Semelová z KSČM: Chceme řešit problémy, které se zde během střídajících se koalic a stran nahromadily

08.09.2014 10:30

Rozhovor s vedoucí kandidátkou KSČM pro volby do ZHMP Martou Semelovou.

Semelová z KSČM: Chceme řešit problémy, které se zde během střídajících se koalic a stran nahromadily
Foto: red
Popisek: Marta Semelová (KSČM)

V úterý 2. 9. jste tiskovou konferencí zahájili ostrou kampaň do podzimních voleb. Jak jste na ně v Praze připraveni?

Kromě voleb do městských částí a do Senátu jsou v Praze také volby do Zastupitelstva hl. m. Prahy, takže příprava byla o to náročnější. Pro voliče jsme vytiskli stručný i podrobný volební program, byly zaregistrované kandidátky, na nichž jsou zkušení kandidáti, ale i mladí členové a sympatizanti s neotřelými nápady, a samozřejmě ženy a muži nejrůznějších profesí, opírající se o odborné zázemí pražské stranické organizace a další levicové experty.

Před prázdninami jsme se s kandidáty několikrát sešli, abychom probrali jednotlivá témata volebního programu a řešení hlavních problémů metropole. Pokud jde o kampaň, je založena na každodenním kontaktu s občany, s nimiž diskutujeme o problémech, které je pálí, a o tom, co jako strana nabízíme. S tím se ostatně mohou seznámit i v propagačních materiálech, kde nejen představujeme kandidáty, ale také priority, s nimiž jdeme do voleb. Patří k nim i Volební Haló noviny, v nichž skládáme účet z naší práce v zastupitelstvu. O co jsme usilovali, čeho se nám podařilo dosáhnout, čeho ne a proč. Lidé by měli vědět, že se zastupitelé za KSČM snaží plnit to, co před volbami slíbili, ale i to, jak se chovali zastupitelé z ostatních politických stran.

Čím se však, kromě toho, co jste říkala, pražské volby liší od těch v ostatních krajích a obcích?

Z hlediska ekonomiky má Praha zcela výsadní postavení v rámci celé ČR. Kromě všech hlavních orgánů státní správy zde sídlí většina finančních institucí a zahraničních firem. Je tak největším regionálním trhem práce v zemi. Dlouhodobě si drží nízkou úroveň nezaměstnanosti a průměrné mzdy zde dosahují výrazně vyšších hodnot než v ostatních krajích. Navíc je velmi pravicová a také antikomunismus, podporovaný médii, různými organizacemi a zpěváky, kteří se, zvlášť před volbami, zaměřují na lehce manipulovatelnou mládež bez sociální zkušenosti a historického povědomí, tu má své silné zázemí.

Na druhou stranu je Praha městem značných kontrastů. Na jedné straně luxus, moc a peníze, na straně druhé chudoba, bezdomovci a žebráci. Na jedné straně aféry, korupce a arogance, na straně druhé obavy z budoucnosti, rezignace, strach. To se pochopitelně odráží i ve volbách. Navíc v hlavním městě kandiduje velký počet stran a hnutí. Všechny přicházejí s plakáty, letáky, billboardy, reklamami, inzeráty. Na každém rohu vás zastavují najatí brigádníci s volebními materiály, populární tvářičky z uměleckých a sportovních sfér přesvědčují, že jsou to právě ony, které spasí svět, kandidáti se podbízejí voličům, aby den po volbách na ně zapomněli. V takovéto atmosféře není jednoduché působit, zvlášť když média zablokují veškeré informace o tom, co pro lidi děláme.

S jakým programem vlastně jdou do voleb pražští komunisté?

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí
Chceme řešit problémy, které se zde během střídajících se koalic a stran nahromadily. Možnost spolurozhodovat o zásadních otázkách by přitom měli mít i občané. Ve volebním programu máme opatření proti korupci, rozprodávání majetku města a předraženým zakázkám, ale také proti upřednostňování zájmů developerů, kteří pro své zisky zastavějí každou zelenou plochu kancelářemi, luxusními obchody a rozsáhlými bytovými komplexy, určenými pro boháče. Už dnes jsou v Praze tisíce prázdných bytů, pro normálního člověka nedostupné. Přitom mladé rodiny nemají kde bydlet a seniorům hrozí ztráta střechy nad hlavou, protože nemají peníze na horentní nájmy. Bytový fond je zprivatizován, chybí byty startovací a sociální. Jejich výstavba a snížení nákladů na bydlení patří mezi naše priority, stejně jako výstavba jeslí a navýšení kapacit mateřských škol.

V oblasti vzdělání podpoříme učňovské a technické školy a jejich spolupráci s firmami. Je potřeba sladit vzdělávací systém s potřebami pracovního trhu. Zaměřit se chceme také na tvorbu pracovních míst pro občany nad 50 let věku, pro rodiče po mateřské dovolené a na chráněná místa pro zdravotně postižené. Zvlášť ohroženou skupinou jsou senioři. Je nehorázné, když mnozí z nich se musí rozhodovat, jestli z nízkého důchodu zaplatí nájem, jídlo nebo nutné léky. Zdravotní a sociální péče musí být dostupná všem, kdo ji potřebují.

