Šéfka nového hnutí s miliardářem v zádech: Chceme Prahu vrátit Pražanům

18.05.2014 11:31

ROZHOVOR Petra Venturová je předsedkyní hnutí PRO PRAHU. To je mediálně spojováno především s developerem Radimem Passerem. Sama šéfka nového subjektu nám prozradila, co od nich lze v budoucnu očekávat.

Šéfka nového hnutí s miliardářem v zádech: Chceme Prahu vrátit Pražanům
Foto: Archiv hnutí
Popisek: Předsedkyně hnutí PRO PRAHU Petra Venturová

Paní předsedkyně, s jakými ambicemi hnutí PRO PRAHU vzniká? Lze říci, že jde o hnutí určené pro konkrétní městské části v Praze, pro celou Prahu nebo dokonce pro celou republiku?

PRO PRAHU je politické hnutí, které vzniklo z řad starostů městských částí. Spojila nás nekomunikace vedení hl.m. Prahy se zástupci městských částí, neodbornost a nezájem o problémy běžných Pražanů. Jsme jediné politické hnutí, které vzniklo z potřeb Pražanů, z řad Pražanů, z řad odborníků a „zatím" pouze pro Prahu. Máme zkušenosti s řízením městských částí, známe Prahu i její slabá místa, stejně i její silné stránky a nevyužité možnosti.

Lze už říci, kolik má Vaše hnutí členů?

V současné době se blížíme k počtu 200 členů, příznivce ani nepočítáme, jsou jich desítky.

V prohlášení developera Radima Passera stojí, cituji: „Proto jsem se rozhodl dílčím způsobem finančně podpořit toto hnutí." O jakých penězích vzhledem k letošním kampaním hovoříme?

Jedná se o jeden milion korun na rozjezd zázemí, kanceláří, kampaně našeho hnutí PRO PRAHU.

Hodláte se účastnit i voleb do Senátu?

Ne.

S jakými osobnostmi je Vaše hnutí spojeno? Několikrát jsme slyšeli o jménech jako Ondřej Vetchý nebo Ivan Trojan…

Mezi výrazné osobnosti patří v současné době sportovci, umělci, odborníci z  různých profesí. Uzavřeli jsme spolupráci s několika sdruženími, mezi kterými mohu jmenovat například Desítku pro domácí, hnutí Pro sport a zdraví, hnutí Lepší Řepy. Konkrétní jména jsou například Jiří Vrba, Petr Koukal, Jaroslav Němeček - kreslíř čtyřlístku a další.

Pražská politika se poslední týdny hodně motá kolem tématu údajných bývalých členů StB v ANO. Vadí Vám obecně vzato minulost lidí v StB nebo KSČM?

Osobně jsem tuto dobu zažila jako dítě a nejsem tedy tou dobou zásadně ovlivněna. Podle mého osobního názoru musíme rozlišovat členství v KSČM, kdy ti lidé vstupovali do strany z vlastního prospěchu a vlastní vůle, nebo byli „nuceni" podepsat vstup z nějakých důvodů. Členství a aktivní činnost jak v StB, tak v KSČM mi osobně vadí, ale nemohu mluvit za ostatní členy hnutí.

Jak vnímáte Jana Kasla v čele hnutí ANO a jak hodnotíte jeho minulost v čele Prahy?

Mezi mé životní hodnoty patří poctivost, odpovědnost, rodina. Nikoho nesoudím. Hnutí ANO si vybralo kandidáta a je pouze na něm, zda obstojí, či nikoliv. Každý primátor má své kladné i záporné stránky a pouze čas ukáže, zda byl přínosem pro Pražany. Z dob pana Kasla nám zbyly smlouvy, které jsou pro Prahu dlouhodobě nevýhodné.

Pokud byste mohla vzpomenout některé bývalé primátory, co byste k nim řekla? Zajímá nás třeba Váš názor na Pavla Béma...

