Senátor Doubrava odkrývá zákulisí malostranských hrátek: Za vládní krizí stál Kalousek, ten manipuluje Sobotku. Ale tomu ten držkopád za všechny jeho levárny patří

04.06.2017 8:48

ROZHOVOR „Nemohu vůbec souhlasit s nějakou dvourychlostní Unií. Evropská unie by měla zůstat taková, jaká byla jako původní hospodářský svazek. To bych pochopil. Ale nepochopím, proč z toho najednou začínají dělat evropský stát. Podle mě je to důkaz, že Německo chce ovládnout celou Evropu,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). O nedávné vládní krizi uvádí: „Možná si premiér Sobotka myslel, že tím srazí Babišovy preference. Naopak to sráží preference jemu. Zažívá pěkný držkopád. Za ty křivárny a lévárny mu to přeji.“

Senátor Doubrava odkrývá zákulisí malostranských hrátek: Za vládní krizí stál Kalousek, ten manipuluje Sobotku. Ale tomu ten držkopád za všechny jeho levárny patří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Doubrava

Jak se díváte na účast vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka na letošním sudetoněmeckém sjezdu? Souhlasíte s jeho účastí?
 
Ne. Je to darebáctví a měly by se z toho vyvodit důsledky. V žádném případě by tam neměl jezdit. Pokud říká, že tam jede jako občan, takto argumentovat nemůže. Vždycky tam jede jako ministr. Když někam jedu já – i když zdůrazňuji, že soukromě – přesto jsem tam uváděn jako senátor.
 
Prezident Zeman na otázku v televizi Barrandov, jak nahlíží na Sudetoněmecký landsmanchaft, řekl, že zejména poté, co ze svých stanov odstranil majetkové a právní nároky, ho bere jako krajanské sdružení, jehož přirozeným partnerem je krajanské sdružení na české straně. Co si o něm myslíte vy? 
 
To má pravdu. Ale co se týče těch majetkových požadavků – oni je sice oficiálně opustili, ale ve skutečnosti si myslím, že zdaleka ne.

Anketa

Byla česká média lepší, když je vlastnili zahraniční investoři, zejména z Německa?

11%
89%
hlasovalo: 4249 lidí
Jaké jsou dnes podle vás naše vztahy s Německem? Nevzroste v Unii po Brexitu příliš jeho vliv?
 
Samozřejmě. Je to naše velké oslabení. Je to špatně. Nemohu vůbec souhlasit s nějakou dvourychlostní Unií. Evropská unie by měla zůstat taková, jaká byla jako původní hospodářský svazek. To bych pochopil. Ale nepochopím, proč z toho najednou začínají dělat evropský stát. Podle mě je to důkaz, že Německo chce ovládnout celou Evropu.  
 
Máme za sebou vládní krizi. Jak ji hodnotíte? Viděl jsem váš text na ParlamentníchListech.cz s názvem Novodobá Národní fronta, aneb hon na čarodějnice... Proč tyto výrazy?
 
Protože to tak je.
 
 
Co řeknete o jejích aktérech? Vše odstartoval premiér Sobotka demisí vlády, kterou nakonec nepodal...
 
Mám pocit, že se do toho premiér Sobotka nechal vmanipulovat Kalouskem. To je taková šedá eminence v pozadí. Několik lidí mi říkalo, v jak úzkém kontaktu jsou a že v podstatě to celé je vyvolané proti prezidentovi. Nejsem nějakým nadšeným zastáncem Babiše, ale Sobotka přece od začátku věděl, s kým do vlády jde. Vyrukovat s tím takhle před volbami, to nesvědčí o slušné záležitosti.
Možná si myslel, že tím srazí Babišovy preference. Naopak to sráží preference Sobotkovi. Zažívá pěkný držkopád. Za ty křivárny a lévárny mu to přeji. Ale je mi líto celé řady slušných kolegů a přátel, kteří v dresu sociální demokracie jsou. A ještě k tomu, že proti Babišovi vytáhli dluhopisy. Proč s tím Sobotka nepočkal, až se skončí šetření? Asi proto, že moc dobře věděl, že Babiš zákon neporušil. Byl to Kalousek, který tohle nezdanění dluhopisů vymyslel. To nezdanění dluhopisů, které mají zisk do padesáti haléřů. Jestliže je měl Babiš možnost nakoupit za tyto peníze a udělal to, jednal v intencích zákona. Kalouskova zákona.
 
Co si myslíte o tom, že Evropský parlament rozebírá naši mediální scénu. Je to správné řešit tohle právě tady?
 
Určitě ne. Není to věc, která by měla být řešena na půdě Evropského parlamentu. Proč se nezabývá Evropský parlament jinými státy? Proč zrovna to musíme být my? Proč se nezabývají tím, že jsou strany, které si řídí své sdělovací prostředky? Proč se nezabývají tedy darebnou úlohou naší veřejnoprávní televize, které nemůžeme dnes věřit ani pozdrav? Je hodně špatné, když se Evropská unie zabývá těmito věcmi, a ne migrační krizí a ochranou vnější schengenské hranice a tak dál.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…