Jedním z problémů, který tíží obyvatele i návštěvníky metropole, je pak otázka bezpečnosti. Zaměříme se na boj proti drogám, kriminalitě a hazardu. Chceme zvýšit počet strážníků a policistů v ulicích. Zvláštní kapitolou je doprava hromadná i individuální, která souvisí se stavem životního prostředí. Praha je zacpaná auty, na mnoha místech se nedá dýchat, hluk zatěžuje obyvatele mnohých městských částí. Řešení dopravy proto patří k důležitým úkolům. Naším cílem je urychlená dostavba silničních okruhů, vytlačení kamionů z města, omezení automobilové dopravy, výstavba dalších tras metra a zavedení bezplatné městské hromadné dopravy. S tímto požadavkem jsme spolu s Komunistickým svazem mládeže přišli už před deseti lety a vyvinuli jsme v tom smyslu značné aktivity. Tenkrát se nám představitelé ostatních politických stran vysmáli, dnes s tím přicházejí různá volební seskupení jako s novinkou.

Občané, kteří se s naším požadavkem ztotožní, mohou podepsat petici, kterou najdou u našich předvolebních stánků či na stranických sekretariátech. Konkrétních opatření je v našem volebním programu pochopitelně mnohem víc, nezapomínáme ani na kulturu a sport pro všechny.

Když se ohlédnete za minulým volebním období v pražském zastupitelstvu, co byste v něm hodnotila pozitivně a co negativně?

To pozitivní hodnocení je dost obtížné. Po minulých volbách, kdy Praha byla účelově rozdělena na sedm volebních obvodů, jsme byli z celkového počtu 63 zastupitelů tři za KSČM, dvacet mandátů získala ODS, 26 křesel TOP 09 a 14 ČSSD. Po celé volební období převažovaly na pražském zastupitelstvu hádky, spory, politické intriky, nestabilita a chaos. Od počátku, kdy vládla koalice ODS-ČSSD, přes další ODS-TOP 09, až po současnou TOP 09, která pod taktovkou jednoho z obžalovaných, tedy primátora Tomáše Hudečka, řídí Prahu. Problémy se nediskutují, neřeší, zakrývají se, tisky se neprojednávají ve výborech, o největších kauzách se dozvídáme jako zastupitelé z médií. A že jich tady je! Tunel Blanka, Opencard, předražený nákup tramvají, metro A do Motola, územní, respektive metropolitní plán, privatizace bytového fondu, vyvádění veřejných prostředků do soukromých kapes najímaných externích právních a dalších firem, neprůhledné zakázky…

Podařilo se vůbec komunistům něco na pražské radnici prosadit?

To určitě ano. Podařilo se nám např. zabránit zvyšování jízdného v MHD, zastavit nekoncepční rušení a slučování středních škol, prosadit peníze na odměny učitelům, zasadit se o to, aby peníze z prodeje bytů šly zpátky do bytového fondu na opravy, rekonstrukce, výstavbu apod. Usilovali jsme také o uvolnění dotací městským částem na výstavbu jeslí a rozšiřování kapacit mateřských škol, což se ke konci volebního období na některých místech podařilo. Po celé volební období jsme byli v kontaktu s různými odborovými svazy a řadou občanských sdružení, jimž jsme se jako zastupitelé snažili pomáhat. Tuto formu práce považuji za nesmírně důležitou.

Na každém zastupitelstvu také zaznívaly naše interpelace. Prosadili jsme, že při nich, ale i při projednávání jednotlivých bodů programu, mohou vystupovat přímo občané. Bohužel, křesla zastupitelů v průběhu interpelací zela, s výjimkou našich tří, prázdnotou.

A nyní k radnicím v městských částech. Jak byste hodnotila práci tamějších zastupitelů KSČM?

Práce našich zastupitelů v městských částech je vesměs hodnocena pozitivně, a to jak z hlediska odbornosti, tak pokud jde o účast na jednáních a jejich aktivitu. Řeší, bez politikaření a se znalostí věci, konkrétní problémy lidí v dané městské části a usilují o její rozvoj v zájmu občanů. O své práci informují na setkáních s nimi a tam, kde je to možné, i v radničních novinách. Každý měsíc v pondělí po jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy také mohou napsat o své činnosti do Haló novin, které KV KSČM kupuje a členové pražské stranické organizace je rozdávají přes den v ulicích města a odpoledne pak na setkáních s občany za účasti zastupitelů a poslanců.

Liší se jejich programy od těch centrálních, tedy do Zastupitelstva hlavního města Prahy?

V žádném případě nejsou vzájemně v rozporu. Jsou však zaměřeny na konkrétní problematiku dané městské části. Nejde nám o laciné nic neříkající fráze, ale o řešení toho, co je kde potřeba v zájmu občanů udělat.

Kolik vlastně nabízíte voličům kandidátů ?

Kromě kandidátky do Zastupitelstva hl. m. Prahy, která je naplněna a zahrnuje tak 65 kandidátů, jsme kandidátku postavili v 26 městských částech. Celkově tak v Praze kandiduje za KSČM víc než 700 kandidátů.

Jaké předvolební akce vůbec chystáte?

Jak jsem už řekla v úvodu, realizujeme kontaktní kampaň mezi lidmi. Denně jsme v ulicích a na náměstích. Předvolební bude i letošní Slavnost Haló novin 20. září od 10 hodin na pražském Výstavišti, kde představíme naše kandidáty a volební program. Podpořit nás přijde i předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip a hosté ze zahraničí. 7. října odpoledne projede Prahou naše předvolební tramvaj a na samý závěr kampaně se sejdeme 9. října od 14.00 tradičně u Anděla, kde nám předvolební odpoledne zpříjemní kapela JT BAND.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 „Do roku 2096 na lipské burze.“ Drahá elektřina podmínkou Bruselu. Rajchl varuje

18:40 „Do roku 2096 na lipské burze.“ Drahá elektřina podmínkou Bruselu. Rajchl varuje

Evropská komise „posvětila“ stavbu pátého bloku jaderné elektrárny Dukovany. Podle předsedy strany P…