Senátor Ivo Valenta: Slovácko ve štychu nenechám. Likvidaci tradičních koštů musíme zabránit

29.02.2020 14:05

ROZHOVOR Ministerstvo zdravotnictví připravuje nový zákon, kterým chce tvrdě zakročit proti příliš velké konzumaci alkoholu v České republice. A jako první má na řadu přijít tvrdé omezení reklamy na všechny alkoholické nápoje. Jak však upozornil senátor Ivo Valenta, který má pracovní verzi zákona již k dispozici, tento zákon muže mít katastrofální dopady nejen na moravské vinaře, ale také na pořadatele tradičních koštů vín a slivovice.

Senátor Ivo Valenta:  Slovácko ve štychu nenechám. Likvidaci tradičních koštů musíme zabránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Česká republika patří k zemím s největší spotřebou alkoholu. Proč vám tedy vadí, že chce ministr zdravotnictví změnit legislativu a něco s tímto stavem udělat? 
 
Nevadí mi snaha omezit konzumaci alkoholu a posilovat prevenci u dětí a mládeže. Ale vadí mi, když někdo rozpoutá bezhlavé inkviziční tažení, navíc podpořené zavádějícími údaji např. o celkových společenských nákladech, souvisejících s konzumací alkoholických nápojů. Výsledkem toho jsou pak legislativní návrhy, které neřeší faktický problém, jen zavádí další nesmyslné regulace. 
 
Asi narážíte na záměr ministra Vojtěcha omezit propagaci alkoholu. 
 
Ano, přesně tam mířím. Způsob, jakým se má reklama na alkohol nově omezit, mi připadá opravdu nesmyslná. Tak např. má být zakázáno, aby se v reklamě na alkohol objevovala jakákoliv živá bytost. Jinými slovy nám na Moravu ministr vzkazuje, že už nikdy nebudou moci moravští vinaři osobně propagovat své víno. Dalším omezením má být třeba to, že televizní reklama na víno, pivo nebo třeba slivovici by se mohla nově vysílat jen v noci, tedy od 22 do 6 hodin. Nechápu, proč bychom měli být vůči vínu či pivu, které tvoří kulturní dědictví našeho národa, až tak puritánští a srovnávat jej např. s filmy pro dospělé. 
 
 
Jako senátor za Slovácko jste upozornil také na to, že zákon může znamenat likvidaci tradičních koštů. Není to trochu „přitažené za vlasy“? 
 
Když si přečtete paragrafové znění tohoto zákona, tak zjistíte, že ministr chce zakázat bezplatné nabízení vzorků alkoholických nápojů široké veřejnosti za účelem jejich propagace. Takový tradiční košt slivovice nebo vína, festivalová prezentace lokálního minipivovaru nebo třeba tradiční žehnání vín ať už například olomouckým arcibiskupem, nebo faráři na vesnicích, pak není ničím jiným. Ministr zdravotnictví nám tak na Moravu vzkazuje, že nás chce připravit o tyto tradiční akce, které jsou doslova součástí moravského folkloru. Jsem přesvědčen o tom, že lidé minimálně u nás na Slovácku si tuto tradici zlikvidovat nenechají.
 
Varoval jste i před odstrašujícími nápisy, které by se po vzoru cigaret měly objevit také na propagaci spojené s alkoholickými nápoji. Proč vám vadí tento způsob prevence? 
 
Protože je hloupý a nesmyslný. Dokážete si představit, že plakát, který bude poutat na Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, degustaci vína ve Sklepech Mařatice, Den otevřených dveří v Jarošovském pivovaru nebo tradiční košt, pořádaný Spolkem přátel Jelínkovy slivovice, bude muset z jedné pětiny tvořit bílý pruh s černým nápisem „Konzumace alkoholu může poškodit vaše zdraví!“? Vždyť budeme celému světu pro smích. 
 

Anketa

Bojíte se koronaviru?

39%
61%
hlasovalo: 9794 lidí
 
Vámi kritizovaný zákon je stále zaparkován na ministerstvu zdravotnictví. Do jeho projednávání v Senátu je ještě hodně daleko. Co budete dělat do té doby? 
 
Tak především chci přesvědčit ty, kteří na zákonu již teď pracují, aby jej nepouštěli do legislativního procesu ve formě, v jaké je prezentován nyní, protože je absolutně nesmyslný. Věřím, že se nám ho podaří zastavit, nebo alespoň zásadně změnit ještě dříve, než opustí pomyslné brány ministerstva zdravotnictví. Chci věřit tomu, že ministr nechce být za inkvizitora, že mu jde o správnou věc, a že se také nepostaví zády k nám, kteří budeme všemi silami bojovat za ochranu rodinného stříbra našeho národa, ke kterému vinařství, pivovarnictví i lihovarnictví bezesporu patří. 
 
Na Slovácku proti záměru ministerstva zdravotnictví vznikla také petice …
 
Ano, je tomu tak. Tuto petici jsem inicioval společně se svými kolegy a věříme, že se nám ji podaří natolik rozšířit, abychom přesvědčili ministerské úředníky o tom, že by bylo chybou jít proti moravským tradicím. Je správné, že tento občanský protest vzniká již teď, když je zákon v samém zárodku. Na jeho opravy je stále ještě dostatek času i prostoru. Věřím, že v tom budeme úspěšní.
 
 
 
Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…