Vize Prahy, jasná a jednoduchá pravidla řízení města, vznikla za doby pana primátora Koukala. Od jeho skončení narůstá byrokracie, nečitelné, dlouhodobé a pro Pražany nevýhodné smlouvy, nekomunikace s jednotlivými městskými částmi, „utahování" financí a kompetencí městským částem. Za doby fungování Pavla Béma úředníci Magistrátu pracovali. Za doby současného vedení města TOP 09 narostl počet úředníků o stovky lidí, narostl počet odborů a oddělení, schvalování běžné agendy se protáhlo na měsíce, aparát je zcela ochromen. Z tohoto úhlu pohledu bylo fungování města a jeho aparátu efektivnější před rokem 2010 než nyní.

Schvalování například zakázky malého rozsahu, tedy do tří milionů, trvá zástupcům Prahy více jak půl roku. Oni se běžně nesetkávají s občany, kteří nadávají na neopravené chodníky a ulice, díry a bláto. Kdyby si městská část tuto zakázku soutěžila sama, zvládla by to za stejnou dobu včetně realizace a projednání s občany. Praha nemá po více jak šesti měsících ani odsouhlasený návrh smlouvy na realizaci. To z pohledu Pražana a městské části rozhodně není fungující Praha.

Máte již domluveny případné koalice v rámci kandidátních listin?

Pokud se ptáte na předvolební koalice, tak ne. PRO PRAHU je již natolik silné uskupení, že budeme kandidovat pod naší značkou PRO PRAHU do zastupitelstva hl.m.Prahy i ve většině městských částí. Jsou ale i výjimky, kde jsme se spojili se zavedenými hnutími a sdruženími, kteří již mají zkušenosti s prací v zastupitelstvu své městské části a jsou takříkajíc doma „zavedeni" - zmiňme např. Prahu 2,10,17, Zbraslav a další.

Jistě jste dělali interní výzkumy hovořící o možném potenciálu. Na co jste přišli a jak moc si věříte, myslím výsledek ve volbách?

O výsledku voleb nelze spekulovat a dohadovat se. Buď oslovíme voliče, anebo zde nemáme co dělat. My jsme v PRO PRAHU přesvědčeni, že naše práce mluví za nás, a proto uspějeme. Jak jsem zmínila dříve, jsme jediné politické uskupení, které nechce Prahu drancovat, nevznikli jsme z celorepublikového uskupení pro ovládnutí rozpočtu Prahy, ale z řad městských částí, z řad Pražanů, kterým není jedno osud Prahy, její směrování. Jsme připraveni vrátit Prahu Pražanům a rozhodování co nejblíže lidem.

Jak se stavíte k projektu Opencard?

Vedení hlavního města Prahy i nadále předvádí ve vztahu k Opencard jen svou bezradnost, nekoncepčnost a nedostatek kompetencí. Investice 100 milionů do nové společnosti Operátor OPENCARD a.s. následované krachem jednání s dodavatelem řešení jen ilustruje absenci koncepčního přístupu k celé problematice městské karty. 

Velký problém na mnoha místech v Praze je, řekněme, přítomnost drogově závislých. Zejména pro rodiče dětí je to problém. Máte řešení?

Náš program řeší všechny oblasti řízení města velmi podrobně. Vzhledem k datu konání voleb za 5 měsíců jistě pochopíte, že detaily vám v současné době nejsem oprávněna popsat. Mohu ale sdělit, že i tuto oblast, nejen z pohledu hlavního města, ale také z pohledu městských částí, máme připravenou.

Koho budete volit v evropských volbách?

V současné době nejsem rozhodnuta, jsem však pravicový volič, a proto se budu rozhodovat mezi kandidáty pravice.

Poslední otázka se týká nových stran, od Vašeho bývalého politického kolegy Jiřího Janečka a jeho OK strany, přes Republiku Michala Babáka, ANEO, Baumrukovo PRO a podobně. Vnímáte jejich vznik a cítíte v nich soupeře, nebo partnera?

PRO PRAHU nelze brát jako klasické politické uskupení. Jsme Pražané, známe problémy Prahy a jejich obyvatel, máme na ně řešení. Nemáme celorepublikové ani senátní ambice. Chceme a pracujeme pro Pražany a pro Prahu. Prahu milujeme a záleží nám na ní. Jsme jediné uskupení, které má do podrobností rozklíčované všechny oblasti vedení města a chce Prahu vrátit Pražanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…