Šéf pražských důchodců Mrština: Omluvte se Zemanovi!

04.12.2015 16:47

ROZHOVOR Toaletní papír s Milošem Zemanem je za hranou. Ať se omluví i Peroutkova vnučka. Americký občan Dienstbier kašle na tuhle zemi. Povedený synáček si je schopen objednat i vraždu rodičů. Přídavek důchodcům je špatný vtip. Exministr Kavan bude koordinovat důchodce v rámci Visegrádu. Seňor roku v Hiltonu. To vše řekl PL Miloslav Mrština, předseda pražského Městského výboru Svazu důchodců České republiky.

Šéf pražských důchodců Mrština: Omluvte se Zemanovi!
Foto: red
Popisek: Miloslav Mrština, člen ústřední a výkonné rady Svazu důchodců České republiky

Jak jste vnímal nedávný projev prezidenta Miloše Zemana na Albertově?

Já vám něco řeknu. Národ by si měl uvědomit, že pan prezident byl zvolen ve všelidovém hlasování. Nezvolilo jej 281 zákonodárců. A když byl tedy zvolen, tak bychom si měli hlavy státu vážit. V jiných zemích tomu tak je. Když jsem slyšel, že bude i toaletní papír s portrétem Miloše Zemana, tak si myslím, že to už je za hranou. Je to hlavně mediální hra. Hodí se urážet hlavu státu. A říkám zcela jasně: Kdy se  mediální scéna omluví třeba v souvislosti s objeveným článkem Ferdinanda Peroutky, který skutečně zní tak, jak o tom Miloš Zeman před  časem mluvil? Očekávám, že tak učiní nejen třeba ČT, ale i Peroutkova vnučka. Média totiž urážela a zaváděla věci tam, kde nikdy nebyly.    
           
Jak jste vnímal rovněž nedávnou provokaci takzvaných umělců ze skupiny Ztohoven, kteří na Hradě vyvěsili trenky?

To katastrofálně svědčí o tom, že si ničeho nevážíme. Ani symbolů státu. Mám také ještě vcelku malé děti. Co jim mám vykládat o takovém vandalismu? Ale ty dopady jsou sekundárně mnohem hrůznější. Okolo vidíte neúctu k důchodcům, starší generaci i násilí na ní. Povedený synáček si dnes je schopen objednat pomalu vraha na své rodiče. A co se mu stane, když je ještě v mladistvém věku? Skoro nic.  

Co důchodcům v těchto dnech nedává spát?

Tak především jsou to migranti. Každý se toho bojí. I když máme i jiné novinky. Třeba Karel Schwarzenberg se poroučel z pozice předsedy TOP 09. Myslím, že v prezidentské volbě dostal mnohé hlasy pražských důchodců. Já očekávám, že nový předseda – velký rétor Miroslav Kalousek – nebude v opozici důchodce přehlížet. Pokud vidíme, jak se všude ve státní správě zvyšují platy. Tu soudcům, poslancům, úředníkům. Co nás ovšem zcela irituje, tak to je „mládí“ v téhle vládě. Podívejte se na toho amerického občana Dienstbiera. Místo aby se zastával českých důchodců, tak podporuje migranty, posílání stamilionů do Turecka a má plná ústa zvláštního pojetí lidských práv, kterému nerozumím. Místo České republiky, v jejíž vládě sedí, se spíš těší na to, jak jednou bude brát americký důchod. Působí tak, že na naše lidi ostentativně kašle. A myslím, že je to i pravda.       

Co si myslíte o tom, že důchodci dostanou v příštím roce jednorázově přidáno 1200 korun?

Ale vždyť je to jak ze špatného vtipu. Rozděleno – stokoruna na měsíc. Kdo to schvaloval, tak ten se nám vysmívá. Vždyť to ohrožuje i budoucí valorizaci důchodů. To navýšení ji ovlivní. Už jsem to řekl před chvílí. Jinde se přidávají tisíce, ale k desetitisícovým platům. Náš většinový důchodce je rád, když má náhodou deset tisíc měsíčně. Jsou ale i tací, kteří se musí spokojit s polovinou. Taková je realita, kterou ministr financí Babiš nevidí. A možná hlavně nechce vidět.  

Dohodl jste se na spolupráci s bývalým ministrem zahraničí Zemanovy vlády Janem Kavanem. O co půjde?

Jsem především velmi rád, že bývalý předseda Valného shromáždění OSN, nad čímž se někteří hlupáci u nás před lety ušklíbali, přijal mou nabídku věnovat se z české strany koordinaci spolupráce mezi důchodci v Praze, Berlíně, Varšavě, Budapešti, Vídni a Bratislavě. Chceme i na důchodcovské linii vytvořit jakýsi větší Visegrád. Třeba s Bratislavou už ta spolupráce výborně funguje, v jiných hlavních městech začínáme, a to je parketa právě pro Jana Kavana.

K Novému roku by se mělo na Smíchově otevřít zcela nové sídlo pražských důchodců – nebo jak vy laskavě říkáte – „seňorů“. Jak se na tom podílí vedení hlavního města Prahy?

Musím říct, že velmi slušně. My jsme dobře vycházeli i s panem primátorem Hudečkem. Co se domluvilo v sociálních službách, tak to vždy platilo. Dnes musím pochválit především současného náměstka Petra Dolínka. Ten se vždy kloní k tomu, aby na tom důchodci nebyli špatně. To nové sídlo důchodců bude jakýsi seniorský point. Dobře toto funguje už nějaký čas v Brně. Našich tři tisíce registrovaných pražských důchodců by mělo od počátku příštího roku najít na Smíchově něco podobného. Své zázemí. Podstatné náklady nového sídla jdou na vrub magistrátu.

Pokud vím, tak v druhé polovině prosince pořádáte v hotelu Hilton soutěž Senior roku. O co jde?

Jde o první ročník soutěže, které se zúčastní deset seniorů, kteří byli vybráni ve všech krajích České republiky. Půjde o pět dam a pět pánů. Soutěžit budou třeba ve zpěvu, vyprávění, ale i ve sportu a dalších volnočasových aktivitách. Díky panu Tomáši Vavřincovi celé klání zaznamená a pak odvysílá Česká televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…