Šéf soukromnické strany: Tato vláda nám půjde po krku. Ovládají ji odboráři a velkopodnikatel

22.03.2014 4:44

ROZHOVOR Mnoho živnostníků je na pokraji krachu. Jejich tenčící se řady se snaží hájit Strana soukromníků České republiky (SsČR). Ta se nyní ohrazuje proti některým bodům daňového systému, který navrhl ministr financí Andrej Babiš. Proč tak činí, vysvětluje ParlamentnímListům.cz od prosince nový předseda SsČR Petr Bajer.

Šéf soukromnické strany: Tato vláda nám půjde po krku. Ovládají ji odboráři a velkopodnikatel
Foto: soukromnici.cz
Popisek: Petr Bajer, předseda Strany soukromníků ČR

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

Strana soukromníků vydala prohlášení, v němž sděluje, že je proti změnám daňového systému, které navrhuje ministr financí. Jako první uvádíte omezení výdajových paušálů. Proč vám vadí?

V době, kdy každý den končí tisíce drobných podnikatelů, není možné jim ztrpčovat život dalšími opatřeními, jako je třeba zrušení paušálů. Rozumím tomu, že paušály byly zneužívány různými právními kancelářemi. Ale smysl paušálů je podle nás usnadnit daňovou evidenci OSVČ a drobným podnikatelům, kteří zpravidla toho nemají mnoho.

Nelíbí se vám ani zavedení třetí sazby DPH...

Její zavedení je podle nás nesmyslné. Je to zbytečné zvyšování administrativní náročnosti. Jsme pro dvě, jednu vyšší a nižší, a snížení hranice sazeb na 10 a 5 procent. Zvýšením sazby DPH stát nevybere víc. Pokud se zdraží, méně se využívají služby i méně nakupuje spotřební zboží. Finální efekt je přesně obrácený, než se očekává.

Nesouhlasíte ani se zavedením registračních pokladen...

Nevíme zatím, k jakému typu registračních pokladen – Slovensko, nebo Chorvatsko – se vláda přikloní. Vidíme ale, jakým špatným způsobem fungují v Chorvatsku. Řečeno hodně zjednodušeně – když vám registrační pokladna třeba z důvodu poruchy nefunguje – musíte zavřít a nemůžete prodávat. V době, kdy obchody počítají každý halíř, aby byly v plusu, je to špatně. Další věcí je investice na registrační pokladnu, k tomu musíme ještě připočítat investice na udržování systému registračních pokladen. Nemyslím, že by ovlivnily výběr od obchodníků. Určitě to nepostihne řemeslnou práci načerno po bytech. A nedovedu si představit, že ten řemeslník – vodař, elektrikář – bude mít s sebou registrační pokladnu někde v kufříku či já nevím kde. Když to shrnu, jsme proti veškerým opatřením, které zvyšují administrativní náročnost. Upřímně řečeno, máme hromadu živnostníků, kteří neumějí pustit počítač. A ke své činnosti ho nepotřebují. A teď budou muset mít i registrační pokladny. To žene tyto lidi na úřady práce.

Nezaměstnanost bohužel láme rekordy. Všiml jsem si vašeho textu, kde tvrdíte, že z milionu živnostníků až čtvrtina uvažuje o ukončení činnosti, či už tak dokonce učinila. Je to až tak vážné?

Je to tak. Když jezdím po našich klubech, je mnoho drobných podnikatelů, hlavně živících se obchodem či ve stavebnictví, kteří jsou na pokraji krachu, či už skončili. Nebo už je nebaví bojovat se státem, co se týče administrativy. Někteří, co ukončili činnost, říkají, že už to měli udělat dávno. Což je smutné. Živnostem by se měla dávat zelená. Živnostník potřebuje třeba odepsat nářadí hned, a ne po dobu osmi let. Musí mít možnost zaměstnat lidi na dobu určitou. Hlavně u těch malých jsou různé výkyvy. Má dobrou práci, na kterou potřebuje pět lidí. Za čtrnáct dní nepotřebuje nikoho. V tuhle dobu zákoník práce a všechny předpisy ohledně zaměstnanosti způsobily, že zaměstnanec rovná se odjistěná pistole. Stát by měl jít cestou úlev živnostníkům, kteří někoho zaměstnají a zavážou se, že ho budou mít nějakým způsobem zaměstnaného. Třeba nebudou muset platit nějaké odvody. Při vysoké nezaměstnanosti je vhodné dělat prorůstová opatření tohoto typu.

Co očekáváte od současné vlády? Učiní některá opatření, která si přejete?

Očekávám, že tahle vláda nám půjde po krku. Vím, jaké měli sociální demokraté programové prohlášení. Před rokem a půl jsme se, jak známo, utkali se současným ministrem Mládkem. Největší problém podle mě je, že sociální demokracii ovládají odboráři, kteří vůbec nevědí, o čem mluví. Vůbec nevědí, co je běžná praxe, jak vydělat korunu. Velmi se obávám, že oni do nás půjdou. Myslím, že Babišovi a ANO nepůjde až tak o drobné podnikatele. Pro jeho velké podnikání to není důležité. Ale uvidíme, zatím se úplně neprojevili. Máme velkou nezaměstnanost, je vhodné podpořit řemesla, rukodělnou výrobu, různé opravy. Protože teď raději vyhodím boty či televizi a koupím si nové, protože to stojí skoro stejně...

Nejbližší volby jsou evropské. Vy v nich spolupracujete s Občanskou konzervativní stranou. Z jakého důvodu?

S O.K. stranou máme podepsanou smlouvu o podpoře. V prosinci se konal volební sněm, kde jsme zvolili nové vedení strany. Naší prioritou je rozpohybování krajů a financování strany. Naprosto stěžejní jsou pro OSVČ a drobné podnikatele letošní komunální volby. Eurovolby jsme chtěli absolvovat s co nejmenším úsilím. Oslovil nás pan Janeček a O.K. strana a nabídli nám stoprocentně přijatelný program co se týká voleb do Evropského parlamentu a jeho fungování. Získali jsme i významná místa na jejich kandidátce. Dvojku pro našeho místopředsedu, bývalého náměstka ministra průmyslu a obchodu Bedřicha Dandu a čtyřku pro místopředsedu strany a krajského zastupitele Strany soukromníků ve Zlínském kraji Petra Thaisze. Klíčové volby ale pro nás přijdou na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…