Senátor Doubrava po úspěchu ve volbách znovu udeřil: Cikáni a devastace bytů. Nevzdělaní a nevzdělatelní imigranti jdoucí pro dávky...

16.10.2016 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Obhájce senátorského mandátu v obvodu Ústí nad Labem Jaroslav Doubrava z hnutí Severočeši.cz vidí příčinu svého úspěchu v tom, že se mu podařilo vystihnout největší a nejpalčivější problémy. Za ně například považuje otázku Romů, ale i migraci. Sociální demokracie a zejména její předseda by se po volebním neúspěchu podle Doubravy měli zamyslet nad dosavadní linií vstřícné politiky vůči migraci.

Senátor Doubrava po úspěchu ve volbách znovu udeřil: Cikáni a devastace bytů. Nevzdělaní a nevzdělatelní imigranti jdoucí pro dávky...
Foto: hns
Popisek: Jaroslav Doubrava v půlnočním rozhovoru

Tento rozhovor zveřejňujeme o sobotní půlnoci. Co budete v tuto dobu dělat?

Pokud mě nezmůže únava, předpokládám, že si sednu s manželkou, otevřeme si lahvinku a vychutnáme konečně chvíli klidu.

Jak po úspěšné obhajobě hodnotíte svůj boj v rámci druhého kola s kandidátem ANO?

Úspěchu si vážím, protože obhajovat je zpravidla obtížnější než jít do první volby. Svého soupeře Františka Holešovského jsem považoval za velmi těžkého soupeře a asi jsem byl mezi těmi, kdo v mé vítězství nad ním ani nevěřili. O to cennější to pro mě je.

Anketa

Podporujete návrh Andreje Babiše na zrušení Senátu?

92%
8%
hlasovalo: 6573 lidí

Jaká témata během kampaně ve vašem obvodu zabrala?

Myslím, že se mi podařilo vystihnout největší a nejpalčivější problémy. Je to například otázka cikánů a devastace bytů, kterou způsobují, a také nutnost tomu zamezit. Tématem byla také otázka migrace, k níž se často vyjadřuji i na serveru ParlamentníListy.cz, jsem zastáncem tvrdé kritiky české vlády, která by mohla dopustit, aby se sem začali stěhovat tito naší kultuře cizí a navíc nevzdělaní a nevzdělatelní lidé. Představy, že by sem chtěli jít pracovat, jsou určitě falešné. Když se podíváte na záznamy jejich vyjádření v médiích, je jasné, že sem jdou za dávkami, a když je nebudou mít, budou krást a loupit. I proto jsem se premiéra Sobotky v Senátu ptal, zda nyní, kdy ruská vojska zahnala Islámský stát a válka tam brzy skončí, nenastala doba, aby se místo přijímání uprchlíků sem spíš řešil jejich odsun tam, aby se mohli podílet na obnově své země. Těch témat ale bylo podstatně víc.

Jak vnímáte neúspěch KSČM jako její bývalý senátor?

Komunistická strana je v situaci, kdy nemá kvalitní lidi. Jeden z nich byl i mým protikandidátem a zůstal hluboko v poli poražených, byl to nevýrazný člověk, který nedokázal lidi oslovit a navíc svou kampaň vedl i trochu neférově. Myslím, že je to otázka personální – funkcionáři v okresních stranických výborech by si měli uvědomit, že by ve svém věku měli uvolnit místa mladším. Nemyslím si totiž, že strana mladé lidi nemá, a kdyby měli šanci, byly by úspěchy KSČM jiné. Funkcionáři na okresech si myslí, že oni jsou ti nejlepší a mladé tam nepustí.

Neuspěla také sociální demokracie ani její známé tváře. Co by měli pro zlepšení udělat špičky ČSSD?

Především by se měl nad sebou zamyslet pan Sobotka a udělat hlubokou sebereflexi. Neúspěch je reakcí na činnost vlády a premiéra samotného. Reakce voličů je i formou protestu proti politice, kterou ČSSD prosazuje.

Jak vidíte perspektivy hnutí ANO?

Otázka ANO je tady na dvě, možná tři volební období, než si lidé uvědomí, že to není to pravé. Příklon k ANO je způsoben tím, že lidé hledají alternativu k velkým zavedeným stranám. Mluvit o ANO jako o hnutí je ale mimo mísu, protože oni už velmi tvrdě pracují na principu klasické strany. Na jejich úspěchu se navíc podílí i činnost sociální demokracie a její vstřícný přístup k migrantům. To ale není to správné řešení.

Jako již tradičně byla i letos v senátních volbách nízká účast. Pomohlo by při větší „propagaci“ Senátu posílení jeho pravomocí?

Malá účast je způsobena jednak nevhodným volebním systémem, kdy například v našem obvodu celá řada lidí byla překvapena, že mají jít do druhého kola znovu volit, když už mělo vítěze kolo první. A pak je tady skutečnost, že v důsledku nakonec rozhoduje vždy Sněmovna, ať v Senátu přijmeme jakékoli rozhodnutí. Kdyby bylo jiné kvórum projednávání a naše závěry například poslanci museli odmítnout ústavní většinou, bylo by to lepší. To je jeden z důvodů, proč lidé nevidí význam Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…