vyšel ven a šel jak malá holka žalovat novinářům. Přitom on mi tam přece mohl říct: Hele, Fraňku, vždyť takhle to vůbec není, to nemáš pravdu. A je to tak a tak. Přece mohl před těmi lidmi říct něco na svou obhajobu, ale on tam seděl jako mrtvý, díval se před sebe a jen mlčel. A stěžovat si šel až potom.“ Co si o tomto prohlášení předsedy místního sdružení ODS Chleby René Fraňka myslíte?

Na pana Fraňka také reagovat nebudu. Myslím si, že poté, co si čtenář přečte jeho výroky, tak si o jeho osobě udělá obrázek sám. Jeho slova je zbytečné komentovat. Jsem vždy připraven reagovat na věcnou kritiku, ale ne na expresivní urážky. To nemám zapotřebí.

Nakonec se zeptám velmi obecně. Jak by se mělo Česko v EU vůbec prezentovat? Za předsednictví jí to chtělo osladit, protože u nás vznikla kostka cukru. Nemyslíte si, že by ale spíše pomohlo třeba to, že Češi nejsou moc konfliktní národ, nebo fakt, že jsme národ cestovatelů?

Jsem přesvědčený, že Česká republika musí být v Evropské unii aktivní. V evropské politice musíme být aktivními hráči, musíme se aktivně podílet na činnosti Evropské unie. To ale neznamená, že máme se vším souhlasit. Musíme hájit naše národní zájmy a ty lze nejlépe hájit aktivní proevropskou politikou, ne být „hujery“, ale na druhé straně nemá smysl sedět někde v koutku, brečet, být pasivní a nadávat na Evropskou unii, to nám nepomůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…